THEPOWERGAME
Φόρο 100% σε κάποιες αγορές ακινήτων από αλλοδαπούς προσπαθεί να επιβάλει ο Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία, αν και δεν είναι βέβαιο ότι τα σχέδιά του θα εγκριθούν από τη βουλή, δεδομένου του μεγάλου ρήγματος στο κοινοβούλιο της χώρας.
Η κυβέρνηση συνασπισμού μειοψηφίας του σοσιαλιστή πρωθυπουργού δεν έχει ακόμη αποστείλει στο κοινοβούλιο την επίσημη πρόταση για την αύξηση του φόρου στις αγορές ακινήτων από πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής στο μπλοκ. Η πρότασή αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων για τη στέγαση και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη το χρονοδιάγραμμα.
«Δεν είναι προφανές ότι το μέτρο είναι αποτελεσματικό, καθώς θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο», αναφέρει σχετική έκθεση της Banco de Sabadell. «Η κυβέρνηση πρέπει να προσαρμόσει τον φόρο στο φορολογικό καθεστώς, το οποίο, σε θέματα στέγασης, είναι αρμοδιότητα των περιφερειακών διοικήσεων».
Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι άλλα μέρη του πακέτου μέτρων του Σάντσεθ, το οποίο, όπως λέει, στοχεύει να συμβάλει στην αντιμετώπιση της έλλειψης κατοικιών στη χώρα, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσει ευρεία αντίθεση από άλλα κόμματα που το καθένα έχει τις δικές του προτάσεις. Τα κόμματα αυτά κυμαίνονται από το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο είναι η μεγαλύτερη ομάδα της αντιπολίτευσης, μέχρι το Sumar, τον μικρότερο εταίρο της κυβέρνησης στον συνασπισμό.
Ισπανία: «Χτυπά» τα Airbnb με αύξηση φόρων
Στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη της στέγασης, η Ισπανία σχεδιάζει να αυξήσει τους φόρους και για τα ενοίκια κατοικιών βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, έτσι ώστε οι ιδιοκτήτες τους να πληρώνουν «σαν επιχείρηση», δηλώνει ο Σάντσεθ.
Η ισπανική κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει μια στεγαστική κρίση, καθώς οι κάτοικοι των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις τιμές των ενοικίων που έχουν εκτοξευθεί.
Διαβάστε επίσης
“Κόκκινα” δάνεια: Πώς έφτασαν σε χαμηλό 15ετίας και το προφίλ των ρυθμίσεων
Υπερκαλύφθηκε το 10ετές ομόλογο, η Ελλάδα αντλεί 4 δισ. ευρώ
Ρευματοκλοπές: Το ακριβό τίμημα για τους καταναλωτές, τι προτείνει ο ΕΣΠΕΝ