THEPOWERGAME
Το πετρέλαιο υποχώρησε την Τετάρτη, καθώς η αγορά εξετάζει πώς οι προτεινόμενοι δασμοί του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση για ενέργεια.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ υποχώρησαν κατά 29 σεντς ή 0,37%, για να κλείσουν στα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ για το αμερικανικό αργό (WTI) έχασε 39 σεντς ή 0,51%, χαμηλότερα στα 75,44 δολάρια.
Αυτό φέρνει το Μπρεντ να υποχωρεί για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο και το WTI για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. Και οι δύο δείκτες αναφοράς αργού ήταν σε τροχιά για το χαμηλότερο κλείσιμο από τις 9 Ιανουαρίου.
«Οι πιθανές κυρώσεις υπό τη νέα διοίκηση Τραμπ παραμένουν ασαφείς, με τους πιθανούς δασμούς που σχετίζονται με τον Καναδά και το Μεξικό να φαίνονται τώρα στο προσκήνιο των αβεβαιοτήτων των εμπόρων», ανέφεραν οι αναλυτές της εταιρείας ενεργειακών συμβούλων Ritterbusch and Associates σε σημείωμά τους
Ο Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του συζητούσε την επιβολή δασμών 10% σε αγαθά που εισάγονται από την Κίνα την 1η Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που προηγουμένως δήλωσε ότι το Μεξικό και ο Καναδάς θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν εισφορές περίπου 25%.
Ορκίστηκε επίσης δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και νέους δασμούς κατά της Ρωσίας εάν η χώρα δεν συνάψει συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου της στην Ουκρανία.
«Η προσοχή της αγοράς πετρελαίου στρέφεται σιγά-σιγά από τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας προς την πιθανή εμπορική πολιτική του προέδρου Τραμπ», ανέφεραν αναλυτές της ING, προσθέτοντας ότι το ενεργειακό σύμπλεγμα δέχεται πιέσεις με την αυξανόμενη απειλή δασμών.
Στην Ευρώπη, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προσπάθησαν να προβάλουν ενότητα σε συνάντηση στο Παρίσι, καθώς η Ευρώπη αγωνίζεται να απαντήσει με μια φωνή στις απειλές δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα σταματήσει «πιθανότατα» να αγοράζει πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα, μέλος του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) που υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις.
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν περίπου 200.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα (bpd) από τη Βενεζουέλα κατά τους πρώτους 10 μήνες του 2024, από 100.000 bpd κατά μέσο όρο το 2023, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA).
Το Ιράν, ένα άλλο μέλος του ΟΠΕΚ που υπόκειται σε αμερικανικές κυρώσεις, παρέδωσε ένα συμφιλιωτικό μήνυμα στους δυτικούς ηγέτες στο Νταβός την Τετάρτη, με έναν κορυφαίο αξιωματούχο να αρνείται ότι θέλει πυρηνικά όπλα και να προσφέρει συνομιλίες για ευκαιρίες.
Σε άλλα νέα του ΟΠΕΚ, οι εξαγωγές αργού πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας τον Νοέμβριο αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών.
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ενόψει των στοιχείων που αναμένεται να ανακοινωθούν από την εμπορική ομάδα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (API) αργότερα την Τετάρτη και την αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας την Πέμπτη. ,
Και οι δύο εβδομαδιαίες εκθέσεις καθυστέρησαν κατά μία ημέρα λόγω της αργίας της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ στις ΗΠΑ τη Δευτέρα.
Εάν είναι σωστό, θα είναι η πρώτη φορά που οι εταιρείες ενέργειας θα αποσύρουν πετρέλαιο από τις αποθήκες για εννέα συνεχόμενες εβδομάδες από τον Ιανουάριο του 2018, όταν απέσυραν πετρέλαιο για 10 συνεχόμενες εβδομάδες ρεκόρ. Αυτό συγκρίνεται με μια μείωση 9,2 εκατομμυρίων βαρελιών την ίδια εβδομάδα πέρυσι και με μια μέση ανάληψη 800.000 βαρελιών κατά την τελευταία πενταετία (2020-2024).
Ξεχωριστά, πολλά λιμάνια του Τέξας άρχισαν να επαναλαμβάνουν τη λειτουργία τους την Τετάρτη, μετά τη χειμερινή καταιγίδα Enzo που διέκοψε τις ενεργειακές και ναυτιλιακές δραστηριότητες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Διαβάστε επίσης
Μπορεί το πλοίο Ευρώπη να αντέξει τον τυφώνα Trump;
Μπύρες: Οι πέντε κορυφαίες τάσεις για το 2025
Απόβλητα: Πώς θα παρακολουθείται ψηφιακά σε real time η διαχείρισή τους