THEPOWERGAME
Η Sunlight Group βάζει τέλος στα σενάρια περί δημιουργίας Gigafactory μπαταριών λιθίου σε άλλη χώρα εκτός της Ελλάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του energygame.gr, το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο του ομίλου, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, φαίνεται να «παγώνει» οριστικά, παρά το γεγονός ότι ο CEO, κ. Λάμπρος Μπίσαλας, είχε αναφερθεί προ μηνών σε εκτεταμένες διαπραγματεύσεις με τη γαλλική κυβέρνηση για την παροχή κινήτρων ύψους 700 εκατ. ευρώ, με στόχο την υλοποίηση του έργου στη Γαλλία.
«Το έργο είχε δρομολογηθεί πριν από έξι χρόνια, σε μια περίοδο κατά την οποία οι συνθήκες ήταν διαφορετικές και η αγορά παρουσίαζε διαφορετική δυναμική», επισημαίνουν πηγές του ομίλου. Και συμπληρώνουν πως «το επενδυτικό πλάνο της Sunlight παραμένει σε εξέλιξη, ωστόσο οι ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς και ο ανταγωνισμός από την Κίνα διαμορφώνουν ένα δυσμενές πλαίσιο για τη λήψη μακροπρόθεσμων δεσμεύσεων». Η είδηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα μελανό σημείο στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρώπη για την οικοδόμηση της δικής της αλυσίδας εφοδιασμού μπαταριών.
Βέβαια, αν το έργο είχε δρομολογηθεί «πριν από έξι χρόνια», γιατί μέχρι την τελευταία στιγμή δόθηκε μάχη για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από το Ταμείο Καινοτομίας (Innovation Fund) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Γιατί το 2023 είχε ενημερωθεί το πρωθυπουργικό γραφείο για τη μεγάλη επένδυση που τελικά δεν υλοποιήθηκε; Γιατί ζητήθηκε πέρυσι από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστηρικτική επιστολή κατά τη διεκδίκηση της χρηματοδότησης από το Ταμείο Καινοτομίας; Σημειώνεται πως δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από πλευράς του ομίλου Olympia, που ελέγχει τη Sunlight, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, τις επαφές με ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια και τις κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών για το δίλλημα, που αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει, για το αν το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα ή στη Γαλλία.
Μαζί με το σχέδιο του gigafactory της Δυτικής Μακεδονίας, που ψάχνει επενδύσεις με το σταγονόμετρο, ξεθωριάζει και το όραμα για μπαταρίες «made in Europe», ενισχύοντας τις ανησυχίες σχετικά με την ικανότητά της Ευρώπης να ανταγωνιστεί τις παγκόσμιες δυνάμεις στον κρίσιμο αυτόν τομέα. Τα εργοστάσια μπαταριών της Γηραιάς Ηπείρου έχουν μετατραπεί σε μια «ιστορία ύβρεως», συμβολίζοντας την αδυναμία των «27» να ανταγωνιστούν την κυριαρχία των Κινέζων και των Αμερικανών, όπως επισημαίνει δημοσίευμα των Financial Times.
Οι τίτλοι τέλους του μεγάλου έργου επιβεβαιώνονται και επίσημα πλέον από την αποχώρηση του κ. Νίκου Μαντζούφα από τον Όμιλο Sunlight, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω ανάρτησής του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο κ. Μαντζούφας, πρώην επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, είχε αναλάβει πριν από έναν χρόνο τη διεύθυνση χρηματοδοτήσεων και δημόσιων υποθέσεων του ομίλου, αναλαμβάνοντας την ευθύνη του σχεδίου για τη δημιουργία του Gigafactory.
Παρά τα αρχικά σχέδια, η θέση του καταργήθηκε, επισφραγίζοντας τη διακοπή του project. Το πρώτο σαφές σήμα ότι η επένδυση ενδέχεται να μην προχωρήσει έδωσε πριν από δύο μήνες ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Olympia, βασικού μετόχου της Sunlight Group, κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή.
Η νέα εγκατάσταση στην Κοζάνη θα είχε ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 17 GWh, υποστηρίζοντας τη δημιουργία μιας καθετοποιημένης αλυσίδας αξίας στις μπαταρίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η λειτουργία της μονάδας θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 68% στη φάση παραγωγής, ενώ το κόστος κύκλου ζωής των προϊόντων αναμένεται να μειωθεί κατά τουλάχιστον 20% σε σύγκριση με τις τρέχουσες τεχνολογίες. Η ολοκλήρωση της μονάδας είχε προγραμματιστεί για το 2029, με την πλήρη λειτουργία να ξεκινά το 2030.
Το ύψος της σχεδιαζόμενης επένδυσης ανερχόταν σε 1,2 δισ. ευρώ, με στόχο την παραγωγή προηγμένων μπαταριών λιθίου, κατάλληλων για εφαρμογές σε βαρέα βιομηχανικά οχήματα, ηλεκτροκίνηση πλοίων και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας συνδεδεμένα με το ηλεκτρικό δίκτυο. Η στρατηγική της Olympia στόχευε στη διεθνή πρωτοπορία στον κλάδο, μέσω της παραγωγής και των στοιχείων λιθίου (cells), μια τεχνολογία που αναπτύσσεται από ελάχιστες εταιρείες παγκοσμίως, ενισχύοντας την καινοτομία και τη διαφοροποίησή της στην παγκόσμια αγορά.
Ο Όμιλος επιβεβαίωσε στο energygame.gr πως τις προηγούμενες ημέρες απέστειλε επίσημη επιστολή στο Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, από το οποίο είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση ύψους 245 εκατ. ευρώ για το Lith.OS. Στην επιστολή αυτήν γνωστοποίησε την απόφασή του να μην προχωρήσει στην υλοποίηση της επένδυσης, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν θα κάνει χρήση των εγκεκριμένων κεφαλαίων. Κάποιοι αναρωτιούνται ποια τύχη θα είχαν άλλες ελληνικές υποψηφιότητες για χρηματοδότηση από το Ταμείο Καινοτομίας που κόπηκαν από τη φετινή λίστα αν ο όμιλος Olympia είχε ξεκαθαρίσει λίγους μήνες νωρίτερα πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στη μεγάλη επένδυση.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Λουί Ντρέιφους: Ποιος είναι ο Όμιλος τιτάνας των αγροδιατροφικών εμπορευμάτων
Ελαιόλαδο: Η πτώση των τιμών παραγωγού και η τιμή στο ράφι
ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ ξεκινούν εργασίες πρόληψης πυρκαγιών κοντά σε δίκτυα