THEPOWERGAME
Νέα δεδομένα στον αντιπολιτευτικό οδικό χάρτη του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί η πρόταση του Πρωθυπουργού να προτείνει τον Κωνσταντίνο Τασούλα ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει κλιμάκωση της κριτικής στην κυβερνητική παράταξη αλλά ταυτόχρονα και τη χάραξη σαφών διαχωριστικών γραμμών με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έδειξε και το μπρα ντε φερ ανάμεσα στα δύο κόμματα με αφορμή την ονοματολογία για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κι αυτό, την ώρα που διορθωτικές κινήσεις επιβάλλονται καθώς το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MARC, στην πρόθεση ψήφου εμφανίζει μικρή κάμψη με 15,4% έναντι 16,3% του περασμένου Νοεμβρίου.
Οι τελευταίες εξελίξεις συμπίπτουν με έναν ιδιότυπο «διμέτωπο» στο οποίο προσφεύγει το ΠΑΣΟΚ ως μονόδρομο για την ενίσχυση της δικής του φυσιογνωμίας και προγραμματικού λόγου.
Η αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ- που συνεχίζεται αποτελεσματικά με μπαράζ ερωτήσεων για κρίσιμα προβλήματα όπως αυτά της αγροτικής οικονομίας αλλά και των αυξήσεων στα ασφάλιστρα-, ενισχύθηκε με μια κατηγορηματική δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη πως δεν υπάρχει περίπτωση συγκυβέρνησης με τη ΝΔ. Η δήλωση έγινε με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού στην κηδεία του Κώστα Σημίτη και την ομιλία του, που από ορισμένους εκτιμήθηκε ως μια ακόμα «επίθεση φιλίας και συναίνεσης» προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Ανδρουλάκης διάψευσε κατηγορηματικά αυτά τα σενάρια, χωρίς όμως να ακυρώνει την ανάγκη συναινέσεων σε μεγάλα θέματα και το ότι «πρέπει επιτέλους να μάθουμε να συζητάμε». Μάλιστα, σε μια σαφή διαφοροποίηση από την εποχή διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τακτικών που το ΠΑΣΟΚ είχε υιοθετήσει παλαιότερα, υπογράμμισε πως «η τοξικότητα, ο διχασμός και η μισαλλοδοξία δεν βοηθούν τη χώρα μας» (ΣΚΑΪ, 13/1/2025). Προφανής με τη θέση αυτή και η ενίσχυση των διαύλων επικοινωνίας με το χώρο του Κέντρου, καθώς η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σαφώς στόχευε προς τα εκεί.
Κατά το ΠΑΣΟΚ, η όποια απόπειρα ανοίγματος του Πρωθυπουργού στο Κέντρο ακυρώθηκε από την πρόταση για την υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Τασούλα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Τα στελέχη του Κινήματος αξιοποίησαν την ευκαιρία για να επαναχαράξουν τη διαχωριστική γραμμή με τη ΝΔ και να δηλώσουν δικαιωμένοι για την θέση τους για υποψήφιο από την προοδευτική παράταξη, σε αντίβαρο με το κέντρο της κυβερνητικής εξουσίας από τη ΝΔ. Ασφαλώς, η αιτιολόγηση μιας τέτοιας θέσης θα ήταν δυσκολότερη για το ΠΑΣΟΚ εφόσον επαληθευόταν η πληροφορία ότι υπήρχε ενδεχόμενο να προταθεί από το Μαξίμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος και να δώσει νέα τροφή στα σενάρια συγκυβέρνησης.
Ωστόσο, η οριοθέτηση της διαχωριστικής γραμμής με το κυβερνών κόμμα έφερε στο προσκήνιο το άλλο σενάριο, των συνεργασιών στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Μια απόστροφος από συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (13/1/2025) έδωσε αφορμή να ανοίξει μια συζήτηση, που ήδη είχε πυροδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνοντας ως υποψήφια Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Λούκα Κατσέλη.
Μια μίνι ανάλυση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος μετά τις εκλογές, έδωσε λαβή για νέο γύρω συζητήσεων περί συμμαχιών. Αφού απέκλεισε συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ως πιθανό σενάριο το να κυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ «με κάποια άλλα κόμματα», προς τα αριστερά εννοείται. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε πως «ο κ. Ανδρουλάκης μάς είπε ότι στηρίζοντας ΠΑΣΟK παίρνεις πακέτο είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου του μισού ΣΥΡΙΖΑ που είναι ο Παύλος Πολάκης και του άλλου μισού με τα στελέχη που πρωταγωνίστησαν στην καταστροφική διακυβέρνηση 2015-2019, είτε το ΚΚΕ με τις γνωστές του θέσεις για την πορεία της χώρας μας, την ευρωπαϊκή της προοπτική, είτε τη Νέα Αριστερά, της οποίας επίσης είναι γνωστές οι θέσεις». Ο Κ. Τσουκαλάς έκανε λόγο για «ρεκόρ λαϊκισμού και διαστρέβλωσης».
Αν και εκκρεμεί μια πιο σαφής απάντηση για το θέμα αυτό από το ΠΑΣΟΚ, το σίγουρο είναι πως στην πραγματικότητα η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει σιγάσει, καθώς το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα, υπό τον κ. Φάμελλο, επιχειρεί μια αντεπίθεση να κερδίσει το χαμένο έδαφος και να ανταγωνιστεί σε βάθος χρόνου τη δεύτερη θέση με το ΠΑΣΟΚ. Προς το παρόν πάντως, η δημοσκοπική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριακή (7,3% έναντι 6,8% τον περασμένο Νοέμβριο). Άλλωστε, το πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται και στη δημοσκόπηση της MARC. Σύμφωνα με αυτήν, οι πολίτες θεωρούν ότι πιο ουσιαστική αντιπολίτευση ασκεί το ΠΑΣΟΚ με 35,5% έναντι 7,3% της Ελληνικής Λύσης και 7,1% τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο σύνολο του πληθυσμού μόλις το 18,8% πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να ανακάμψει, ενώ την αντίθετη γνώμη έχει ποσοστό 78,15%.
Με τέτοια δεδομένα, ήταν φανερό πως το ΠΑΣΟΚ δεν είχε λόγο να μπει σε διάλογο με το ΣΥΡΙΖΑ για «κοινή προοδευτική υποψηφιότητα» και μάλιστα υπό τη σκέπη της κ. Κατσέλη. Το επιχείρημα ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν επιδιώκει καταγραφή αντιπολιτευτικών δυνάμεων αλλά εκλογή Προέδρου με προοδευτικό πρόσημο. Αυτό που δεν ειπώθηκε είναι πως το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να εδραιώσει το ρόλο του ως της πιο σοβαρής αντιπολιτευτικής δύναμης, έχοντας τον πρώτο λόγο για τη διαμόρφωση εναλλακτικού πόλου της Κεντροαριστεράς και, συνεπώς, δεν είχε λόγο να εμπλακεί στους ελιγμούς του ΣΥΡΙΖΑ.
Διαβάστε επίσης
Συντάξεις Φεβρουαρίου 2025: Πότε μπαίνουν τα λεφτά
Ο συνέταιρος του Λεμπρόν Τζέιμς και τα 5 δισ. δολάρια για να “χτυπήσει” το ΝΒΑ
Πώς η πράσινη επανάσταση ξεκινά από τις γειτονιές