THEPOWERGAME
Τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Γιαννίτση, προτείνει για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Την ανακοίνωση έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος που γίνεται αυτή την ώρα στη Βουλή.
O Tάσος Γιαννίτσης, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη και του Λουκά Παπαδήμου, υπήρξε, οικονομικός σύμβουλος στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου και έχει μεγάλη αποδοχή εντός της Χαριλάου Τρικούπη.
Στην εξόδιο ακολουθία του Κώστα Σημίτη ήταν ένας από τους τρεις φίλους του που εκφώνησε επικήδειο, με τον οποίο ανέδειξε τη διαχρονική ανάγκη για προοδευτικά βήματα εκσυγχρονισμού της χώρας.
Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως ουσιαστικά ο πρωθυπουργός διάλεξε για υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ένα μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του συγκεκριμένου θεσμού.
Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς «είναι η πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση –πέραν του Κων/νου Καραμανλή που ήταν Πρωθυπουργός- που επιλέγει ο Πρωθυπουργός έναν εν ενεργεία βουλευτή του κόμματός του. Εδώ υπάρχει μια απροκάλυπτη επιχείρηση κατά τη γνώμη μου να κοντύνει ο θεσμός του Προέδρου και να έρθει στα κομματικά και προσωπικά μέτρα του κ. Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας».
Ποιος είναι ο Τάσος Γιαννίτσης
Ο Τάσος Γιαννίτσης που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας, όπως αποφασίστηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα που συνεδρίασε στη Βουλή, υπό τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, γεννήθηκε το 1944 στην Αθήνα. Είναι Ομότιμος Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικές-Πολιτικές Επιστήμες στο ίδιο Πανεπιστήμιο και έκανε διδακτορικό στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων στην Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα και ξανά το 1993-1994 με υπουργό τον Γ. Γεννηματά, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Αγγελόπουλου (1994), ανέλαβε ως οικονομικός σύμβουλος των πρωθυπουργών Ανδρέα Παπανδρέου, το 1994-1995, και Κώστα Σημίτη, την περίοδο 1996-2000, και διετέλεσε διαδοχικά Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (2000-2001), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (2001-2004), Υπουργός Εξωτερικών (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2004) στην Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και Υπουργός Εσωτερικών (2011- 2012). Μέλος περισσότερων Διοικητικών Συμβουλίων σε Οργανισμούς και επιχειρήσεις σε διάφορα έτη.
Στο επίκεντρο των επιστημονικών του εργασιών βρίσκονται τα θέματα της αναπτυξιακής θεωρίας και πολιτικής, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα διεθνή οικονομικά, θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τα οικονομικά της τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία και άρθρα (σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εκδόσεις) για θέματα ελληνικής οικονομίας, ανάπτυξης, διεθνών επενδύσεων, την παγκοσμιοποίηση, τα οικονομικά της τεχνολογίας, τη βιομηχανική και τεχνολογική πολιτική, το τραπεζικό σύστημα, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ΟΝΕ.
O κ. Γιαννίτσης έχει παρουσιάσει μεγάλο ερευνητικό και συγγραφικό έργο όπως:
“Η ελληνική βιομηχανία: Ανάπτυξη και κρίση”, 1983
“Τεχνολογικός μετασχηματισμός και οικονομική ανάπτυξη – Η ελληνική εμπειρία και διεθνείς προοπτικές”, 1987,
“Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα και επιπτώσεις στη βιομηχανία και στο εξωτερικό εμπόριο ”, Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών, 1988,
“Η δυναμική των σχέσεων εξειδίκευσης Ελλάδας-Ισπανίας-Πορτογαλίας-Τουρκίας και ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα στη δεκαετία του 1980”, EKEM, Αθήνα, 1992
“Τεχνολογικές δομές και μεταφορά τεχνολογίας στην ελληνική βιομηχανία” το 1993,
“Διαδρομές στη σιωπή” Πόλις 2001,
“Η Ελλάδα και το Μέλλον, Πραγματισμός και ψευδαισθήσεις”, Πόλις 2005,
“Η τέταρτη ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, Κριτική, 2005),
“Ανισότητες, φτώχεια, οικονομικές ανατροπές στα χρόνια της κρίσης”, Εκδόσεις Πόλις, Αθήνα 2016 καθώς και πολλά ξενόγλωσσα.
Διαβάστε επίσης
Στη Βουλή η τροπολoγία για τα ασφάλιστρα υγείας, τι προβλέπει
ELVIAL: Στρατηγικό deal με τη γερμανική REHAU για Τουρκία και Βαλκάνια
Πυρηνική ενέργεια: Πιο κοντά στους SMRs η Εσθονία