THEPOWERGAME
Έτοιμο να ενεργοποιηθεί είναι το πρόγραμμα «Απόλλων», αφού μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να βγει η υπουργική απόφαση που θα αποσαφηνίσει τους όρους διεξαγωγής του διαγωνισμού που αφορά τα έργα ΑΠΕ, από τα οποία θα επωφεληθούν νοικοκυριά του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου Α, εξασφαλίζοντας σταθερή τιμή. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται πως θα μειωθούν οι «πυροσβεστικές» δαπάνες που χρειάζονται σε περιόδους εκτίναξης των τιμών στη χονδρική αγορά.
Τα συγκεκριμένα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας θα κατασκευαστούν σε όλη τη χώρα και ένα μέρος του κόστους θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας (RRF). Στην προκήρυξη του διαγωνισμού θα υπάρχει πρόβλεψη για τη δυνατότητα κατασκευής έργων ΑΠΕ όλων των τεχνολογιών, όμως εκτιμάται ότι τελικά στο σύνολό τους θα είναι κυρίως φωτοβολταϊκά. Στο σύνολό τους τα έργα θα έχουν ισχύ πάνω από 250MW, ενώ θα υπάρχει πρόβλεψη για έργα αποθήκευσης περίπου 500MWh, με σκοπό την κάλυψη των καταναλωτικών αναγκών όταν τα έργα ΑΠΕ δεν είναι λειτουργικά.
Περίπου 130.000 νοικοκυριά του ΚΟΤ Α, δηλαδή νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω των 5.400 ευρώ, αναμένεται να επωφεληθούν από τις συγκεκριμένες δράσεις, με τα έργα να ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του 2025. Ο λόγος είναι ότι τα συγκεκριμένα έργα θα στηριχθούν και στα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανταγωνιστικότητας (RRF), οπότε υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προθεσμίες. Με αυτό το δεδομένο, ο διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα πριν από το καλοκαίρι και σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα θα έχουν καινούργια έργα, που διαθέτουν όρους σύνδεσης. Οι επόμενοι διαγωνισμοί θα βασιστούν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες, όπου οι παραγωγοί ΑΠΕ θα κληθούν να συνάψουν PPA με προμηθευτές, με σκοπό να εξασφαλίσουν σταθερό τιμολόγιο για τους ωφελούμενους.
Κοινωνικό Τιμολόγιο Ρεύματος
Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ακόμα μία υπουργική απόφαση, που θα αφορά το πώς θα «τρέξουν» τα συγκεκριμένα έργα ΑΠΕ στις περιφέρειες, μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων που έχουν δημιουργήσει. Σίγουρα τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των έργων δεν είναι τόσο «σφιχτά», σε σχέση με τα εκείνα που αφορούν τους δικαιούχους του ΚΟΤ. Ωστόσο, είναι σύνθετα τα δεδομένα, καθώς οι περιφέρειες καλούνται να στείλουν αναλυτικά στοιχεία, να μελετηθούν τα ενεργειακά προφίλ, για να διαστασιολογηθούν τα απαιτούμενα έργα ΑΠΕ.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Με τα όπλα παρά πόδα για είσοδο στην αμυντική τεχνολογία οι ελληνικές εταιρείες
Σπίτι μου 2: Τι δίνουν οι τράπεζες για στεγαστικά 1 δισ. ευρώ
Κάθετος Διάδρομος και διασυνδέσεις τα SOS του ΥΠΕΝ για την περίοδο 2025 – 2027