THEPOWERGAME
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε καταγγελία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), κατά της, όπως τη χαρακτηρίζει, “άδικης και παράνομης” πρακτικής της Κίνας να ορίζει παγκόσμια ποσοστά δικαιωμάτων για τα πρότυπα βασικών ευρεσιτεχνιών της ΕΕ χωρίς τη συγκατάθεση των κατόχων των ευρεσιτεχνιών.
Η Κομισιόν, που είναι υπεύθυνη για την εμπορική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 χωρών, ανέφερε ότι η Κίνα έχει εξουσιοδοτήσει τα δικαστήριά της να ορίζουν παγκόσμια ποσοστά για εταιρείες υψηλής τεχνολογίας της ΕΕ, κυρίως στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
“Αυτό ασκεί πίεση στις καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας να μειώσουν τα ποσοστά τους σε παγκόσμια κλίμακα, παρέχοντας έτσι στους κατασκευαστές στην Κίνα φθηνότερη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές τεχνολογίες με άδικο τρόπο,” αναφέρεται σε ανακοίνωση.
Η υπόθεση αφορά τις πρότυπες βασικές ευρεσιτεχνίες (SEPs), οι οποίες προστατεύουν τεχνολογίες απαραίτητες για την κατασκευή προϊόντων που πληρούν ένα συγκεκριμένο πρότυπο, όπως το 5G για κινητά τηλέφωνα.
Οι κάτοχοι SEPs στην Ευρώπη περιλαμβάνουν τις Nokia και Ericsson.
Η Κομισιόν ζήτησε διαβουλεύσεις με την Κίνα, ως πρώτο βήμα στη διαδικασία επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ. Εάν δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση εντός 60 ημερών, η εκτελεστική αρχή της ΕΕ μπορεί να ζητήσει τη σύσταση επιτροπής επίλυσης διαφορών. Οι διαδικασίες της επιτροπής διαρκούν κατά μέσο όρο 12 μήνες.
Η Κομισιόν δήλωσε ότι η υπόθεση συνδέεται με μια άλλη διαφορά που η ΕΕ έφερε στον ΠΟΕ το 2022, η οποία αφορά τις κινεζικές διαταγές περιορισμού αγωγών (“anti-suit injunctions”). Αυτές περιορίζουν την ικανότητα των κατόχων ευρεσιτεχνιών τηλεπικοινωνιών να επιβάλλουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας τους σε μη κινεζικά δικαστήρια, απειλώντας τους με βαριά πρόστιμα σε περίπτωση που το πράξουν.
Η επιτροπή που ασχολείται με εκείνη την υπόθεση αναμένεται να εκδώσει την τελική της έκθεση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Διαβάστε επίσης
Στην Premia το Κτήμα Σέμελη του Σάλλα για 10,6 εκατ.
Ανοιχτή πληγή το επενδυτικό κενό στην Ελλάδα, χάνεται ο στόχος του 2026
Οι 4 δοκιμασίες της ΕΕ στην ατζέντα για το κλίμα