THEPOWERGAME
*** Αν με ρωτάτε, δεν θα επικέντρωνα το ενδιαφέρον στα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα, αλλά στα όσα θα συμβούν προσεχώς στη Γερμανία. Γι’ αυτό κι επιμένω ότι η κρίσιμη ημερομηνία που πρέπει να μαρκάρετε στο ημερολόγιό σας είναι αυτή της 23ης Φεβρουαρίου.
*** Για τότε είναι προγραμματισμένες οι εθνικές εκλογές στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Οπότε είναι λογικό -κι αναμενόμενο- ότι αν κάτι «στραβώσει» εκεί, τότε όλα θα «στραβώσουν» στην ΕΕ.
*** Πόσο πιθανό είναι να γίνει αυτό; Δυστυχώς, πολύ. Κι εξηγούμαι γιατί: οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις στην Ευρώπη. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός εμπορικός εταίρος τους; Η Γερμανία.
*** Υπάρχουν, όμως, και χειρότερα. οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις και στους Κινέζους. Που θα αναζητήσουν αλλού αγορές. Και η Ευρώπη θα είναι μία από αυτές. Για την ακρίβεια, θα μας βουλιάξουν με ακόμα πιο φθηνά προϊόντα. Ακόμα και αυτοκίνητα.
*** Ποιος θα πληρώσει κι εδώ το μεγαλύτερο τίμημα; Οι Γερμανοί. Οπότε ετοιμαστείτε. Οι Γερμανοί, πάντως, ήδη ετοιμάζονται. Με τον χειρότερο τρόπο. Κι αυτό γιατί ήδη ανακοινώθηκαν λουκέτα σε δύο βιομηχανίες κατασκευής ΙΧ κι ακολουθούν κι άλλα.
*** Και για να κλείσω: οι Γερμανοί θα υποχρεωθούν, αργά ή γρήγορα, να προχωρήσουν σε μεταρρύθμιση του χρέους τους. Απλά, δεν θα το κάνουν με ομαλό τρόπο. Όλα θα γίνουν πιο βίαια κι απότομα, αν θέλετε τη γνώμη μου.
*** Κι αφού ξεκίνησα με ημερομηνίες-ορόσημα, να συνεχίσω έτσι. Ποια άλλη, λοιπόν, να μαρκάρετε στο ημερολόγιό σας; Θα σας πρότεινα το διήμερο 30-31 Ιανουαρίου. Γιατί; Επειδή τότε, σχεδόν παράλληλα, θα συνεδριάσουν τα διοικητικά συμβούλια των κεντρικών τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρωζώνης.
*** Πόσο κρίσιμες θα είναι αυτές οι συνεδριάσεις; Πολύ, για διαφορετικούς λόγους. Στην περίπτωση της Fed, επειδή θα είναι η πρώτη μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Τραμπ. Οπότε, εμμέσως, θα έχουμε ένα δείγμα γραφής για το πώς θα κινηθεί η ομοσπονδιακή τράπεζα στο νέο περιβάλλον.
*** Στη δεύτερη, της ECB, επειδή δεν αποκλείεται να ανακοινωθεί μια νέα μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης. Αν και η εξέλιξη αυτή μπορεί να πάρει μια μικρή παράταση, μέχρι την επόμενη συνεδρίαση, για ευνόητους λόγους (αλλαγή σκηνικού στις ΗΠΑ).
*** Η τρίτη ημερομηνία που θα πρέπει να σας απασχολήσει είναι -κατά τη γνώμη μου- εκείνη της 14ης Μαρτίου. Για εκείνη τη μέρα έχει προγραμματίσει να δώσει στη δημοσιότητα την αξιολόγησή της για την ελληνική οικονομία η Moody’s.
*** Το τι εστί Moody’s δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σας το αναλύσω ιδιαιτέρως. Θα σταθώ μόνο σε δύο σημεία:
α) στο γεγονός ότι θεωρείται ο πιο σκληρός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης και
β) στο γεγονός ότι είναι ο μοναδικός από τους big-3 που δεν μας έχει δώσει ακόμα ως χώρα το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.
*** Δεν είναι λίγοι, λοιπόν, εκείνοι που πιστεύουν ότι «ήγγικεν η ώρα». Εγώ, πάντως, θα σας πως «καλύτερα να κρατήσετε μικρό καλάθι». Κι αυτό γιατί με βάση το καλεντάρι του 2025, υπάρχει προγραμματισμένη μια ακόμα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s για φέτος.
*** Για την ακρίβεια, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Δεν αποκλείεται λοιπόν να μας κάνει τότε το δώρο, αντί για τον Μάρτιο.
Διαβάστε επίσης
Κίμπαλ Μασκ: Ποιος είναι ο λιγότερο διάσημος αδελφός του Έλον Μασκ
Forbes: Η Κρήτη στους παραδεισένιους προορισμούς για συνταξιούχους
Ποια είναι η Elsewedy που τρέχει την πρώτη επένδυση για αποθήκευση στην Ελλάδα