THEPOWERGAME
Tο μήνυμα που έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την Άγκυρα, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ήταν σαφές: «Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει ουσιαστική προσέγγιση με την Άγκυρα, την οποία επιζητούμε και επιθυμούμε, είναι να τερματιστούν οι προκλήσεις, οι παράνομες κινήσεις και η επιθετική ρητορική.
Για να το πω διαφορετικά, μόνο τα δικά της συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν και τα ευρωπαϊκά βήματα.
Αυτό είναι και το κλίμα πού θα οδηγήσει σε έναν διάλογο για το ζήτημα των θαλάσσιων ζωνών, πάντα με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».
Το τελευταίο 48ωρο η κυβέρνηση διατηρεί χαμηλούς τόνους για την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και κρατά «μικρό καλάθι» για τα αποτελέσματα των συνομιλιών σήμερα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που θα διεξαχθούν σε τρεις φάσεις: Στις 10:15 στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, ενώ στη συνάντηση θα συμμετέχει και ο Νίκος Δένδιας.
Στις 11:00 – και χωρίς να προηγηθούν δηλώσεις – οι κ. Δένδιας και Τσαβούσογλου (που συνέφαγαν χθες στο βράδυ στο εστιατόριο Διόνυσος) θα συναντηθούν στο Υπουργείο Εξωτερικών, παρόντων του γ.γ. του ΥΠΕΞ Θεμιστοκλή Δεμίρη και του υφυπουργού εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ.
Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες, όπου από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν επίσης ο υφυπουργός εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και ανώτερα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών. Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι θα γίνουν δηλώσεις προς τον Τύπο από τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών.
«Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία και η εμπέδωση θετικού κλίματος που θα επιτρέψει τη μείωση των εντάσεων και την υιοθέτηση μιας θετικής ατζέντας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ήταν και παραμένει επιλογή της Αθήνας», είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη, που θέτουν ως έναν από τους βασικούς στόχους να μην υπάρχει επανάληψη της έντασης του περσινού καλοκαιριού, ενώ «δείχνουν» παράλληλα σε δύο δεδομένα που έχουν αλλάξει μέσα στον τελευταίο χρόνο.
Πρώτον, την αλλαγή «φρουράς» στο Λευκό Οίκο και συνακόλουθα της στάσης της Ουάσινγκτον έναντι της Άγκυρας και δεύτερον, τις σαφείς και ομόφωνες δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου και την προοπτική κυρώσεων που έχουν μπει στο τραπέζι.
Ο πρωθυπουργός έχει αποσαφηνίσει τη στρατηγική της κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας, τονίζοντας πως «ο διττός δρόμος, της θετικής ατζέντας με μία καλύτερη συνεργασία στο προσφυγικό από την μια, αλλά και με την προοπτική ουσιαστικών οικονομικών κυρώσεων από την άλλη αν η Τουρκία επιστρέψει σε παραβατικές συμπεριφορές, είναι ο σωστός. Αυτός ο δρόμος, άλλωστε, οδηγεί και την Τουρκία σε μία δημιουργική σχέση με την Ευρώπη».
Στο κομμάτι της λεγόμενης θετικής ατζέντας εξάλλου εντάσσεται και η συνάντηση εργασίας που είχαν οι κ. Φραγκογιάννης και Ονάλ, στην Καβάλα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες σε καλό κλίμα και με εποικοδομητική διάθεση συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα.
Οι αναφορές Τσαβούσογλου σε «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη και στη «διασφάλιση των δικαιωμάτων της» απαντήθηκαν χθες από το Υπουργείο Εξωτερικών και δεν εκτιμάται ότι θα δοθεί συνέχεια σήμερα.
«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου και συνεχίζει: «Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.
Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους».