THEPOWERGAME
Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε με εμπορικό πόλεμο την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), εάν δεν αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, με αιχμή το LNG. Ενώ η ΕΕ έχει εκφράσει την προθυμία της για την ιδέα αυτή, δεν έχει τη δυνατότητα να συμμορφωθεί άμεσα, καθώς τα ευρωπαϊκά έθνη εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις φθηνότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Ρωσία, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πιθανές τριβές στις διατλαντικές σχέσεις μετά την ορκωμοσία του Τραμπ.
Υπενθυμίζεται ότι, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Τραμπ είχε δηλώσει: «Είπα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι πρέπει να καλύψουν το τεράστιο έλλειμμά τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες με την αγορά σε μεγάλη κλίμακα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μας. Διαφορετικά, είναι δασμοί μέχρι τέλους!!!». Σε απάντηση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την υποστήριξή της στην αντικατάσταση του ρωσικού LNG με αμερικανικές προμήθειες. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί μόνο να ενθαρρύνει τις ιδιωτικές εταιρείες, καθώς δεν έχει την αρμοδιότητα να προμηθεύεται απευθείας φυσικό αέριο ή να υπαγορεύει εταιρικές αποφάσεις.
Η ΕΕ δεσμεύτηκε το 2022 να αυξήσει τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν άμεσα σχέδια αναθεώρησης της συμφωνίας αυτής, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. Το ζήτημα επιδεινώνεται από τη συνεχιζόμενη εξάρτηση της ΕΕ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγών ρεκόρ υγροποιημένου φυσικού αερίου πέρυσι, καθώς οι ευρωπαϊκές εταιρείες προσπαθούν να εξισορροπήσουν τις ανησυχίες για το κόστος και τη σταθερότητα του εφοδιασμού.
Η εξάρτηση από το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο έχει προκαλέσει επικρίσεις, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι οι εισαγωγές αυτές θα έπρεπε να προέρχονται από τις ΗΠΑ. Η ΕΕ έχει αποφύγει μέτρα όπως η πλήρης απαγόρευση του ρωσικού LNG ή η θέσπιση πλαφόν, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυρώσεις που στόχευαν τον ρωσικό άνθρακα και το ρωσικό πετρέλαιο. Το ευρωπαϊκό μπλοκ έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά όλες τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων έως το 2027, αλλά αντιμετωπίζει προκλήσεις στην επιβολή τέτοιων πολιτικών, ιδίως λόγω της αντίστασης κρατών μελών όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία.
Η αμερικανική βιομηχανία LNG είναι αισιόδοξη για την ικανότητά της να καλύψει το κενό που αφήνει το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η S&P Global Commodity Insights εκτιμά ότι η υπό κατασκευή παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα αποδώσει 10,3 εκατομμύρια τόνους για την Ευρώπη, ενώ επιπλέον 9,5 εκατομμύρια τόνοι θα είναι διαθέσιμοι σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ποσότητες αυτές ξεπερνούν τους 17 εκατομμύρια τόνους ρωσικού LNG που θα εισαχθούν από την ΕΕ το 2022. Ο Τραμπ έχει επίσης υποσχεθεί να άρει τους περιορισμούς στη νέα εξαγωγική ικανότητα LNG, με στόχο την επιτάχυνση των ροών αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη.
Ενώ η ΕΕ διαθέτει σημαντική ικανότητα επαναεριοποίησης για να διαχειριστεί τις αυξημένες εισαγωγές LNG, η ευαισθησία στις τιμές παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο. Οι τιμές φυσικού αερίου στην ΕΕ είναι σημαντικά υψηλότερες από τις τιμές των ΗΠΑ, επιδεινώνοντας το ενεργειακό κόστος για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες και τους καταναλωτές, ιδίως στη Γερμανία.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η δυναμική της αγοράς και όχι οι κυβερνητικές εντολές θα υπαγορεύσουν τις ροές του αμερικανικού LNG προς την Ευρώπη. Ο Ανατόλ Φεϊγκίν, Εμπορικός Διευθυντής της Cheniere Energy, τόνισε την απουσία άμεσων κυβερνητικών συναλλαγών στις ΗΠΑ, σε αντίθεση με άλλους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου όπως το Κατάρ. Πρότεινε ότι τα στρατηγικά αποθέματα LNG, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών αποστολών, θα μπορούσαν να αποτελέσουν για την ΕΕ έναν τρόπο ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας.
Διαβάστε επίσης
Στην Premia το Κτήμα Σέμελη του Σάλλα για 10,6 εκατ.
Ανοιχτή πληγή το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα, χάνεται ο στόχος του 2026
Οι 4 δοκιμασίες της ΕΕ στην ατζέντα για το κλίμα