THEPOWERGAME
Παράταση στον διαγωνισμό ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κορίνθου-Κω
Παράταση 10 ημερών έλαβε η προθεσμία υποβολής προσφορών στο μεγάλο έργο της ενεργειακής διασύνδεσης της Κορίνθου με την νήσο Κω. Ειδικότερα, ο ΑΔΜΗΕ όρισε ημερομηνία υποβολής προσφορών την 31η Ιανουαρίου 2025 για το έργο «Μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση καλωδιακού συστήματος και καλωδίων οπτικών ινών για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος Κορίνθου – Κω (2 x 500MW). Η αρχική ημερομηνία υποβολής προσφορών ήταν η 21η Ιανουαρίου 2025. Το έργο της ενεργειακής διασύνδεσης Κορίνθου-Κω, είναι το δεύτερο έργο μαμούθ του ΑΔΜΗΕ μετά εκείνο της ενεργειακής σύνδεσης Ασπρόπυργος-Κρήτη. Το εκτιμώμενο ύψος του ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Το έργο στην τελική του μορφή θα διασυνδέσει τη ηπειρωτική χώρα, με πέντε νησιά των Δωδεκανήσων (Κως, Ρόδος, Κάρπαθος, Κάσος, Κάλυμνος).
Στα 386 εκατ. ευρώ οι επιχορηγήσεις του ΟΑΣΑ το 2025
Στα 400 εκατ. ευρώ θα ανέλθει φέτος η επιχορήγηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΑΣΑ) και των δύο θυγατρικών του εταιρειών, Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ) και ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες). Ο προϋπολογισμός προβλέπει πωλήσεις 500 εκατ. ευρώ των δύο εταιρειών (200 εκατ. ευρώ η ΣΤΑΣΥ και 280 εκατ. ευρώ η ΟΣΥ), ενώ η μητρική τους εταιρεία, ο ΟΑΣΑ θα λάβει επιχορηγήσεις ύψους 352 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά προσθέσουμε και τις επιχορηγήσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ της ΣΤΑΣΥ, τότε εύκολα φτάνουμε στα 386 ευρώ επιχορηγήσεις που προέρχονται κυρίως από τον Τακτικό Προϋπολογισμό και δευτερευόντως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Έτσι πάνω από 1 εκατ. ευρώ την ημέρα κοστίζουν στους φορολογούμενους οι αστικές συγκοινωνίες της Αττικής. Και σε αυτά ένα πολύ μικρό μέρος (42 εκατ. ευρώ) αφορά αγορές μεταφορικών μέσων που θ’ αξιοποιηθούν και στο μέλλον. Ο μεγαλύτερος όγκος δαπάνης αφορά σε έξοδα λειτουργίας του ομίλου ΟΑΣΑ. Κατά τ’ άλλα το Υπερταμείο, που είναι η μητρική εταιρεία του ΟΑΣΑ, ανακοίνωσε για το 2023 κέρδη ύψους 153 εκατ. ευρώ απ’ όλες τις θυγατρικές του…
Στον Νοέμβριο του 2015 επέστρεψαν οι τραπεζικές μετοχές
Πεδίο δόξης λαμπρό για τον τραπεζικό κλάδο που από το ξεκίνημα της χρονιάς όχι μόνο έχει προσεγγίσει τα υψηλά του περασμένου Μαΐου (2024), αλλά οι μετοχές του αρχίζουν και πιάνουν επίπεδα τα οποία είχαν να δουν από τον Νοέμβριο του 20015, δηλαδή 10 χρόνια πίσω και πριν από την ανακεφαλαιοποίηση που είχε γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ μετά τα capital controls. Η αύξηση των χορηγήσεων, βοηθούντων των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, προγράμματα, όπως αυτά για την πρώτη κατοικία, αλλά και η σταθερή μείωση των κόκκινων δανείων και το απόθεμα κερδοφορίας από μία παρατεταμένη περίοδο υψηλών επιτοκίων, έχουν καταστήσει τον κλάδο απόλυτα ελκυστικό σε σχέση με τις αντίστοιχες τράπεζες στην Ευρώπη, σημειώνουν οι αναλυτές. Ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει επιστρέψει σε επίπεδα Νοεμβρίου 2015, όπως και η Eurobank. Η Alpha Bank στα επίπεδα του 1,79 ευρώ συναντά περιοχές τις οποίες έχει να δει από τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ η Πειραιώς καταρρίπτει το ένα υψηλό μετά το άλλο, με την ΕΤΕ μόνο να μην έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του περασμένου Μαϊου (8,52). Τα περισσότερα κέρδη από το ξεκίνημα της χρονιάς σημειώνει η Πειραιώς (11,69%), ακολουθεί η Eurobank (11,2%), η Alpha Bank (10%) και η Εθνική Τράπεζα 8,6%.
