THEPOWERGAME
Μπορεί το Δημόσιο, το ελληνικό ή όποιο άλλο όπου γης, να μειώσει το κόστος λειτουργίας του κατά το 1/3, να εξαλείψει το τέρας της γραφειοκρατίας και να δημιουργήσει νέες δυνατότητες για πολίτες και επιχειρήσεις; Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum) υποστηρίζει πως «ναι» και η λύση είναι το λεγόμενο GovTech (Government Technology), ήτοι η στρατηγική για περισσότερη τεχνολογία στο Δημόσιο.
Στις 34 σελίδες του νέου του report (The Global Public Impact of GovTech: A $9.8 Trillion Opportunity), το WEF περιγράφει έναν κόσμο όπου οι δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν γρηγορότερα, με λιγότερο κόστος και μεγαλύτερη διαφάνεια, εξηγώντας πώς η τεχνολογική επανάσταση στο Δημόσιο μπορεί να μειώσει το κόστος λειτουργίας κατά 30%, με χώρες όπως (ναι, ναι) το Αζερμπαϊτζάν, η Μαλαισία και η Ρουάντα να το κάνουν ήδη, αφού καταγράφονται ως παγκόσμια case studies για το πώς το Δημόσιο μπορεί να γίνει «έξυπνο» και να δουλέψει για λογαριασμό του πολίτη.
Aπό τη διαχείριση της αγροτικής παραγωγής μέσω αισθητήρων και γεωργίας ακριβείας μέχρι τις «έξυπνες» υπηρεσίες δημόσιας υγείας και από τη smart διαχείριση των δικτύων ενέργειας μέχρι την ευφυή πολιτική προστασία, από τα «έξυπνα» εργοστάσια και την ευφυή δικαιοσύνη μέχρι την έξυπνη διαχείριση της κυκλοφορίας, το GovTech -World Economic Forum- υπόσχεται έναν καλοκουρδισμένο δημόσιο τομέα, ανοίγοντας τον δρόμο για ένα μέλλον πιο διαφανές, βιώσιμο και αποτελεσματικό από ποτέ.
Μια ευκαιρία 9,8 τρισ. δολ: Το GovTech σε αριθμούς
Το μέγεθος της αγοράς GovTech, σύμφωνα με το report του WEF, αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί έως το 20234 και από περίπου 610 δισ. δολάρια το 2024 να φθάσει το 1,42 τρισ. δολάρια με ορίζοντα το 2034, καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 8%.
Από την έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, αυτό μεταφράζεται σε μια ευκαιρία για παραγωγή πρόσθετης αξίας της τάξης των 9,8 τρισ. δολ. στην παγκόσμια οικονομία. Μιας αξίας που θα προέλθει από τρεις παράγοντες: τη βελτίωση της αποδοτικότητας του Δημοσίου, την ενίσχυση της διαφάνειας και την προώθηση της βιωσιμότητας.
Κέρδη από την αύξηση της αποδοτικότητας: όπως υποστηρίζουν οι συντάκτες του report, με την εφαρμογή λύσεων, όπως οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες και ψηφιακές πλατφόρμες, οι δημόσιες υπηρεσίες θα μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους κατά 30%, εισφέροντας στην παγκόσμια οικονομία πρόσθετη αξία 5,8 τρισ. δολάρια έως το 2034.
Η αυτοματοποίηση διαδικασιών και η βελτίωση των υπηρεσιών επιτρέπουν στους δημόσιους υπαλλήλους να επικεντρωθούν σε στρατηγικές εργασίες υψηλής αξίας. Για παράδειγμα, η χρήση ψηφιακών πλατφορμών μπορεί να μειώσει τον χρόνο διεκπεραίωσης αιτήσεων από μήνες σε ώρες.
Πώς θα μειωθεί η διαφθορά
Κέρδη από τη μεγαλύτερη διαφάνεια: η εισαγωγή της τεχνολογίας στο Δημόσιο μπορεί να κερδίσει τη μάχη κατά της διαφθοράς, η οποία υπολογίζεται ότι κοστίζει ετησίως το 5% του παγκόσμιου ΑΕΠ, αποφέροντας κέρδη 1,1 τρισ. δολαρίων μέσω της αυξημένης διαφάνειας.
Η διαφάνεια προωθείται μέσω συστημάτων ηλεκτρονικών προμηθειών και ψηφιακών μητρώων. Αυτές οι λύσεις μειώνουν τη διαφθορά και αυξάνουν την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Κέρδη από βιωσιμότητα: η χρήση του GovTech υπολογίζεται ότι μπορεί να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα έως και 20%, εξοικονομώντας 2,9 τρισ. δολάρια μέσω λύσεων που υποστηρίζουν την υπεύθυνη διαχείριση φυσικών πόρων.
