THEPOWERGAME
Μέχρι και αυτήν την εβδομάδα απαγορεύονταν οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα που βρίσκονται στις ιερείς πόλεις της Σαουδικής Αραβίας. Όμως οι περιορισμοί αυτοί ήρθησαν από τις 27 Ιανουαρίου και έτσι επιτρέπονται επενδύσεις από το εξωτερικό στις εισηγμένες εταιρείες της Σαουδικής Αραβίας με ακίνητα στη Μέκκα και τη Μεδίνα. Είναι πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην ιστορία του αραβικού βασιλείου καθώς η πολιτική ηγεσία αξιοποιεί τα μέσα που διαθέτει για να προσελκύσει πιο πολλές επενδύσεις από το εξωτερικό. Εταιρείες όπως οι Jabal Omar Development, Emaar Economic City και Makkah Construction & Development αναμένεται να επωφεληθούν από τις εξελίξεις, με τις μετοχές τους να ενισχύονται μετά τις σχετικές ανακοινώσεις.
Η άρση των περιορισμών αυτών εντάσσεται στο φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα Vision 2030 για την μείωση της οικονομικής εξάρτησης της Σαουδικής Αραβίας από το πετρέλαιο. Πραγματοποιούνται, ως εκ τούτου, έργα για να είναι δυνατή η φιλοξενία έως και 30 εκατ. προσκυνητών στη Μέκκα και τη Μεδίνα, ετησίως, έως το 2030. Αξίζει να διευκρινιστεί, όμως, πως οι ξένοι δεν θα μπορούν να αγοράζουν απευθείας ακίνητα σε αυτές τις ιερείς πόλεις παρά το ότι η Σαουδική Αραβία επέτρεψε πρόσφατα τη σύναψη συμβολαίων σε άλλες τοποθεσίες της χώρας προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να κατοχυρώσουν το δικαίωμα μετεγκατάστασης. Απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσουν μακροπρόθεσμη άδεια παραμονής είναι να επενδύσουν 1,1 εκατ. δολάρια ή 4 εκατ. ριάλ στην αγορά κατοικίας της Σαουδικής Αραβίας.
Η ασφάλεια των επενδύσεων στους κλάδους ακινήτων και φιλοξενίας στη Σαουδική Αραβία συνδέεται με τις επιταγές και τις παραδόσεις της θρησκείας. Κάθε αρτιμελής μουσουλμάνος απαιτείται να επισκεφθεί μια φορά στη ζωή τη Μέκκα. Μάλιστα, το ενδιαφέρον για το Χατζ (Haji), το οποίο λαμβάνει χώρα στη Μέκκα, ήταν τόσο μεγάλο μετά την πανδημία, με επισκέπτες από την Ευρώπη και την Αυστραλία, που η Σαουδική Αραβία είχε αναγκαστεί να ματαιώσει λοταρία για την επιλογή των επισκεπτών.
Εκτιμάται πως οι ετήσιες τελετουργίες στις ιερείς πόλεις της Μέκκα και της Μεδίνας αποδίδουν στη Σαουδική Αραβία έσοδα της τάξεως των 12 δισ. δολαρίων, ανά έτος. Ουσιαστικά, ο θρησκευτικός τουρισμός αντιπροσωπεύει το 7% από το συνολικό ΑΕΠ –έναντι του 3% που ίσχυε το 2016- και το 20% του ΑΕΠ μη συμπεριλαμβανομένου του κλάδου των ορυκτών καυσίμων. Επισήμως έχουν καταγραφεί πάνω από 600 εκατ. επισκέπτες μετά το ξεκίνημα του επενδυτικού προγράμματος Vision 2030 το 2016. Μάλιστα, το 75% των ξενοδοχείων στη Σαουδική Αραβία λειτουργούν στη Μέκκα και τη Μεδίνα, ενώ αναμένεται να προστεθούν ακόμη 221.000 νέα δωμάτια, συνολικά. Οπότε ο κλάδος των ακινήτων αναμφίβολα έχει ακόμη περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης
Βόμβα από ΕΦΚΑ: Τέλος στις πρόωρες συντάξεις από διαδοχική ασφάλιση
Επενδυτικό ρεκόρ στην εκκίνηση του 2025 με deals 2,5 δισ.
Καθαρός εξαγωγέας ρεύματος η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια