THEPOWERGAME
Ένα «αλαλούμ» στις πρώτες ημέρες εφαρμογής των νέων φθηνών προμηθειών στις τράπεζες το βίωσε η αγορά. Το κοινό, ενθουσιασμένο από την εποχή χαμηλού κόστους για τις καθημερινές συναλλαγές, έσπευσε να εισπράξει τους καρπούς της φθηνής τιμολόγησης, αλλά κάποιοι πολίτες έπεσαν θύματα των… ψιλών γραμμάτων, για τα οποία έγραφε σχετικά το powergame.gr.
Το μεγάλο μπέρδεμα αφορά τη μεταφορά πίστωσης από τη μία τράπεζα στην άλλη, που σύμφωνα με τον νέο Νόμο, που τέθηκε ήδη σε ισχύ από τις 21 Ιανουαρίου, θα έχει πλαφόν το 0,50 ευρώ για έως 5.000 ευρώ. Πότε όμως; Όταν η μεταφορά αφορά δύο φυσικά πρόσωπα και όχι επιχείρηση και όταν η συναλλαγή γίνει με την επιλογή SHA (share) -εννοείται με χρήση web/mobile banking.
Στη βιασύνη τους ή την έλλειψη ενημέρωσης των ψιλών γραμμάτων, δεν ήταν λίγοι οι καταναλωτές εκείνοι που πλήρωσαν χθες 3 ευρώ για να μεταφέρουν 200 ευρώ από τη μία τράπεζα στην άλλη, και μάλιστα αμφότερες ελληνικές, χωρίς αυτό να σημαίνει κάτι ιδιαίτερο, αφού τα νέα μέτρα αφορούν και τις διασυνοριακές συναλλαγές. Αυτό συνέβη διότι αντί να επιλεγεί το μοίρασμα της προμήθειας (0,50 ευρώ για το εξερχόμενο έμβασμα και 0,50 ευρώ για το εισερχόμενο έμβασμα -για όσες τράπεζες χρεώνουν εισερχόμενο), πληκτρολογήθηκε η επιλογή OUR, για να επωμιστεί ο αποστολέας όλο το κόστος. Αυτομάτως, μπήκε σε εφαρμογή μια διαφορετική τιμολόγηση.
Εύλογα τα ερωτήματα του κοινού «πώς θα πληρώνουν το ενοίκιο του σπιτιού χωρίς να επιβαρύνεται ο αποδέκτης» ή «πώς θα πληρωθούν τα δίδακτρα του σχολείου εξ ολοκλήρου από τον αποστολέα», χωρίς όμως να χρεωθούν με τις χρεώσεις OUR, που είναι από 3 ευρώ και άνω, αναλόγως του ποσού.
Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που μπορεί να κάνει ο καταθέτης -και αυτό η αλήθεια είναι δεν έχει διευκρινισθεί επαρκώς- είναι να επιλέξει την επιλογή SHA και να προσθέσει και το 0,50 ευρώ στο δικό του κομμάτι προμήθειας, πληρώνοντας συνολικά 1 ευρώ για να αποφύγει το τριπλάσιο και κόστος της επιλογής OUR. Αν για παράδειγμα θέλει να αποστείλει 80 ευρώ, για τα οποία θα επιβαρυνθεί με 0,50 ευρώ, στην επιλογή SHA πάντα, θα πρέπει λογικά να στείλει 80,50 ευρώ για να καλύψει το κομμάτι προμήθειας του αποδέκτη.
Από μόνο του αυτό το μπέρδεμα δημιούργησε έναν… πανικό σε πελάτες τραπεζών, που έκπληκτοι αναζητούσαν το 0,50 ευρώ στη χρέωση του διαδικτυακού τους εμβάσματος και είδαν… εξαπλάσια χρέωση. Στα ψιλά γράμματα της τιμολόγησης της κάθε τράπεζας μπορεί κάποιος να διαπιστώσει πόσο θα του κοστίσει ακριβώς η κάθε είδους μεταφορά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι υπάρχουν τιμολόγια που δεν χρεώνουν το εισερχόμενο έμβασμα, άρα ο αποστολέας επιβαρύνεται εξαρχής μόνο το 0,50 ευρώ της δικής του προμήθειας.
Ένα άλλο σημείο που πρέπει να έχουν κατά νου όσοι περιμένουν τη χαμηλή χρέωση του 0,50 ευρώ είναι ότι αυτή αφορά συναλλαγές με πλαφόν τα 5.000 ευρώ. Το πλαφόν αυτό, όμως, δεν είναι ανά συναλλαγή. Είναι ημερήσιο. Δηλαδή, αν κάποιος θέλει να μεταφέρει πάνω από 5.000 ευρώ, στις επόμενες μεταφορές που θα υπερβούν το πλαφόν θα χρεωθεί με τον ισχύοντα -σαφέστατα υψηλότερο- τιμοκατάλογο.
Από την άλλη πλευρά, για μικροποσά μπορεί να μην υπάρχει καθόλου χρέωση. Το τι ορίζεται ως μικροποσό είναι στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών, με μίνιμουμ τα 15 ευρώ και μάξιμουμ τα 40 ευρώ.
Και σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει ο αποστολέας να είναι πολύ προσεκτικός πού μεταφέρει τα χρήματά του. Αν ο αποδέκτης είναι φυσικό πρόσωπο ή όχι. Αν το IBAN αντιστοιχεί σε επιχείρηση (ακόμη και αν εμφανίζεται απλώς το ονοματεπώνυμο του αποδέκτη, μπορεί να είναι ατομική επιχείρηση), τότε δεν ισχύουν τα πλαφόν του 0,50 ευρώ που όρισε η τελευταία νομοθετική ρύθμιση.
Ο σκοπός των μέτρων που θέσπισε ο πρόσφατος Νόμος είναι οι χαμηλές προμήθειες σε μια σειρά καθημερινών συναλλαγών μεταξύ φυσικών προσώπων. Η τιμολόγηση στις επιχειρήσεις από και προς αυτές παραμένει ως έχει. Υπενθυμίζεται ότι στο κομμάτι των πληρωμών λογαριασμών κοινής ωφελείας και άλλων οφειλών προς Δημόσιο ή ασφαλιστικούς φορείς έχει προβλεφθεί η δωρεάν εξόφληση. Και εδώ όμως θέλει προσοχή. Δεν είναι δωρεάν οι πληρωμές σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία, αλλά σε όσες εμπίπτουν σε κλάδους «καθημερινότητας» όπως ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κάποιες ασφάλειες.
Διαβάστε επίσης
Wall Street: Συνεχίζεται το ράλι με νέα ρεκόρ στον S&P 500
“Τρέχει” το placement μετοχών του Πρεμ Γουάτσα στη Eurobank
Υψηλό ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για εγκατάσταση μπαταριών