THEPOWERGAME
Η οικονομία της Κίνας πέτυχε τον κυβερνητικό στόχο ανάπτυξης πέρυσι, μετά από μια 11η ώρα τόνωσης της οικονομίας και την έκρηξη των εξαγωγών που εκτόξευσε τη δραστηριότητα, αν και οι διαφαινόμενοι δασμοί των ΗΠΑ απειλούν να αφαιρέσουν έναν βασικό μοχλό της επέκτασης.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 5% στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Παρασκευή, υπερβαίνοντας ελαφρώς τη μέση εκτίμηση για 4,9% σε έρευνα του Bloomberg. Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι η χώρα αναμένεται να επιτύχει τον στόχο του 5% περίπου.
«Το μεγαλύτερο φωτεινό σημείο της οικονομίας πέρυσι ήταν οι εξαγωγές, οι οποίες ήταν πολύ ισχυρές, ειδικά αν εξαιρεθεί ο παράγοντας των τιμών», δήλωσε η Jacqueline Rong, επικεφαλής οικονομολόγος της BNP Paribas SA για την Κίνα. «Αυτό σημαίνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα φέτος θα είναι οι αμερικανικοί δασμοί».
Η Κίνα προετοιμάζεται για την επιστροφή του Τραμπ
Η Κίνα έχει υποσχεθεί περαιτέρω νομισματική χαλάρωση και ισχυρότερες δημόσιες δαπάνες φέτος, καθώς η οικονομία προετοιμάζεται για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απειλήσει με δασμούς έως και 60% στα κινεζικά προϊόντα, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποδεκατίσουν το εμπόριο με την ασιατική χώρα.
Αυτές ακριβώς οι απειλές ενθάρρυναν τις παγκόσμιες επιχειρήσεις να προωθήσουν τις αποστολές και ενίσχυσαν την ανάπτυξη πέρυσι. Αλλά αυτή η ώθηση μπορεί να εξασθενίσει τους επόμενους μήνες, καθώς οι πιθανές εισφορές, μεταξύ άλλων από την ΕΕ και άλλους εμπορικούς εταίρους, καθιστούν τις κινεζικές εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές.
Το γουάν ενισχύθηκε κατά 0,1% έναντι του δολαρίου τόσο στις χερσαίες όσο και στις υπεράκτιες αγορές μετά την ανακοίνωση των στοιχείων. Ο δείκτης αναφοράς CSI 300 των κινεζικών μετοχών διέγραψε προηγούμενες απώλειες 0,5% για να αυξηθεί κατά 0,5%.
Ενώ το σχεδόν άψογο ρεκόρ της Κίνας όσον αφορά την επίτευξη του πρωταρχικού της στόχου για την ανάπτυξη αμφισβητείται συχνά, το ευρύ σύνολο των στοιχείων υποδηλώνει επίσης ότι η στροφή της πολιτικής του Πεκίνου από τα τέλη Σεπτεμβρίου βοήθησε στην αντιμετώπιση των αντιδράσεων από την πολυετή ύφεση των ακινήτων και τον παγιωμένο αποπληθωρισμό.
Η βιομηχανική παραγωγή ξεπέρασε τις εκτιμήσεις και αυξήθηκε κατά 6,2% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο ταχύτερος ρυθμός από τον Απρίλιο.
Η εικόνα για την εγχώρια ζήτηση είναι πιο μεικτή. Ενώ η ανεργία σκαρφάλωσε για πρώτη φορά από τον Αύγουστο και οι πωλήσεις ακινήτων συνέχισαν να συρρικνώνονται, η κατανάλωση έδειξε σημάδια ανάκαμψης σε κατηγορίες που βοηθήθηκαν από την ώθηση των μέτρων τόνωσης.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 3,8% το τελευταίο τρίμηνο, επιταχύνοντας στον ταχύτερο ρυθμό του 2024, αφού η κυβέρνηση αύξησε το πρόγραμμα επιδότησης αγορών ηλεκτρικών συσκευών, αυτοκινήτων και επιχειρηματικού εξοπλισμού. Αυτό έφερε την αύξηση των πωλήσεων οικιακών αγαθών στο 12,3%, την υψηλότερη από το 2013.
«Οι εμπροσθοβαρείς παραγγελίες εξαγωγών βοήθησαν σίγουρα, αλλά η βελτίωση δεν παρατηρήθηκε μόνο στις εξαγωγές αλλά και στην κατανάλωση, η οποία ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα των επιδοτήσεων αγοράς», δήλωσε ο Larry Hu, επικεφαλής οικονομικών της Κίνας στην Macquarie Group Ltd.
Οι οικονομολόγοι με επικεφαλής τον Robin Xing της Morgan Stanley εκτιμούν ότι περίπου το 60% της ανάκαμψης της ετήσιας ανάπτυξης οφείλεται στην πολιτική της Κίνας για την ενίσχυση της κατανάλωσης και των επενδύσεων στη μεταποίηση, ενώ το υπόλοιπο προήλθε από τις προηγμένες αποστολές.
Τα σημάδια βελτίωσης αποτελούν καλό οιωνό για το πρόγραμμα ανταλλαγής, το οποίο οι αρχές έχουν ορκιστεί να επεκτείνουν φέτος, καθώς επιδιώκουν να καταστήσουν την τόνωση της κατανάλωσης κορυφαία προτεραιότητα.
Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 5,4% το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, ο ταχύτερος ρυθμός των τελευταίων έξι τριμήνων και καλύτερος από τη μέση πρόβλεψη των οικονομολόγων για 5%. Η ανάκαμψη ήταν πιο έντονη σε τριμηνιαία βάση, με την ανάπτυξη του 1,6% να είναι η υψηλότερη από τον Μάρτιο του 2023.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας εκτινάχθηκε σε ρεκόρ πέρυσι, ένα καλό σημάδι για την οικονομία που μπορεί να απειληθεί όχι μόνο από τους δασμούς του Τραμπ αλλά και από έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών που διαμαρτύρονται για την πλημμύρα φθηνών κινεζικών προϊόντων. Η πτώση των τιμών σημαίνει επίσης ότι οι εξαγωγείς κερδίζουν λιγότερα για τα προϊόντα τους, καθώς ο όγκος του κινεζικού εμπορίου ξεπέρασε την αξία.
Η ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας, η οποία δεν είναι προσαρμοσμένη για την πτώση των τιμών σε ολόκληρη την οικονομία, επεκτάθηκε κατά 4,2% το 2024, με βάση υπολογισμό του Bloomberg από επίσημα στοιχεία. Αυτός είναι ο βραδύτερος ρυθμός από το 2020 και αντανακλά τις επιπτώσεις του επίμονου αποπληθωρισμού, ο οποίος διήρκεσε για δεύτερο συνεχόμενο έτος.
Η οικονομία ήταν «συνολικά σταθερή και προχώρησε με σταθερότητα» το 2024, ανέφερε η NBS σε ανακοίνωσή της. «Αλλά πρέπει επίσης να δούμε ότι ο αρνητικός αντίκτυπος από την αλλαγή του εξωτερικού περιβάλλοντος βαθαίνει, η εγχώρια ζήτηση είναι ανεπαρκής, ορισμένες εταιρείες αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την παραγωγή και τη λειτουργία και η οικονομία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και προκλήσεις», πρόσθεσε.
Διαβάστε επίσης
Βαθύ σκοτάδι στα οικονομικά κρατικών φορέων και ασφαλιστικών ταμείων
Polisan Hellas: Οι περιπέτειες μετά τον Daniel και το πωλητήριο
Ρεύμα: Γιατί είναι καλό νέο η αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής