THEPOWERGAME
Ανάπτυξη κατέγραψε η μεταποίηση στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, για πρώτη φορά εδώ και πάνω από δύο χρόνια, ενισχυμένη από την αύξηση των νέων παραγγελιών. Ωστόσο, η σημαντική άνοδος στις τιμές των πρώτων υλών δημιουργεί ανησυχίες για τη βιωσιμότητα αυτής της ανάκαμψης, ιδιαίτερα μετά την επιβολή δασμών από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές από Καναδά και Μεξικό.
Το Ινστιτούτο Διαχείρισης Εφοδιασμού (ISM) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI αυξήθηκε στις 50,9 μονάδες τον Ιανουάριο, από 49,2 τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας την υψηλότερη τιμή του από τον Σεπτέμβριο του 2022. Ήταν η πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 2022 που ο δείκτης ξεπέρασε το όριο των 50 μονάδων, το οποίο διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση στον μεταποιητικό κλάδο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, οι οικονομολόγοι ανέμεναν μια μικρότερη άνοδο στις 49,8 μονάδες.
Επιπτώσεις των νέων δασμών και της νομισματικής πολιτικής
Η αύξηση του δείκτη αντανακλά μια εύθραυστη ανάκαμψη, η οποία εν μέρει οφείλεται στις ελπίδες για φορολογικές περικοπές. Ωστόσο, οι νέοι δασμοί που επέβαλε ο Τραμπ το Σαββατοκύριακο, ύψους 25% σε καναδικά και μεξικανικά προϊόντα, αναμένεται να αυξήσουν το κόστος των πρώτων υλών και να προκαλέσουν διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη.
Παράλληλα, η μεταποίηση έχει υποστεί πιέσεις λόγω της επιθετικής αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) κατά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες το 2022 και το 2023, σε μια προσπάθεια περιορισμού του πληθωρισμού. Παρόλο που η Fed ξεκίνησε μια πολιτική χαλάρωσης τον Σεπτέμβριο, μειώνοντας τα επιτόκια κατά 100 μονάδες βάσης πριν από μια προσωρινή παύση τον Ιανουάριο, η αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις των κυβερνητικών πολιτικών – συμπεριλαμβανομένων των απελάσεων – συνεχίζει να προβληματίζει τις αγορές.
Δείκτες νέων παραγγελιών και κόστους παραγωγής
Σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη έπαιξε η αύξηση των νέων παραγγελιών. Ο υποδείκτης νέων παραγγελιών του ISM ενισχύθηκε στις 55,1 μονάδες τον Ιανουάριο, από 52,1 τον Δεκέμβριο, ενώ η παραγωγή στα εργοστάσια επίσης σημείωσε άνοδο. Ωστόσο, οι τιμές των πρώτων υλών παρουσίασαν άνοδο για όγδοο συνεχόμενο μήνα, με τον δείκτη κόστους να εκτοξεύεται στις 54,9 μονάδες από 52,5 τον Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη αύξηση στις 53,5 μονάδες.
Η αύξηση των εισαγωγών δείχνει ότι οι κατασκευαστές προχώρησαν σε μαζικές προμήθειες πρώτων υλών, φοβούμενοι τις επιπτώσεις των νέων δασμών. Παράλληλα, η απασχόληση στη μεταποίηση παρουσίασε βελτίωση για πρώτη φορά από τον Μάιο, με τον δείκτη θέσεων εργασίας να ανακάμπτει στις 50,3 μονάδες από 45,4 τον Δεκέμβριο.
Μακροπρόθεσμες προοπτικές
Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, η συνολική απόδοση του μεταποιητικού τομέα παραμένει αδύναμη. Σύμφωνα με στοιχεία της Fed, η μεταποίηση συρρικνώθηκε κατά 0,4% από το τέταρτο τρίμηνο του 2023 έως το τέταρτο τρίμηνο του 2024.
Οι αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν η τρέχουσα ανάκαμψη μπορεί να διατηρηθεί, δεδομένων των αυξημένων δαπανών παραγωγής, των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων και της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας. Αν και η κυβέρνηση Τραμπ προσβλέπει σε ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας μέσω δασμών και φορολογικών ελαφρύνσεων, οι επενδυτές και οι επιχειρήσεις παραμένουν προσεκτικοί απέναντι στις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της πολιτικής.
Διαβάστε επίσης
Σαντορίνη: Πώς αντιδρούν ταξιδιωτικοί πράκτορες και τουρίστες στους σεισμούς
Ντουμπάι: Στα σκαριά νέες χλιδάτες κατοικίες για εκατομμυριούχους
Πώς είδε η ενεργειακή αγορά της Ευρώπης το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας