THEPOWERGAME
Η παγκόσμια οικονομική ιστορία έχει αποδείξει πως οι εξαγορές, που ολοκληρώνονται στη διάρκεια μιας ύφεσης, αποφέρουν, τελικά, τριπλάσιες αποδόσεις. Έχοντας κατά νου τη διεθνή εμπειρία, οι τεχνολογικοί κολοσσοί, εν μέσω κρίσης, λειτουργούν με βάση το business as usual και διακρίνουν ευκαιρίες εκεί που οι κοινοί επιχειρηματικοί θνητοί βλέπουν την καταστροφή.
Οι πέντε μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, η ομάδα των λεγόμενων FAMGA, Facebook, Apple, Microsoft, Google και Amazon, επένδυσε σε εξαγορές κάτι περισσότερο από 12 δισ.δολ. την πανδημική χρονιά του 2020. Πρόκειται για ποσό ρεκόρ και είναι αυξημένο κατά 70% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των πέντε ομίλων για μοναδικές συμφωνίες μετοχών μεταξύ 2019 και 2020 αυξήθηκε κατά 69,78%, από 7,28 δισεκατομμύρια δολάρια σε 12,36 δισεκατομμύρια δολάρια. Παρά την εντυπωσιακή αύξηση της χρηματοδότησης, ο αριθμός των συμφωνιών παρέμεινε στις 35 κατά τη διάρκεια του 2020, όσες ήταν δηλαδή και το 2020.
Οι εξαγορές των τεχνολογικών κολοσσών, που αφορούν σε καινοτόμες εταιρείες και startups, βαίνουν αυξανόμενες προϊόντος του χρόνου. Για παράδειγμα, το 2018 το αντίστοιχο ποσό που είχε διατεθεί ήταν μόλις 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια και είχε επενδυθεί σε 25 συμφωνίες εξαγοράς.
«Μέσα από τις εξαγορές μικρότερων εταιρειών οι παγκόσμιοι κολοσσοί της τεχνολογίας συνεχίζουν να δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους για κυριαρχία στη διεθνή αγορά, καθώς αξιοποιούν την οικονομική ρευστότητα που διαθέτουν, για ενισχύσουν τη θέση τους» σχολιάζει η εταιρεία Finbold, που δημοσιοποίησε τα σχετικά στοιχεία.
Ευκαιρίες εν μέσω κρίσης
Τι αγοράζουν όμως οι τεχνολογικοί κολοσσοί εν μέσω κρίσης και πανδημίας; Το επενδυτικό ενδιαφέρον των πέντε κολοσσών της τεχνολογίας στρέφεται κυρίως σε καινοτομίες εταιρείες και startups, οι οποίες μπορούν να τους προσφέρουν προστιθέμενη αξία σε υπηρεσίες που βρίσκονται σε μεγάλη ζήτηση ακριβώς λόγω της πανδημικής κρίσης.
Οι εξαγορές της ομάδας FAMGA το 2020 αφορούσαν κατά κύριο λόγο σε εταιρείες που ενισχύουν τη χρήση αναδυόμενων τεχνολογιών όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence -AI), η Εικονική Πραγματικότητα (Virtual Reality -VR), οι υπηρεσίες cloud και η τεχνολογική καινοτομία στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Επιπλέον, δόθηκε έμφαση στην απόκτηση εταιρειών ψυχαγωγίας και τυχερών παιχνιδιών, που ξεχώρισαν εν μέσω της πανδημίας της COVID-19.
«Ήδη, οι πέντε τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν εξαιρετικά εύρωστους ισολογισμούς, ενώ το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων προσφέρει το τέλειο έδαφος για την ολοκλήρωση σχετικών συμφωνιών εξαγορών» αναφέρει η Finbold, που εκτιμά ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.
Βέβαια, η έντονη επενδυτική κινητικότητα στο πεδίο των εξαγορών από πλευράς των τεχνολογικών γιγάντων δεν διαφεύγει της προσοχής των ρυθμιστικών αρχών ανά τον κόσμο. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι αντιμονωπωλιακές Αρχές βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση, παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις συγκέντρωσης της αγοράς.