Ψήφος εμπιστοσύνης από Citigroup, UBS, JP Morgan και Morgan Stanley
Η Citigroup έχει αυξήσει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες φέτος. Οι συστάσεις για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών παραμένουν «αγορά» με νέες τιμές-στόχους για τη Eurobank στα 2,80 ευρώ από 2,30 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 9,50 ευρώ από 9,45 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,40 ευρώ από 5,20 ευρώ. Για την Alpha Bank +2,20%, η τιμή-στόχος διατηρείται στα 2,35 ευρώ.
«Οι ελληνικές τράπεζες προβάλλονται ως κάποιες από τις φθηνότερες τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις αναδυόμενες αγορές σε σχέση με το P/TNAV έναντι του ROTE», σημειώνει η UBS. Επίσης, προσθέτει την ΕΤΕ στην πανευρωπαϊκή λίστα κορυφαίων επιλογών της, με τιμή-στόχο τα 11,2 ευρώ. Διατηρεί τις συστάσεις αγοράς και για τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες, με την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 2,4 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,8 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,7 ευρώ.
Η JP Morgan επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις της και μετακυλίει τις τιμές-στόχους στον Δεκέμβριο του 2026 από τον Δεκέμβριο του 2025. Οι αξιολογήσεις παραμένουν αμετάβλητες σε υπεραπόδοση και για τις τέσσερις τράπεζες. Οι νέες τιμές-στόχοι είναι για την Alpha Bank τα 2,5 ευρώ από 2,3 ευρώ πριν, για τη Eurobank τα 3,2 ευρώ από 2,8 ευρώ πριν, για την Τράπεζα Πειραιώς τα 6,2 ευρώ από 5,9 ευρώ πριν και, τέλος, για την Εθνική Τράπεζα τα 9,8 ευρώ από 9,7 ευρώ πριν.
Η Morgan Stanley, τέλος, επιλέγει Alpha Bank και Eurobank για φέτος, τονίζοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες ήταν το προτιμώμενο επενδυτικό στόρι εντός των τραπεζών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA) κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2024.
Χάκερ εναντίον ΣΥΖΕΥΞΙΣ
Στο στόχαστρο των χάκερ βρέθηκε και χθες η χώρα, η οποία μετά την προχθεσινή επίθεση DoS (Denial of Service), που έπληξε το ΣΥΖΕΥΞΙΣ, δέχθηκε νέες …βολές. Η χθεσινή άρχισε λίγο μετά τις 10 το πρωί και διήρκεσε περίπου πέντε λεπτά. Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, «οι μηχανισμοί άμυνας λειτούργησαν άμεσα και αποτελεσματικά» και δεν υπήρξαν εκτεταμένα προβλήματα σύνδεσης στο gov.gr και σε υπηρεσίες του Δημοσίου.
Και η χθεσινή επίθεση, όσο και αυτή που προηγήθηκε, έρχονται να κρούσουν -και μάλιστα επιτακτικά- τον κώδωνα του κινδύνου για την κυβερνοασφάλεια της χώρας. Προφανώς επιθέσεις DoS (Denial of Service) δέχονται σχεδόν καθημερινά οι κυβερνητικοί ιστότοποι. Ωστόσο, Όπως μας έλεγε κορυφαίος παράγοντας της Αρχής, που είναι επιφορτισμένη με την κυβερνοασφάλεια της χώρας, αυτές οι επιθέσεις έρχονται να υπογραμμίσουν με μελανά χρώματα πόσο ευάλωτα είναι τα συστήματα του Δημοσίου.