«Το GovTech δεν περιορίζεται μόνο στην τεχνολογική καινοτομία. Πρόκειται για μια συνολική αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των κυβερνήσεων. Με την υιοθέτηση λύσεων όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα μεγάλα δεδομένα και οι πλατφόρμες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, οι κυβερνήσεις μπορούν να γίνουν πιο ευέλικτες, αποτελεσματικές και διαφανείς», σχολιάζει το report του World Economic Forum.
Τι κάνουν το Αζερμπαϊτζάν και η Μαλαισία
Ως παγκόσμια case studies για game changing αλλαγές στη λειτουργία του Δημοσίου, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποτυπώνει, μεταξύ άλλων, τις περιπτώσεις του Αζερμπαϊτζάν, της Μαλαισίας και της Ρουάντας. Το MyDigital Economy Blueprint της Μαλαισίας αποτελεί παράδειγμα αυτής της μεταστροφής, καθώς έχει οδηγήσει σε εξοικονόμηση περίπου 900 εκατ. δολ. σε διάστημα 10 ετών, βελτιώνοντας παράλληλα την επιχειρησιακή αποδοτικότητα μέσω της ψηφιοποίησης του 70% των δημόσιων υπηρεσιών.
Αντίστοιχα, το σύστημα e-visa του Αζερμπαϊτζάν έχει μειώσει τον χρόνο επεξεργασίας αιτήσεων από αρκετές ημέρες σε μόλις τρεις ώρες, ενώ η εισαγωγή ψηφιακών συμβολαίων έχει περιορίσει τις διοικητικές διαδικασίες από 3-4 ημέρες σε περίπου 15 λεπτά.
Στη Ρουάντα η πλατφόρμα IremboGov προσφέρει δυνατότητα αλληλεπίδρασης κυβέρνησης-πολιτών, απλοποιώντας την πρόσβαση σε πάνω από 98 δημόσιες υπηρεσίες, όπως η εγγραφή για ασφάλιση υγείας και οι αιτήσεις για εθνικές ταυτότητες. Η πλατφόρμα έχει εξοικονομήσει περίπου 50 εκατ. ώρες εργασίας στους πολίτες, οι οποίοι δεν χρειάζεται να επισκέπτονται κυβερνητικά γραφεία.
Στο Μπαχρέιν η πλατφόρμα Sijilat 3.0 παρέχει μια αποδοτική, κεντρική λύση για επενδυτές και επιχειρήσεις, επιτρέποντάς τους να υποβάλλουν αιτήσεις, να ανανεώνουν ή να τροποποιούν εμπορικές άδειες μέσα από ένα ενιαίο σύστημα, ενοποιώντας διαδικασίες που παλαιότερα απαιτούσαν επισκέψεις σε πολλαπλές υπηρεσίες και ρυθμιστικούς φορείς.
Δει δη χρημάτων και διαλειτουργικότητας
Παρά τις δυνατότητές της, το GovTech προφανώς αντιμετωπίζει προκλήσεις, με κυρίαρχες την ανεπάρκεια πόρων και την έλλειψη διαλειτουργικότητας στα υπάρχοντα συστήματα. «Παρά τα σημαντικά οφέλη, η υλοποίηση του GovTech αντιμετωπίζει προκλήσεις. Οι κυβερνήσεις συχνά βασίζονται σε απαρχαιωμένα συστήματα, που δυσκολεύουν την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών. Επιπλέον, η ασφάλεια δεδομένων και η ιδιωτικότητα των πολιτών αποτελούν κρίσιμα ζητήματα», σημειώνουν οι συντάκτες του report.
«Το πιθανό δημόσιο αποτύπωμα του GovTech -με αξία που υπολογίζεται έως και 9,8 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2034- έχει τέτοιο μέγεθος, που οι κυβερνήσεις παγκοσμίως δεν μπορούν να το αγνοήσουν. Ωστόσο, το εύρος και η ποικιλομορφία της αγοράς GovTech, με τις πολυάριθμες λύσεις της σε όλους τους τομείς του δημόσιου τομέα, μπορεί να είναι συντριπτικά, καθιστώντας δύσκολη για τις κυβερνήσεις την απόφαση για το πού να ξεκινήσουν και τι να προτεραιοποιήσουν. Η επιτυχία του GovTech απαιτεί στρατηγική ηγεσία, συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές», καταλήγει η ανάλυση του World Economic Forum.
Διαβάστε επίσης
Έρχονται αυξήσεις τουλάχιστον 15% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
Ποιοι κερδίζουν από τις μεγάλες επενδύσεις στα ηλεκτρικά δίκτυα