THEPOWERGAME
Χρυσή ευκαιρία για τους κατασκευαστές θερμοκηπίων και καλλιεργητικών εξοπλισμών, όπως και για τους αγρότες, θα είναι το ειδικό πρόγραμμα για τα θερμοκήπια, των 300 εκατ. ευρώ, που πρόκειται να προκηρυχθεί από το ΥΠΑΑΤ, στο πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης.
Η χρυσή ευκαιρία θα γίνει θεόσταλτη αν, συνολικά, η χρηματοδότηση του προγράμματος θα φτάσει τα 600 εκατ., με το 50% να προέρχεται από κεφάλαια της ΚΑΠ, όπως έχει δηλώσει από τη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας.
Τα μέλη της ΕΚΑΓΕΜ, της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος, 165 εταιρείες από τους κλάδους των μεταλλικών, αλλά και «κλασικών» κατασκευών, των εξαρτημάτων και εξοπλισμών (παρελκόμενα), αλλά και των πλαστικών, πατάνε σε δύο βάρκες που παλαντζάρουν σε τρικυμισμένα νερά, στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Η κλιματική αλλαγή, οι επιδημίες της πανώλης και της ευλογιάς, που θέρισαν περί τα 70.000 αιγοπρόβατα, το ύψος του κόστους των ζωοτροφών και η παύση των επιδοτήσεων στο ζωικό κεφάλαιο, κάνουν τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, δηλαδή τους πελάτες των εταιρειών-μελών της ΕΚΑΓΕΜ, πολύ διστακτικούς στο να προχωρήσουν σε επενδύσεις σε σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμούς.
Μέτρα ενίσχυσης των αγροτών
Όπως είπε στο powergame.gr η πρόεδρος της ΕΚΑΓΕΜ, για δεύτερη θητεία, κα. Δήμητρα Εμμανουηλίδου, έχουν ανοίξει προγράμματα για την ενίσχυση αγροτών και κτηνοτρόφων, ενώ συγκεκριμένα μέτρα (π.χ. 4.1.1 και 4.1.5) παραμένουν ακόμη ανοικτά. Ωστόσο, παρατηρείται και μεγάλη διστακτικότητα για την κατάθεση επενδυτικών προτάσεων από κτηνοτρόφους και καλλιεργητές αροτραίων, μεγάλων καλλιεργειών.
«Η γεωργία έχει κτυπηθεί άσκημα από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Η κτηνοτροφία δέχθηκε μεγάλο πλήγμα με την πανώλη και την ευλογιά στα αιγοπρόβατα, πλήγμα που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο επειδή, ειδικά στην περίπτωση κρουσμάτων ευλογιάς, πρέπει να περάσουν έξι-επτά μήνες για να ξαναχρησιμοποιηθούν, μετά τις απολυμάνσεις, οι στάβλοι», είπε η κ. Εμμανουηλίδου και πρόσθεσε:
«Οι εταιρείες-μέλη της ΕΚΑΓΕΜ προέρχονται από κλάδους που παράγουν για τον πρωτογενή τομέα και υποστηρίζουν αγρότες και κτηνοτρόφους. Συνεπώς, θα πρέπει να γίνει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των Σχεδίων Βελτίωσης και, ειδικά για την κτηνοτροφία, να δοθεί η δυνατότητα στους νέους κτηνοτρόφους να ωφεληθούν άμεσα από αυτά ή ακόμη και να μεγαλώσουν οι επιδοτήσεις που χορηγούνται σε αυτούς, για να μην εγκαταλείψουν την κτηνοτροφία».
Ευκαιρία για τους αγρότες το πρόγραμμα για τα θερμοκήπια
Όπως υποστήριξε η κ. Εμμανουηλίδου, εξαιρετική πρωτοβουλία είναι η διάθεση σημαντικών κονδυλίων για την εγκατάσταση σύγχρονων θερμοκηπίων. Πρόκειται για σημαντικότατη πρωτοβουλία, γιατί έως τώρα τα θερμοκήπια συμμετείχαν στα Σχέδια Βελτίωσης, με ποσοστό μόλις 7%.
«Οι επενδύσεις σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις χρηματοδοτούνται και από τον Αναπτυξιακό, αλλά περιμένουμε να ανοίξει, στο πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης το νέο πρόγραμμα (σ.σ. Παρέμβαση Π3-73-2.9), συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 150 εκατομμύρια θα είναι δημόσιοι πόροι. Περιμένουμε την προκήρυξη και ελπίζουμε ότι εκτός από την εγκατάσταση νέων θερμοκηπίων, θα προβλέπεται και ο εκσυγxρονισμός υφιστάμενων».
Να σημειωθεί ότι ουδείς γνωρίζει πόσα ακριβώς θερμοκήπια υπάρχουν εγκατεστημένα στη χώρα μας, τους τύπους τους και τους εξοπλισμούς τους, επειδή ακόμη δεν έχει δημιουργηθεί στο ΥΠΑΑΤ Μητρώο Θερμοκηπίων, που προβλεπόταν, από το 2020.
«Τα θερμοκήπια μπορούν να αποτελέσουν λύση για τον πρωτογενή τομέα. Οι υψηλές θερμοκρασίες που κυριάρχησαν το 2024 έκαψαν τις εξωχώραφες καλλιέργειες, ενώ πρόβλημα υπήρξε και για τις θερμοκηπιακές που ήταν σε εγκαταστάσεις που δεν διέθεταν συστήματα δροσισμού».
«Τα σύγχρονα θερμοκήπια προστατεύουν από τις ακραίες κλιματικές συνθήκες. Με τα θερμοκήπια επεκτείνεται η καλλιεργητική περίοδος, εξασφαλίζονται υψηλότερες αποδόσεις και ποιοτικότερη παραγωγή, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση νερού, προστατεύονται οι καλλιέργειες από παράσιτα και ασθένειες.
«Θέλω να τονίσω ότι η επιλογή της κυβέρνησης να στηρίξει τις επενδύσεις σε σύγχρονα θερμοκήπια είναι σημαντικότατη, είναι ευκαιρία να αλλάξουμε σελίδα στην γεωργικό τομέα, καθώς μάλιστα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα λαχανικά που καλλιεργούνται υδροπονικά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη μεγάλη ζήτηση για την υδροπονικά καλλιεργημένη τομάτα.
«Όμως οι παραγωγοί πρέπει να μπούνε στο πνεύμα των σύγχρονων θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων. Αυτός είναι ο λόγος που η ΕΚΑΓΕΚ, στις 31/1/2025 και στο πλαίσιο της Ζοotechnia, διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Smart Greenhouses”», κατέληξε η κ. Εμμανουηλίδου.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΑΑΤ και διοργανώνεται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την ΕΘΕΑΣ και την Τράπεζα Πειραιώς, που είναι χορηγός.
Διαβάστε επίσης
Διπλό μπόνους για τους μετόχους: Το μεγάλο στοίχημα των ελληνικών τραπεζών
Πειραιώς: Στα 5,07 ευρώ η μέση δίκαιη τιμή διάθεσης της μετοχής της Alter Ego
Ηλεκτρική ενέργεια: Διατηρείται το εξαγωγικό προφίλ της Ελλάδας