THEPOWERGAME
Η παραγωγή ηλιακών θερμοσιφώνων στην Ελλάδα έχει μακρά ιστορία, η οποία ξεκινάει από τη δεκαετία του 1970. Έκτοτε, η εν λόγω αγορά έχει σημειώσει μεγάλη ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, αλλά και της καινοτομίας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις ηλιακών θερμοσιφώνων στηρίζουν σταθερά την ελληνική οικονομία και αποτελούν διακριθέντες εκπροσώπους της χώρας στον τομέα των πράσινων τεχνολογιών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ), η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη χώρα της Ευρώπης, μετά τη Γερμανία, σε μέγεθος εγκατεστημένης ισχύος ηλιοθερμικών συστημάτων, ενώ σε όρους ισχύος ανά κάτοικο υπολείπεται μόνο έναντι της Κύπρου. Η ελληνική ετήσια παραγωγή ξεπερνά τους 300.000 ηλιακούς συλλέκτες και τις 130.000 δεξαμενές. Η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων είναι υψηλή και οι εξαγωγές ξεπερνούν το 50% της συνολικής παραγωγής.
Το 2023, ο κλάδος προσέφερε άμεσα περίπου 4.950 θέσεις εργασίας (ισοδύναμες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης), ενώ η συνολική συνεισφορά του στην απασχόληση υπολογίζεται σε 8.945 θέσεις εργασίας. Η συνολική συνεισφορά του κλάδου κατασκευής, πώλησης και εγκατάστασης ηλιοθερμικών συστημάτων στο ελληνικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε το 2023 σε 351 εκατ. ευρώ, ενώ η συνεισφορά του κλάδου στα δημόσια έσοδα υπολογίζεται σε 114 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 37,2 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε έσοδα που εισπράττονται άμεσα από τον κλάδο ηλιοθερμικών συστημάτων.
Στην Ελλάδα λειτουργούν αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν ηλιακούς θερμοσίφωνες. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παραγωγής τους, έχει δημιουργηθεί από τον Αύγουστο του 2024 το πρόγραμμα Produc-E Green. Το πρόγραμμα αυτό, φορέας υλοποίησης του οποίου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), αφορά στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την παραγωγή προϊόντων στον τομέα της πράσινης βιομηχανίας, με έμφαση στον παραγωγικό κλάδο και την αλυσίδα της ηλεκτροκίνησης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και των προϊόντων και αγαθών που προορίζονται για την εξοικονόμηση ενέργειας. Στόχος της δράσης είναι η τεχνολογική, παραγωγική, διοικητική και οργανωτική αναβάθμιση, καθώς και η καινοτόμος και εξωστρεφής ανάπτυξη και μεγέθυνση, με τελικό σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης των παραγωγικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Μέσα από το Produc-E Green, πολλές επιχειρήσεις της εγχώριας βιομηχανίας ηλιακών θερμοσιφώνων έχουν λάβει ή αναμένεται να λάβουν επιχορήγηση για να ενισχύσουν την αύξηση της παραγωγής τους και την επίτευξη καινοτομίας. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που έχουν επιλεχθεί προκειμένου να λάβουν επιχορήγηση είναι η CALPAK, η ΕΒΗΛ, η ΗΛΙΟΝΑΛ, η BARTEC, PRIME LASER TECHNOLOGY, η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΙΑΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ, η DIMAS SOLAR, η VENMAN και η ΗΛΙΟΤΕΧΝΙΚΗ.
Η επιδότηση για αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα που προσφέρει το ΥΠΕΝ
Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας των νοικοκυριών και υποκαθιστούν συμβατικές και ρυπογόνες πηγές ενέργειας, τόσο άμεσα όσο και στην παραγωγή ηλεκτρισμού, μεγάλο μέρος των οποίων εισάγεται από το εξωτερικό επιβαρύνοντας το εμπορικό ισοζύγιο. Παρά τα σημαντικά οφέλη που προσφέρουν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο ανάπτυξής τους στην Ελλάδα, αφού αποτελούν το κύριο μέσο παραγωγής ζεστού νερού χρήσης μόνο για το 35% των νοικοκυριών.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Γιατί το πάρκινγκ έγινε η πιο ελκυστική επένδυση στα ακίνητα
Εθνική Ασφαλιστική: Η κίνηση ματ από την Πειραιώς και ο γρίφος της ΕΤΕ
Το παιχνίδι των ενεργειακών διαδρόμων, κινητικότητα στα Βαλκάνια