THEPOWERGAME
Η αντίστροφη μέτρηση για τα stress tests του 2025 ξεκίνησε χθες, με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) να αποκαλύπτει με ποια στοιχεία και ποιες παραδοχές θα κρίνει την ευρωστία και την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών συστημικών τραπεζών, και μάλιστα των τριών εξ αυτών, στη φετινή δοκιμασία. Οι Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς θα εξετασθούν κάτω από το βασικό και το ακραίο σενάριο της ΕΒΑ -με τη Eurobank να ακολουθεί μεμονωμένα σε δεύτερη φάση, λόγω της πορείας συγχώνευσης με την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου (διότι στο στάδιο αυτό δεν μπορεί να γίνει το test).
Όπως έχει αναφέρει το powergame.gr, τα φετινά τεστ αντοχής θα είναι με δυσκολότερα κριτήρια, καθώς λαμβάνουν υπ’ όψιν τις γεωπολιτικές εξελίξεις ή καλύτερα τους γεωπολιτικούς κινδύνους (Μέση Ανατολή, Ουκρανία), καθώς και τον απόηχο δυσμενών ή βίαιων οικονομικών αποφάσεων, όπως π.χ. η πολιτική δασμών των ΗΠΑ (αν τελικά εφαρμοσθεί) και άλλοι εμπορικοί «πόλεμοι».
Αν και τα τεστ έχουν δύο σενάρια, βασικό και ακραίο, οι προβολείς πέφτουν στο δεύτερο, στο δυσμενές, καθώς αυτό είναι που μπορεί να «βγάλει εκτός αντοχών» κάποια από τις τράπεζες που στρεσάρονται (υπενθυμίζεται ότι στα προηγούμενα stress tests το 2023 όλες οι ελληνικές τράπεζες είχαν περάσει τις εξετάσεις).
Αν παρατηρήσει κανείς τις φετινές παραδοχές -τα stress tests γίνονται κάθε 2 χρόνια- θα δει μεγαλύτερη αυστηροποίηση στην υποθετική πορεία του ΑΕΠ, με μια ύφεση που σωρευτικά στην τριετία «απειλεί» τις ελληνικές τράπεζες με 6,1%, ελαφρώς χαμηλότερα του 6,3% σε μέσα επίπεδα για όλο τον ευρωπαϊκό κλάδο.
Και ενώ τα κριτήρια στα φετινά τεστ είναι συγκριτικά με την προηγούμενη δοκιμασία (2023) ηπιότερα στη μέτρηση της ανεργίας ή του πληθωρισμού, είναι πολύ πιο αυστηρά, πέραν των υποθέσεων για το ΑΕΠ, στην αποτίμηση του real estate. Η υπόθεση στο ακραίο σενάριο για τις τιμές των κατοικιών, κυρίως δε των επαγγελματικών, είναι αρκετά υψηλή, χωρίς αυτό να ξεχωρίζει την Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Αντιθέτως, σε άλλες χώρες, π.χ. Γερμανία, ο πήχης είναι ακόμη πιο ψηλά (προβλέπεται μείωση 33% στις τιμές των επαγγελματικών ακινήτων).
Το γεγονός, όμως, ότι η ΕΒΑ προβλέπει στο ακραίο σενάριο σωρευτική μείωση την τριετία 2025-2027 στις τιμές των ακινήτων (για την Ελλάδα 22,3% στα οικιστικά και 28,8% για τα επαγγελματικά ακίνητα) σημαίνει ότι ευρύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει τεράστιο θέμα με την πορεία των τιμών και τις αποτιμήσεις στα ακίνητα και μάλιστα σε συνάρτηση με τα δάνεια που έχουν δοθεί και έχουν πίσω τους εξασφαλίσεις σε ακίνητη περιουσία. Για τη σύγκριση και μόνο, στα tests του 2023 η παραδοχή του ακραίου σεναρίου στις ελληνικές τράπεζες προέβλεπε για τα επαγγελματικά ακίνητα μείωση 6,3%-16,6%.
