THEPOWERGAME
Δεν συμμερίζεται το IMD τις θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας μας. Παρά τα δισεκατομμύρια των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τον ελβετικό εκπαιδευτικό οργανισμό, η Ελλάδα μάλλον χάνει έδαφος, παρά κερδίζει, τουλάχιστον μέσα στην περίοδο 2020-2024.
Στη νέα κατάταξη του δημιούργησε ο ελβετικός εκπαιδευτικός οργανισμός International Institute for Management Development (IMD) για το 2024, η Ελλάδα βελτίωσε μεν τη θέση της στην ψηφιακή ετοιμότητα σε σχέση με το 2023, αλλά είναι σε χειρότερη θέση απ’ ό,τι ήταν το 2020. Συγκεκριμένα, η χώρα μας κατετάγη το 2024 στην 49η θέση μεταξύ 67 χωρών στη σχετική αξιολόγηση, λαμβάνοντας αξιολόγηση 53,06 με άριστα το 100.Με βάση την επίδοση αυτήν, η Ελλάδα βελτίωσε κατά τρεις θέσεις την κατάταξή της σε σχέση με το 2023, αλλά η κατάταξή της αυτή είναι χειρότερη κατά τρεις θέσεις απ’ ό,τι το 2020. Τότε η χώρα μας ήταν 46η, σύμφωνα με την ίδια αξιολόγηση.
Με βάση την έκθεση IMD World Digital Competitive Rankings 2024 (IDC WDC 2024), η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία, 19η, θέση μεταξύ των ομολόγων της στη Δυτική Ευρώπη. Επίσης, βρίσκεται στην 42η θέση μεταξύ των χωρών της μελέτης με κατά κεφαλήν εισόδημα πάνω από 20.000 δολάρια ΗΠΑ. Τέλος, βρίσκεται στην 34η θέση μεταξύ των 43 χωρών της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ).
Πρόκειται για ιδιαίτερα χαμηλές επιδόσεις, που, σύμφωνα με τη μελέτη IMD WRC 2024 συγκρίνονται με την Κύπρο (53,09) στο cluster χωρών της Δυτικής Ευρώπης και με τη Σλοβακία (50,68) και την Ουγγαρία (50,65) στο cluster της ΕΜΕΑ, αλλά και στο cluster των χωρών με κατά κεφαλήν εισόδημα άνω των 20.000 δολαρίων ΗΠΑ. Με βάση τον οργανισμό IMD, γεωγραφικά η Σλοβακία και η Ουγγαρία θεωρούνται Ανατολική Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι η καλύτερη βαθμολογία στην ψηφιακή ετοιμότητα είναι το 100 και η τιμή αυτή έχει αποδοθεί από το IMD στη Σιγκαπούρη. Πολύ ψηλά, ωστόσο, βρίσκονται η Ελβετία (93,15), η Δανία (91,99) και οι ΗΠΑ (91,31). Στον αντίποδα βρίσκονται η Βενεζουέλα (18,05), η Νιγηρία (30,67) και η Γκάνα (31,75).
Στην αξιολόγησή της, την καλύτερη βαθμολογία η Ελλάδα εμφανίζει στην «Επιστημονική Συγκέντρωση», όπου το IMD κατέταξε τη χώρα μας στην 35η θέση μεταξύ των 67 χωρών της έρευνας. Με τον όρο «Επιστημονική Συγκέντρωση» χαρακτηρίζονται οι επιδόσεις της χώρας στις επιστήμες και την έρευνα, περιλαμβάνοντας υποδείκτες όπως οι ετήσιες δαπάνες Ε&Α, οι ερευνητές ως ποσοστό του προσωπικού της χώρας, ο αριθμός πατεντών κ.λπ.
Επίσης, σχετικά καλή βαθμολογία λαμβάνει η χώρα στην «Ενσωμάτωση ΙΤ» (με υποδείκτες την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την κυβερνοασφάλεια, την πειρατεία λογισμικού κ.ά.), όπου καταλαμβάνει την 44η θέση. Αντίθετα, εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις στους υποδείκτες της «Επιχειρηματικής Ευελιξίας» (60ή), της «Κατάρτισης & Εκπαίδευσης» (58η) και της «Προσαρμοστικότητας» (57η).
Σημειώνεται ότι η συνολική επίδοση της χώρας στην κατάταξη του IMD WDC συντίθεται από τους επιμέρους δείκτες της «Γνώσης», της «Τεχνολογίας» και της «Ετοιμότητας για το Μέλλον». Και στους τρεις αυτούς επιμέρους δείκτες η Ελλάδα έχει υποχωρήσει τα τελευταία 5 χρόνια. Η χειρότερη επίδοση καταγράφεται στον δείκτη «Ετοιμότητα για το Μέλλον», όπου η χώρα έχει υποχωρήσει κατά 10 θέσεις από το 2020 (46η) έως το 2024 (56η).
Για την κατάρτιση του πίνακα IMD WDC Rankings 2024, το IMD συνεργάστηκε στην Ελλάδα με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), το ΙΟΒΕ και το ΕΜΠ.
Διαβάστε επίσης
Κίμπαλ Μασκ: Ποιος είναι ο λιγότερο διάσημος αδελφός του Έλον Μασκ
Forbes: Η Κρήτη στους παραδεισένιους προορισμούς για συνταξιούχους
Ποια είναι η Elsewedy που τρέχει την πρώτη επένδυση για αποθήκευση στην Ελλάδα