THEPOWERGAME
Με νέο τρόπο και μέσα από δύο Επιτροπές θα διεξαχθεί φέτος η ιδιότυπη διαπραγμάτευση για τη διαμόρφωση του ύψους του κατώτατου μισθού, με τους κοινωνικούς εταίρους να έχουν χάσμα ως προς το ποσοστό αύξησης το οποίο κινείται από το 3% – 15%. Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, απέστειλε στις αρχές της εβδομάδας προς τους εταίρους και τους φορείς που θα συμμετέχουν στις προτάσεις τις προσκλητήριες επιστολές με τις οποίες τους καλεί να υποδείξουν τα μέλη, τα οποία θα συγκροτήσουν τις δύο Επιτροπές, που θα συμμετάσχουν στη διαβούλευση για τον καθορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού.
Έτσι, το υπουργείο θέτει σε άμεση εφαρμογή τη διαδικασία του ν.5163/24 για επαρκείς κατώτατους μισθούς, που ψηφίστηκε στις 5 Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Συγκεκριμένα, πρόκειται να συγκροτηθεί Επιτροπή Διαβούλευσης, την οποία θα απαρτίζουν πέντε εκπρόσωποι οργανώσεων εργαζομένων, πέντε εκπρόσωποι εργοδοτικών οργανώσεων και ο πρόεδρος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι πρότινος, κάθε κοινωνικός εταίρος κατέθετε ξεχωριστή εισήγηση για τον καθορισμό του ύψους του κατώτατου μισθού, ωστόσο, για πρώτη φορά, όλοι οι κοινωνικοί εταίροι συγκροτούνται σ’ ένα ενιαίο σώμα, την Επιτροπή Διαβούλευσης, προκειμένου να καταλήξουν σ’ ένα κοινό πόρισμα. Αντίστοιχα, συγκροτείται πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή με τη συμμετοχή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων σε θέματα οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων οικονομίας της εργασίας, υποδεικνυόμενων από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), καθώς και τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ). Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπ’ όψιν για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού για το2025 και αφού γνωμοδοτήσουν, με βάση τις προτάσεις, θα πρέπει να υποβάλλουν τη δική τους πρόταση με την αύξηση μέχρι 20 Μαρτίου, έτσι ώστε να περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πραγματική αύξηση των μισθών, εντός του νέου έτους, θα κινηθεί μεταξύ του 3%-6%.
Στο υπουργείο Εργασίας, βέβαια, αναλύοντας τα μηνύματα από τη μισθολογική πορεία στη χώρα μας, επισημαίνουν πως υπάρχει μεγάλη αύξηση αποδοχών σε ορισμένους τομείς, όπως για παράδειγμα:
- Στις υπηρεσίες εστίασης, στις οποίες τον περασμένο χρόνο καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 46%,
- στις δραστηριότητες ενοικίασης και εκμίσθωσης με αύξηση 35% και
- στις κατασκευές μηχανημάτων, όπου η αύξηση ήταν κατά 33%.
Σημειώνεται ότι ο μέσος μισθός το 2027 μπορεί να ξεπεράσει και τα 1.500 ευρώ δήλωσε πρόσφατα η κ. Κεραμέως. Πάντως η πρόσφατη αναφορά του ΟΟΣΑ για συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων από τη χώρα μας, δηλαδή ελάχιστα πάνω από τον ετήσιο πληθωρισμό 3,5%, χαμηλώνει τον πήχη της διαβούλευσης και των προσδοκιών.
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2025, οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας θα ενισχυθούν φέτος κατά 3,4%, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός για το 2024 προβλέπεται ότι έκλεισε στο 2,7% και το 2025 αναμένεται να πέσει στο 2,1%. Αν ληφθεί αυτή η παράμετρος ως δεδομένο, τότε η αύξηση στον κατώτατο δεν θα ξεπεράσει το 3,5%.