Καμία ανησυχία για τις ελληνικές τράπεζες. Θα στρεσαριστούν, αλλά θα αντέξουν
Παρά το αυστηρό πλαίσιο των φετινών σεναρίων, δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες ούτως ή άλλως ακολουθούν το δικό τους success story, με τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, που επίσης έχει υψηλότερο ρυθμό ανάκαμψης. Χωρίς να υποτιμώνται οι επιδράσεις του ακραίου σεναρίου στα μεγέθη των τραπεζών -το αντίθετο-, δεν υπάρχουν ενδείξεις… άγχους για τα φετινά tests.
Εξάλλου, όσο και αν το real estate ή το ΑΕΠ θα στρεσάρουν τους κεφαλαιακούς δείκτες, θα αντισταθμισθούν από τη θετικότερη πορεία του πληθωρισμού και της ανεργίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στις παραδοχές του επιθετικού σεναρίου. Για παράδειγμα, στα tests του 2023 προβλεπόταν σε ακραία μέτρηση πληθωρισμός 8,3%-3,2% και ανεργία 12,7%-17,3%, ποσοστά πολύ πιο υψηλά από αυτά που προβλέπονται για την τριετία 2025-2027 και τα οποία για την Ελλάδα τα παρουσίασε αναλυτικά χθες το powergame.gr.
Προφανώς, αναφέρουν πηγές της αγοράς, θα υπάρξει μια μεγαλύτερη πίεση στις αντοχές των κεφαλαιακών δεικτών των τραπεζών, αλλά θεωρητικά θα αντισταθμισθούν από τα υψηλά κεφαλαιακά αποθέματα (buffers) που έχουν χτίσει με διάφορες εκδόσεις κεφαλαίου οι ελληνικές τράπεζες. Κεφαλαιακή επάρκεια υψηλή, με δείκτες CETI από 14,7%-18,7% και με επίσης υψηλούς δείκτες κάλυψης ρευστότητας (LCR ως 270%).
Η βάση επί των οποίων θα γίνουν τα τεστ αντοχής θα είναι οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των τραπεζών με ημερομηνία 31/12/2004, που θα ανακοινωθούν μαζί με τη συνοπτική εικόνα αποτελεσμάτων από τα τέλη Φεβρουαρίου και μετά.
Η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα
Από πλευράς διαδικασίας, ένα πρώτο draft με στοιχεία που θα στείλουν οι εξεταζόμενες τράπεζες στη Φρανκφούρτη θα γίνει τέλη Απριλίου, θα μεσολαβήσουν άλλες δύο επικοινωνίες και ανταλλαγή στοιχείων τέλη Ιουνίου και τέλη Ιουλίου, ώστε αρχές Αυγούστου να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα με όσους περνάνε και όσους κόβονται πανευρωπαϊκά.
Έχουν ενδιαφέρον τα φετινά stress tests, όχι μόνο γιατί μπαίνει στο επίκεντρο η γεωπολιτική παράμετρος (υπαρκτή και όχι σενάριο επιστημονικής φαντασίας), όπως και η δεύτερη περίοδος Τραμπ. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες, εν προκειμένω, θα θέσουν σε ισχύ το σχέδιο για την ταχύτερη απόσβεση του αναβαλλόμενου φόρου, κάτι που θα έχει επίπτωση στο σύνολο των κεφαλαίων τους. Μια χρονιά στην οποία ελπίζουν να διεκδικήσουν υψηλά μερίσματα και payouts, επιβραβεύοντας τους μετόχους που τους στήριξαν την προηγούμενη δεκαπενταετία.
Διαβάστε επίσης
Τραμπ: Τι είπε για δασμούς, διπλωματία και εξορύξεις
Μητσοτάκης: Κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για Άμυνα και Ενέργεια
Οι 4 δοκιμασίες της ΕΕ στην ατζέντα για το κλίμα