Για παράδειγμα, η επίθεση της Τετάρτης και η ποσότητα της κίνησης που δέχθηκε το σύστημα οδήγησε σε μια «αυτοάνοση» αντίδραση που προκάλεσε το κλείσιμο κάποιων εκ των server που βρίσκονται τα συστήματα. «Η διακοπή λειτουργίας δεν έγινε τόσο λόγω της επίθεσης, γιατί υπάρχουν συστήματα προστασίας» εξηγούν άνθρωποι με γνώση της κατάστασης.
Οι τραπεζίτες που χάθηκαν στις πλατφόρμες
Οι τραπεζίτες άφησαν το banking και το γύρισαν στο… IT, απασχολούμενοι νυχθημερόν με πλατφόρμες. Όχι δεν είναι μια επείγουσα λύση στο ομολογουμένως μεγάλο πρόβλημα που έχουν να βρουν «ITηδες» (κατσαβιδάδες τους λέγανε τη δεκαετία του 90 – 2000 στις τράπεζες τους τεχνολογικά experts)… είναι απλά μια πραγματικότητα που βιώνουν από τις αρχές του χρόνου για να προσαρμόσουν ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά πολύ περισσότερα καινούργια πράγματα.
Ας όψεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός στο όνομα του οποίου έχουν επενδυθεί εκατοντάδες εκατομμύρια – περίπου 1 δισ. ευρώ είναι μια τάξη μεγέθους για τις επενδύσεις σε τεχνολογία από κάθε μεγάλο τραπεζικό όμιλο. Η καινοτομία στο μεγαλείο της, έχει αρχίσει ήδη να αποδίδει καρπούς αναφορικά με την διενέργεια ολοένα και περισσότερων υπηρεσιών ψηφιακά, κάτι που προσδίδει ευελιξία κινήσεων, αμεσότητα και λιγότερη γραφειοκρατία. Προθεσμιακές on line, αιτήματα για δάνεια on line, ραντεβού on line, όλα σε πλαίσιο on line.
Έτσι, κερδισμένοι από το on line περιβάλλον θα είναι από βδομάδα όσοι πραγματοποιούν τις συναλλαγές τους διαδικτυακά, απολαμβάνοντας καλύτερες χρεώσεις, αλλά και όσοι επίσης, διαδικτυακά υποβάλλουν αιτήσεις για να λάβουν στεγαστικό δάνειο στο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» μέσα από την ομώνυμη πλατφόρμα.
Και επειδή η μία πλατφόρμα θυμίζει την άλλη, ας μην ξεχνάμε τη σούπερ πλατφόρμα του Εξωδικαστικού Μηχανισμού, για όσους έχουν στην πλάτη τους ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις οποίες μπορούν να ρυθμίσουν. Όπως γράφαμε πρόσφατα (14/1 Κόκκινα δάνεια: πώς έφτασαν σε χαμηλό 15ετίας), τα στεγαστικά είχαν την τιμητική τους στις ρυθμίσεις που έγιναν μέσω αυτής της οδού το 2024.
Και υπάρχει και μια ακόμη πλατφόρμα, ξεχασμένη σχεδόν, αυτής της ευαλωτότητας που οι δικαιούχοι μπορούν να ζητήσουν και να λάβουν πιστοποιητικό ευαλώτου, ώστε να μπορέσουν να μην χάσουν το σπίτι τους σε πλειστηριασμό και να τεθούν υπό το πλέγμα προστασίας του πτωχευτικού πλαισίου και του υπό σύσταση Φορέα Ακινήτων (Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων), ο οποίος, στο μεταξύ, είναι στο τελικό στάδιο της σύστασής του. «Θεού θέλοντος και …επενδυτή επιτρέποντος…».