ΓΣΕΕ για κατώτατο μισθό
Κατά παράδοση η ΓΣΕΕ αναμένεται να διεκδικήσει αυξήσεις που θα υπερβαίνουν το 15% και αυτό γιατί σύμφωνα με την ενδιάμεση έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, οι τιμές στην αγοραστική δύναμη που διαμορφώνουν τον πληθωρισμό, καθ’ όλο το 2024 έτρεξαν με διπλάσιους ρυθμούς από τις αυξήσεις μισθών, εκμηδενίζοντας τις όποιες αυξήσεις. Εξετάζοντας, όμως, τις μεταβολές των επιμέρους δεικτών του πληθωρισμού, συγκριτικά με την περίοδο πριν από το ξέσπασμα της πληθωριστικής κρίσης γίνεται πιο εμφανές το πραγματικό εύρος της επιβάρυνσης που έχει προκαλέσει ο πληθωρισμός στο πραγματικό εισόδημα και στο επίπεδο διαβίωσης των νοικοκυριών.
Ειδικότερα, στο σύνολο της περιόδου Νοέμβριος 2020-Νοέμβριος 2024, πλην της κατηγορίας «Επικοινωνίες», όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών που απαρτίζουν τον ΓΔΤΚ σημείωσαν θετικές μεταβολές τιμάριθμου, με την πλειονότητά τους μάλιστα να είναι διψήφιες. Η μεγαλύτερη μεταβολή σημειώθηκε στην κατηγορία «Ένδυση και υπόδηση» (+31,3%), ενώ στην κατηγορία «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», που καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών, ο ΔΤΚ ενισχύθηκε κατά 30,5%. Επίσης, στην κατηγορία «Στέγαση» η αύξηση του ΔΤΚ ήταν 24,3% και στις κατηγορίες «Μεταφορές» και «Ξενοδοχεία, καφέ, κλπ.
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που αποτυπώνουν την εξέλιξη του μέσου πραγματικού μισθού ανά ώρα εργασίας και ανά κλάδο στη διάρκεια της πληθωριστικής κρίσης, παρατηρείται ότι στο σύνολο των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας ο μέσος πραγματικός μισθός ανά ώρα απασχόλησης στη χώρα μας μειώθηκε το διάστημα γ΄ τρίμηνο 2021 – γ΄ τρίμηνο 2024 κατά 1,1%. Επίσης, στο συγκεκριμένο διάγραμμα καταγράφονται και οι μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επιμέρους ομαδοποιήσεων κλάδων οικονομικής δραστηριότητας όσον αφορά την εξέλιξη του εν λόγω δείκτη. Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη απώλεια πραγματικού εισοδήματος ανά ώρα εργασίας επωμίστηκαν οι μισθωτοί των κλάδων:
- «Κατασκευές» (-9%),
- «Τέχνες, διασκέδαση, ψυχαγωγία, άλλες δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών» (-5,9%),
- «Δημόσια διοίκηση και άμυνα, εκπαίδευση και δραστηριότητες σχετικές με τη δημόσια υγεία» (-4,6%) και, τέλος
- «Ενημέρωση και επικοινωνία» (-3,1%).
Στον αντίποδα, αύξηση του πραγματικού μισθού ανά ώρα απασχόλησης καταγράφηκε, μεταξύ άλλων, στον κλάδο:
- «Γεωργία, δασοκομία και αλιεία» (+7,1%),
- «Διαχείριση ακίνητης περιουσίας» (+4,9%),
- «Χονδρικό και λιανικό εμπόριο, μεταφορές και αποθήκευση, δραστηριότητες παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης» (+4,1%).
Διαβάστε επίσης
Ακίνητα: Γιατί η Ισπανία φορολογεί 100% τους ξένους και τι σημαίνει για την Ελλάδα
Οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις του 2025 για την Ελλάδα
Renault: Ο γαλλικός γίγαντας ξεπερνά τους Γερμανούς ανταγωνιστές