THEPOWERGAME
Στην ανάπτυξη κέντρου ναυτιλιακής καινοτομίας στην Ελλάδα προχωρούν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Σχετική συμφωνία υπεγράφη χθες, Τετάρτη 15 Ιανουαρίου, στα Ναυπηγεία μεταξύ της διοίκησης και της βρετανικής εταιρείας προηγμένης ναυτιλιακής τεχνολογίας Sub Sea, παρουσία του πρέσβη της Mεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, Μάθιου Λοντζ.
Το μνημόνιο υπεγράφη από τη CEO, Camilla Martin και τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, και συμφωνήθηκε να καταστούν τα Ναυπηγεία ο επιλεγής κατασκευαστής του σκάφους Victa για την ελληνική και την ευρωπαϊκή αγορά.
Το σκάφος VICTA αποτελεί μία καινοτόμο πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί για επιχειρήσεις ειδικών δυνάμεων σε παράκτιες περιοχές. Έχει τη δυνατότητα να κινείται με μεγάλη ταχύτητα έως και 40 κόμβους και να καλύπτει αποστάσεις που φτάνουν και τα 250 ναυτικά μίλια. Παράλληλα, μπορεί να κινηθεί και κάτω από την επιφάνεια του νερού για αποστάσεις έως και 30 μίλια, ενώ διαθέτει και τεχνολογία Στελθ.
Οι πολλαπλές δυνατότητές του και τα αυτόματα συστήματα πλοήγησης επιτρέπουν στο VICTA να ανταποκριθεί σε κάθε δύσκολο σενάριο αποστολής και να μεταφέρει με ασφάλεια προσωπικό για ειδικές επιχειρήσεις εκεί όπου χρειάζεται. Η μοναδική του σχεδίαση του επιτρέπει την άσκηση επιχειρήσεων με ακρίβεια και με τη λιγότερη δυνατή έκθεση.
Τέλος, αυτές οι δυνατότητες μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο στο αμυντικό πεδίο όσο και στο πεδίο της πολιτικής προστασίας και της προστασίας από ασύμμετρες απειλές.
Οι σύνθετες απαιτήσεις παραγωγής ενός τέτοιου προηγμένου σκάφους θα αναπτυχθούν σε συνεργασία των δύο εταιρειών στον Σκαραμαγκά.
Η ενίσχυση των τεχνολογικών δυνατοτήτων των Ναυπηγείων μέσα από την μεταφορά τεχνογνωσίας είναι σίγουρα ένα από τα οφέλη αυτής της συμφωνίας. Παράλληλα, μέσω του κέντρου ναυτιλιακής καινοτομίας θα υπάρξει συνεργασία για την ανάπτυξη αυτόνομων και μη επανδρωμένων σκαφών για αμυντική χρήση. Αυτές οι συνεργίες θα μεγιστοποιήσουν τα οφέλη για την ελληνική αμυντική βιομηχανία.
Παράλληλα, η εγκατάσταση ενός τέτοιου κέντρου στην Ελλάδα, πέρα από τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσει, θα αποτελέσει και υποδοχές ευρωπαϊκών ερευνητικών κονδυλίων.
Το κέντρο καινοτομίας θα ενισχύσει τις εγχώριες δυνατότητες, προσφέροντας στους Έλληνες ερευνητές και μηχανικούς εμπειρία ώστε να αναπτύξουν και να συντηρήσουν τις επερχόμενες γενεές από τέτοιες πλατφόρμες.
Επίσης, θα ενισχύσει την εμπέδωση της κοινής δήλωσης για διμερή ελληνοβρετανική συνεργασία, που υπεγράφη πέρυσι, η οποία προβλέπει την ανάπτυξη της αμυντικής συνεργασίας.
Το κέντρο καινοτομίας θα μπορεί να συμμετέχει στη διεκδίκηση ευρωπαϊκών κονδυλίων αλλά και να υποβάλει προτάσεις προς το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, που ιδρύθηκε πρόσφατα από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.
Μετά την υπογραφή, η κ. Μάρτιν δήλωσε: «Η συνεργασία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποτελεί ένα καθοριστικό σημείο για την παρουσία της Sub Sea Craft στην Ελλάδα. Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά αποτελούν την ιδανική βάση για σημαντική παραγωγή και συντήρηση τέτοιων σκαφών, ενώ το κέντρο καινοτομίας θα βοηθήσει να αναβαθμιστεί η επιχειρησιακή δυνατότητα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και των συμμάχων. Είμαστε ενθουσιασμένοι που συνεισφέρουμε στους στόχους εκσυγχρονισμού της ελληνικής άμυνας και προσβλέπουμε στην αυξανόμενη συνεργασία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά».
Από την πλευρά του, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε: «Η δημιουργία του κέντρου ναυτιλιακής καινοτομίας ανταποκρίνεται στο όραμα του Γιώργου Προκοπίου να καταστoύν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά όχι μόνο παραγωγικά αλλά και τεχνολογικά προηγμένα. Η συνεργασία αυτή θα μπορέσει να μας ανοίξει δρόμους προς τις τεχνολογίες των αυτόνομων μη επανδρωμένων σκαφών που τόσο χρειάζονται στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Με την συνεργασία μας αυτή αξιοποιούμε και επεκτείνουμε τις δυνατότητές μας στην κατασκευή και εξυπηρέτηση υποβρυχίων σκαφών.
Διαβάστε επίσης
Η ΕΕ σφίγγει τον κλοιό στη Ρωσία: Στο στόχαστρο αλουμίνιο και LNG
Το φαινόμενο Τέιλορ Σουίφτ και το ρεκόρ εικοσαετίας
Κάθετος Διάδρομος και διασυνδέσεις τα SOS του ΥΠΕΝ για την περίοδο 2025 – 2027