Το «Σπίτι μου 2» και οι δυνάμεις της αγοράς
Ο «κακός χαμός» που έγινε με τη ζήτηση που εκδηλώθηκε για το «Σπίτι μου 2», οδηγεί σε μία διαπίστωση και μία πρόβλεψη: α) Διαπιστώνεται για μία ακόμη φορά η μεγάλη έλλειψη που υπάρχει σε προσφερόμενα σπίτια, για πολίτες και οικογένειες χαμηλότερων εισοδημάτων, εννοείται σε παλαιά, «δεύτερο χέρι» σπίτια. β) Προβλέπεται ώθηση, προς τα άνω, των ήδη αδικαιολόγητα υψηλών αγοραίων τιμών παλαιών κατοικιών, που έχουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις αγγίξει τις τιμές, ανά τετραγωνικό μέτρο, στις οποίες πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα.
Όταν πέφτουν, μέσω κρατικών παρεμβάσεων και ενισχύσεων, χρήματα στην αγορά, είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι πωλητές θα προσπαθήσουν να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα δυνατά έσοδα, ακόμη και όταν πρόκειται για διαμερίσματα ηλικίας 30-40 ετών. Πολύ δύσκολα και ανάλογα με τα εισοδήματα και την οικογενειακή κατάσταση των ενδιαφερομένων, θα βρεθούνε σπίτια του 2007, αντικειμενικής αξίας έως 250.000 ευρώ. Αυτές οι τιμές δεν υπάρχουν, τουλάχιστον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οπότε είναι πλέον ή βέβαιο ότι πράξεις θα γίνουν μόνο για σπίτια μεγάλης παλαιότητας, των 30 – 40 ετών, για τα οποία φυσικά θα απαιτούνται ανακαινίσεις και πιθανότατα ενεργειακές αναβαθμίσεις.
Όταν παρεμβαίνει το Δημόσιο στην αγορά, οι πωλητές «ξεσαλώνουν» και όπως ήδη υποστήριξαν επαγγελματίες της αγοράς, μία λύση θα ήταν, οι τιμές να μην αφεθούν στην προσφορά και ζήτηση αλλά και γίνεται, για τα προσφερόμενα ακίνητα, εκτίμηση από πιστοποιημένους εκτιμητές, εγγεγραμμένους στο Μητρώο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών.
Καλοχώρι, o «βούρκος» που θέλει να γίνει επιχειρηματικό πάρκο
Σε μία μεγάλη προσπάθεια έχει αποδυθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για να βρει, από το Κτηματολόγιο τα στοιχεία των ιδιοκτησιών στην περιοχή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Καλοχωρίου (chic), μίας περιοχής που σε τμήματά της, είναι κυριολεκτικώς βούρκος όταν βρέχει, μη τυχόν και υλοποιηθεί ο φιλόδοξος στόχος, να μετατραπεί σε Οργανωμένο Εξυγιασμένο Επιχειρηματικό Πάρκο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος 4982/2022. Έχει γίνει ήδη επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να μπορέσει η ΠΚΜ, που είναι πρόθυμη στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, να βάλει και κάποια χρήματα για τα έργα που επιβάλλεται, να βρει όλους τους ιδιοκτήτες και να τους ενημερώσει.
Να σημειωθεί ότι στο περυσινό Money Show της Θεσσαλονίκης, το ΕΒΕΘ είχε διοργανώσει εκδήλωση ενημέρωσης των επιχειρήσεων της περιοχής, για τις πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί , τα συμπεράσματα των μελετών που εκπονήθηκαν, τις πρόνοιες του νόμου αλλά και τις προκλήσεις για τις εταιρείες που λειτουργούν στο Καλοχώρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως το 1/3 των επιχειρήσεων της ΑΒΣ Καλοχωρίου, βλέπει θετικά την εξυγίανση της βιομηχανικής συγκέντρωσης, αλλά τα υπόλοιπα 2/3 δεν δείχνουν διατεθειμένες να εισφέρουν για το project, σε χρήμα ή σε γη ή και στα δύο. Φυσικά, ότι έχει κόστος, είναι απωθητικό στον καθένα, αλλά το κέρδος θα φανεί για τους έχοντες ιδιοκτησίες, μεσομακροπρόθεσμα, επειδή θα αυξηθεί η αξία της γης τους, των εγκαταστάσεών τους και, επειδή, θα αποκτήσουν και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, άλλη αξία και προοπτική στην αγορά (συμμετοχή σε έργα, πιθανές συνεργασίες, προτάσεις επενδυτικές κλπ).
