THEPOWERGAME
Ανεβάζει στροφές το υπουργείο Ενέργειας σε σχέση με τη στήριξη που θα δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στόχος, η στήριξή τους για τουλάχιστον δύο μήνες και συγκεκριμένα τόσο τον Δεκέμβριο, όσο και τον Ιανουάριο, που παρατηρούνται οι υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Όπως έχουμε αναφέρει πρόσφατα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναμένεται να στηριχθούν μ’ ένα μοντέλο που θα βασιστεί στο γενικό πλαίσιο επιδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Κανονισμού «de minimis». Αυτό σημαίνει πως οι δυνητικά δικαιούχοι θα πρέπει να μπαίνουν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα υποβάλλουν το αίτημα για τη χορήγηση της επιδότησης.
Στο μικροσκόπιο ο φόρος για τους ηλεκτροπαραγωγούς
Στο υπουργείο Ενέργειας παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά, προκειμένου να διαμορφώσουν μια συνολική εικόνα για το εύρος και τη διάρκεια που θα πρέπει να έχουν τα μέτρα στήριξης. Στο πλαίσιο αυτό, μελετάται ο τρόπος φορολόγησης των ηλεκτροπαραγωγών, με σκοπό στη συνέχεια να στηριχθούν οι επιδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Όπως είχε τονιστεί και στα μέσα Νοεμβρίου, μετά τη συνάντηση που είχε η ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας με τεχνικό κλιμάκιο της Κομισιόν, στόχος είναι να υπάρξει ένα δημοσιονομικό μέτρο που να έχει τη μορφή στοχευμένου φόρου. Ο συγκεκριμένος φόρος, όπως φαίνεται, δεν θα έχει σχέση με την έκτακτη εισφορά στις μονάδες αερίου που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι.
Γιατί αλλάζουν τα risk assessment
Είναι γεγονός, πάντως, πως, όπως αναφέρουν αναλυτές, αλλάζουν τα risk assessment σε σχέση με την αγορά του φυσικού αερίου και ο λόγος είναι πως υπάρχουν αρκετοί παράγοντες, όπως ο γεωπολιτικός, που επηρεάζουν τη διαμόρφωση των τιμών. Πάντως, στόχος και της πρόσφατης επιστολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν να υπάρξουν πρωτοβουλίες αφενός για τη μείωση των τιμών ενέργειας, αφετέρου για τη μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των κρατών-μελών απέναντι σε φαινόμενα όπως αυτά των τελευταίων ημερών, με τις υψηλές τιμές.
Βέβαια, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε και την ανάγκη να υπάρξουν δράσεις όσον αφορά τα δίκτυα. «Σημειώσαμε πρόοδο με το Σχέδιο Δράσης της ΕΕ για τα δίκτυα. Αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα. Το επόμενο βήμα είναι να επαναχαράξουμε τη διαδικασία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού μας. Σήμερα βασιζόμαστε υπερβολικά στα συμφέροντα κάθε χώρας και στις προτεραιότητες των διαχειριστών δικτύων.
Αντίθετα, πρέπει να σκεφτούμε με ευρωπαϊκούς όρους. Πρέπει να καταγράψουμε ποιους πόρους ή τεχνολογίες μπορεί ο καθένας μας να συνεισφέρει και στη συνέχεια να σχεδιάσουμε ένα δίκτυο που θα βασίζεται σε αυτούς τους πόρους. Και χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό για την αποζημίωση χωρών που υλοποιούν επενδύσεις οι οποίες ωφελούν σε υπέρμετρο βαθμό το ευρωπαϊκό δίκτυο», τόνιζε ο πρωθυπουργός στην επιστολή.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Alter Ego: Δημόσια προσφορά για 14,249 εκατ. μετοχές με ανώτατη τιμή 4 ευρώ
Σπίτι μου 2: Τι δίνουν οι τράπεζες για στεγαστικά 1 δισ. ευρώ
Κάθετος Διάδρομος και διασυνδέσεις τα SOS του ΥΠΕΝ για την περίοδο 2025 – 2027