THEPOWERGAME
Να καταβληθούν αποζημιώσεις στους χιλιάδες αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές από τον παγετό της άνοιξης το χρονικό διάστημα που υπό κανονικές συνθήκες θα πληρώνονταν για την παραγωγή τους, εντός του καλοκαιριού δηλαδή, θέτουν στόχο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον ΕΛΓΑ.
Ο δρόμος για την καταβολή των αποζημιώσεων περνά πλέον από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους καθώς οι Βρυξέλλες άναψαν την περασμένη εβδομάδα άναψαν το πράσινο φως ώστε η συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού να μην προσκρούσει στην ενωσιακή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.
Συγκεκριμένα, στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, ο Επίτροπος Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι έκανε δεκτό το σχετικό αίτημα Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας, στο πλευρό των οποίων συντάχθηκαν κι άλλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η – προεδρεύουσα – Πορτογαλία.
Ωστόσο, ο Πολωνός Επίτροπος προέτρεψε τα τρία κράτη – μέλη να επικοινωνήσουν και με την αρμόδια για τις κρατικές ενισχύσεις, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Βεστάγκερ ώστε να διασφαλιστεί στον απόλυτο βαθμό πως η καταβολή αποζημιώσεων σε αγρότες από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον συγκεκριμένο λόγο και μόνο δεν θα εγείρει ζήτημα παράνομων κρατικών ενισχύσεων, όπως, για παράδειγμα, συνέβη προ 12ετίας στην Ελλάδα με το λεγόμενο «πακέτο Χατζηγάκη».
Η «καυτή πατάτα» στον εθνικό προϋπολογισμό
Ο Επίτροπος Γεωργίας συμφώνησε και με την χρηματοδότηση από τον κοινοτικό προϋπολογισμό των κρατών που επλήγησαν από τον παγετό. Οι πηγές από τις οποίες μπορούν να προέλθουν τα χρήματα είναι δύο:
-το Ταμείο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής,
-και το άρθρο 21 της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς.
Αρμόδια με το θέμα στελέχη χαμηλώνουν, πάντως, τον πήχη των προσδοκιών για τους πόρους που θα εισρεύσουν από τις Βρυξέλλες κι έτσι, αν δεν υπάρξει διαφορετική εξέλιξη, το βάρος των αποζημιώσεων καλείται να το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Κι αυτό γιατί οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών ανέρχονται στα 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ το ύψος των αποζημιώσεων μόνο για τις ζημιές του παγετού έχει υπολογισθεί αρχικά στα 300 εκατ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται το ποσό να αναθεωρηθεί τελικά προς τα πάνω καθώς όσο περνά ο καιρός, τόσο μεγαλύτερο αποδεικνύεται το αποτύπωμά του τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο (η οριστικοποίηση του συνολικού ύψους των ζημιών αναμένεται τα επόμενα 24ωρα).
Βεβαίως, από τα 150 εκατ. ευρώ, τα οποία ούτως ή άλλως θα είναι διαθέσιμα στον ΕΛΓΑ μετά τον Οκτώβριο καθώς έχει δοθεί παράταση στην πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, πρέπει βεβαίως να καταβληθούν οι αποζημιώσεις και για ζημιές από άλλα φυσικά φαινόμενα εντός του 2021, όπως για παράδειγμα τη χαλαζόπτωση που έπληξε πριν λίγα 24ωρα την Ημαθία και την Πιερία.
Επεκτείνονται οι αποζημιώσεις σε περισσότερους παραγωγούς
Στο μεταξύ, στη χθεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ του ΕΛΓΑ υπό τον πρόεδρο, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο αποφάσισε να καταβληθούν αποζημιώσεις για τον παγετό και σε περιπτώσεις που δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, όπως για παράδειγμα η ανθοφορία σε μεταγενέστερο χρόνο. Για τις περιπτώσεις αυτές θα υπάρξει ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.