Πρέπει όμως, προηγούμενα, το 55% των περίπου 900 επιχειρήσεων που βρίσκονται στην ΑΒΣ Καλοχωρίου, τόσο κάτω από τον ΠΑΘΕ, όσο και άνω, να έρθουν σε συνεννόηση και να συστήσουν το Φορέα που θα αναλάβει να τρέξει το μεγάλο αυτό έργο, από το οποίο θα βγούνε όλοι ωφελημένοι. Ας ελπίσουμε ότι θα σταθούνε «έξυπνοι» και αποφασιστικοί, για να αξιοποιήσουν τη βοήθεια που προτίθεται να παρέχει η Περιφέρεια, χρηματοδοτώντας μέρος της δαπάνης.
H ΔΥΠΑ αναζητεί νέα στέγη
Η ΔΥΠΑ επιχειρεί εκ νέου να βρει νέα στέγη, μετά την προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθειά της για την εξεύρεση κατάλληλου κτιρίου. Στο πλαίσιο αυτό, προκηρύσσει δημόσιο διαγωνισμό για την αγορά ενός κτιρίου ή συγκροτήματος κτιρίων, που θα καλύψει τις ανάγκες της Κεντρικής Διοίκησης. Το ανώτατο προσφερόμενο τίμημα ανέρχεται στα 44.331.240 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, ενώ η προθεσμία υποβολής προσφορών λήγει τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025. Το ζητούμενο κτίριο πρέπει να έχει συνολική επιφάνεια τουλάχιστον 9.000 τετραγωνικών μέτρων, να πληροί τις ενεργειακές προδιαγραφές του ΚΕΝΑΚ για κλάση τουλάχιστον Α, να διαθέτει πιστοποίηση LEED κατηγορίας τουλάχιστον Gold και να βρίσκεται σε απόσταση έως 15 χιλιομέτρων από την Πλατεία Συντάγματος. Επίσης, πρέπει να βρίσκεται κοντά σε σταθμό μέσου σταθερής τροχιάς, με τη μέγιστη απόσταση από τη στάση να μην ξεπερνά τα 1.000 μέτρα.
Τι ετοιμάζει η Τσαμπάσης στο Άργος
Ενισχύει τη δυναμικότητά της η Tsabassis, εταιρεία των αδελφών Τσαμπάση από το Άργος, με δραστηριότητα στην παραγωγή προϊόντων κατεψυγμένης ζύμης, που πέρασε στον έλεγχο της Paliria της οικογένειας Σουλιώτη προ διετίας. Η βιομηχανία τροφίμων Τσαμπάσης προχωρά σε επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας παραγωγής κατεψυγμένων ζυμών που διαθέτει στην περιοχή Άκοβα ενώ αναπτύσσει και νέα αποθηκευτική μονάδα στη θέση Μπάθρα, στο Άργος. Πρόκειται για επένδυση συνολικού κόστους 5,8 εκατ. ευρώ, η οποία εντάχθηκε στο καθεστώς ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου. Με βάση την έγκριση που έλαβε πρόσφατα θα ενισχυθεί με το ποσό των 1,8 εκατ. ευρώ, με τη μορφή φορολογικής απαλλαγής.
Διαβάστε επίσης
Alter Ego: Από 3,70 έως 4 ευρώ το εύρος της τιμής διάθεσης
Η τέχνη του πορτρέτου στην ελληνική ζωγραφική
Ενεργοβόρος βιομηχανία: Ενισχύσεις στην Ευρώπη, “θολό τοπίο” στην Ελλάδα