THEPOWERGAME
Γαλλοελβετική αρχαιολογική αποστολή στη Σακκάρα ανακάλυψε τον τάφο του «αρχιοδοντίατρου» Τετινεμπέφου του φαραώ Πέπι Β΄, που έχει ηλικία 4.100 έτη. Ο θάλαμος περιέχει φέρετρο, όπου διακρίθηκε χαραγμένο το όνομα και οι τίτλοι του γιατρού, στους οποίους περιλαμβάνεται και το «διευθυντής φαρμακευτικών φυτών». Πρόκειται για σπουδαία ανακάλυψη στη νεκρόπολη της αρχαίας Μέμφιδος, με το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου να ανακοινώνει: «Αυτό το απίστευτο εύρημα προσθέτει στην πλούσια κληρονομιά της Σακκάρα ως έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Ο τάφος κοσμείται με εκπληκτικά γλυπτά και ζωηρόχρωμα έργα, συμπεριλαμβανομένης ζωγραφισμένης ψεύτικης πόρτας».
Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «Απογευματινή», η πέτρινη σαρκοφάγος που «πρυτανεύει» εκεί φέρει το όνομα του ιδιοκτήτη («Τετινεμπέφου») στα ιερογλυφικά: ασκούσε την εργασία του στο Παλαιό Βασίλειο της Αιγύπτου, περί τον 23ο αιώνα π.Χ., όταν ο Πέπι Β΄ στέφθηκε ως παιδί. Μάλιστα, διατήρησε τον θρόνο για 60-90 χρόνια. Όταν πέθανε, θάφτηκε επίσης στη Σακκάρα, σε πυραμίδα. Οι δε ζωγραφιστοί τοίχοι καθιστούν την ανακάλυψη «εξαιρετική», σύμφωνα με τον Όουεν Τζάροους του «Live Science», που εξηγεί: «Οι πίνακες απεικονίζουν βάζα και δοχεία που χρησιμοποιούσε ο γιατρός του Φαραώ, δείχνοντάς μας πώς λειτουργούσε επαγγελματικά».
Ο δε επικεφαλής της ομάδας, Φιλίπ Κολομπέρ -αιγυπτιολόγος με έδρα στο πανεπιστήμιο της Γενεύης- επισημαίνει στο «Live Science» ότι «του αποδιδόταν ο τίτλος του “επιστήμονα της θεάς Σέλκιδος”. Αυτό συνεπάγεται πως ήταν εξπέρ στα δηλητηριώδη δαγκώματα». «Στοιχεία για αρχαίους Αιγύπτιους “οδοντίατρους” σπανίζουν τρομερά», λέει, από την πλευρά του, ο Ρότζερ Φόρσαου, αιγυπτιολόγος στο πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. Εξού και τα συγκεκριμένα ευρήματα τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν γίνει πρώτο θέμα στην παγκόσμια αρχαιολογική κοινότητα.
Διαβάστε επίσης
Ξενοδοχεία: Ο Αναπτυξιακός Νόμος πυροδοτεί επενδυτική έκρηξη
Από την πανώλη στα θερμοκήπια: Χρυσή ευκαιρία των αγροτών τα 300 εκατ.
Ξεκινά ο διαγωνισμός που θα βάλει τη Chevron στις έρευνες υδρογονανθράκων