THEPOWERGAME
*** Η Τουρκία φαίνεται να έχει ξεφύγει σε ό,τι αφορά τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Αν κάποιος μπει στον κόπο να παρακολουθήσει το τι ανακοινώνεται κάθε μέρα από «απέναντι», μπορεί να πάθει… σύγκρυο. Τι εννοώ;
*** Οι τύποι έχουν φτάσει στο σημείο να πουν ότι θα κατασκευάσουν ακόμα και βαλλιστικούς πυραύλους, εμβέλειας 2.000 χιλιομέτρων. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η Αγκυρα στοχεύει -κυριολεκτικά και μεταφορικά- πολύ πιο μακριά από τη γειτονιά της.
*** Κι ότι της έχει γίνει περίπου συνείδηση ότι είναι πλέον ισχυρή περιφερειακή δύναμη, η οποία μπορεί να συνομιλεί ισότιμα με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία και δεν ξέρω και εγώ με ποιον άλλον. Που στηρίζει αυτήν τη δύναμη;
*** Στο γεγονός ότι μπορεί και ξοδεύει, σχεδόν αλόγιστα. Απλά.
*** Σχετικό, όμως, είναι και το παρακάτω: μαθαίνω, λοιπόν, ότι η πιθανή πώληση αεροσκαφών Eurofighter στη Τουρκία δοκιμάζει ήδη στο παρασκήνιο τις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας και Ελλάδας. Εχουμε και λέμε λοιπόν:
*** Από τη μία πλευρά, το Λονδίνο και η BAE Systems επιμένουν στην πώληση 40 Eurofighter Typhoon στην Τουρκία του Ερντογάν, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Αλλά υπό μια κρίσιμη προϋπόθεση: να μπορεί επίσης να αποκτήσει το Meteor.
*** Πρόκειται για έναν πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς υψηλής απόδοσης. Αυτό όμως θα επέτρεπε στην τουρκική πολεμική Αεροπορία να ανταγωνιστεί τα ελληνικά Rafale, που είναι επίσης οπλισμένα με Meteor.
*** Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, όπως μαθαίνω, η οποία παρέλαβε πολύ πρόσφατα τα τελευταία Rafale (24 αεροσκάφη συνολικά), ζητεί από το Παρίσι (με το οποίο υπέγραψε στρατηγική εταιρική σχέση το 2021) να αντιταχθεί στην πώληση αυτού του πυραύλου αέρος-αέρος. Μπορεί; Η απάντηση είναι ναι.
*** Ο Meteor είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2003 από έξι ευρωπαϊκές χώρες και προβλέπεται μία ειδική διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ των εταίρων, προτού η χώρα εξαγωγής εκδώσει την άδειά της. Εν ολίγοις, κάθε χώρα πρέπει να αποδεχτεί ή να απορρίψει την εξαγωγή του πυραύλου.
*** Το 2015, το Λονδίνο, για παράδειγμα, άσκησε βέτο στην πώληση του Meteor στην Αίγυπτο, στο πλαίσιο της εξαγωγής των Rafale (24 αεροσκάφη). Μπορεί το Λονδίνο να αγνοήσει το Παρίσι; Η απάντηση είναι όχι.
*** Γιατί θα ήταν πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατον, για τους Βρετανούς να αναπτύξουν και στη συνέχεια να πιστοποιήσουν μια έκδοση χωρίς τα γαλλικά συστήματα ή εξαρτήματα, καθώς τα γαλλικά εργοστάσια κατασκευάζουν περίπου το 10% του πυραύλου.
*** Τι άλλο μαθαίνω; Ότι η Αθήνα ασκεί πίεση στο Παρίσι. Ως γνωστόν, οι δύο χώρες συζητούν για νέες παραγγελίες όπλων, συμπεριλαμβανομένης της τέταρτης φρεγάτας FDI. Επίσης, η Ελλάδα θα έχει σύντομα την ευκαιρία να διαπιστώσει το πόσο αποτελεσματικά είναι τα Eurofighter που φέρουν Meteor.
*** Πώς; Στο πλαίσιο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με σαουδαραβικά Eurofighter που είναι οπλισμένα με Meteor. Οπότε θα μετρηθούν στην πράξη οι δυνατότητές τους.
*** Για την ιστορία, να σας αναφέρω ότι προς το παρόν η πώληση των αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία βρίσκεται σε αναμονή, μέχρι να σχηματιστεί η νέα γερμανική κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να δώσει την έγκρισή της. Θυμίζω ότι ο Friedrich Merz είναι το μεγάλο φαβορί στις επικείμενες εκλογές του Φεβρουαρίου.
*** Προχθές τον επισκέφθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Διαβάστε επίσης
Τα 10 “ψιλά γράμματα” στις τραπεζικές χρεώσεις
Οι προτάσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Eurelectric: Ανάγκη μέτρων για τη διαχείριση κλιματικών κινδύνων