THEPOWERGAME
Το νέο λιμάνι της κρατικής Cosco Shipping στο Περού αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη πως η πολύχρονη στρατηγική της Κίνας για τη διεύρυνση της σφαίρας επιρροής της στην παγκόσμια οικονομία μέσω μιας σειράς υποδομών στο εξωτερικό αρχίζει να αποδίδει καρπούς. Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαγγείλει την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές από την Κίνα, το Πεκίνο αποκτά ισχυρότερη παρουσία στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες με την πρωτοβουλία «Μια Ζώνη, Ένας Δρόμος».
Το λιμάνι στην πόλη Τσανκάϊ (Chancay), η οποία βρίσκεται 78 χιλιόμετρα μακριά από τη Λίμα, εγκαινιάστηκε πέρσι τον Νοέμβριο, με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, να δίνει το «παρών» μαζί με την Περουβιανή ομόλογο του, Ντίνα Μπολουάρτε. Έτσι, η Κίνα, η οποία αποτελεί τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου μετά την αμερικανική, έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει θαλάσσιες οδούς που παρακάμπτουν τη Βόρεια Αμερική και τους δασμούς της Ουάσινγκτον.
Με αυτό το έργο που έφθασε τα 3,5 δισ. δολάρια, η Κίνα αποκτά πάτημα στη Λατινική Αμερική, όπου οι ΗΠΑ ασκούσαν προ ετών επιρροή. Όπως σχολίασε πρόσφατα η Μόνικα ντε Μπολ, αναλύτρια του Peterson Institute for International Economics, «οι ΗΠΑ ήταν απούσες από τη Λατινική Αμερική για αρκετό καιρό και η Κίνα κινήθηκε με γρήγορα αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει τα πράγματα μέσα σε μια δεκαετία». Πράγματι, το Πεκίνο έκτιζε μια παρουσία σταδιακά, αναπτύσσοντας διπλωματικές και οικονομικές σχέσεις στην ευρύτερη περιοχή. Το γεγονός ότι η Κίνα συνεργάζεται απευθείας με την «πίσω αυλή» των ΗΠΑ θα δημιουργήσει προβλήματα, συμπλήρωσε η ίδια στο ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.
Σε αυτή τη φάση, πάντως, τα οφέλη δεν περιορίζονται στις εξαγωγές της Κίνας αλλά επεκτείνονται στα εμπορεύματα που μπορεί να αποκτήσει η Κίνα από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Καθώς το Τσανκάι τίθεται σε πλήρη λειτουργία, διάφορα προϊόντα, όπως ο χαλκός από τη Χιλή και η σόγια από τη Βραζιλία, θα μεταφέρονται στα λιμάνια της Κίνας και της ευρύτερης Ασίας. Εκτιμάται πως τα δρομολόγια συρρικνώνονται σε χρονική διάρκεια ένα δεκαήμερο στις 23 ημέρες, με τη σόγια από τη Βραζιλία και το χαλκό από τη Χιλή να τροφοδοτούν την κινεζική οικονομία.
Οι ειδικοί τονίζουν πως το λιμάνι μπορεί να εξυπηρετήσει τα μεγαλύτερα πλοία εμπορευματοκιβωτίων, με την Ουάσιγκτον να εκφράζει φόβους για το ενδεχόμενο φιλοξενίας πολεμικών πλοίων στο μέλλον. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Cosco, το λιμάνι έχει τη δυναμική για τη διαχείριση ενός εκατ. TEUs, δηλαδή έξι εκατ. τόνων χύδην φορτίου και 160.0000 οχημάτων, σε ετήσια βάση. Με μια σήραγγα 1,8 χιλιομέτρων ενώνεται με τον Παναμερικανικό Αυτοκινητόδρομο, ενώ καλύπτονται οι προδιαγραφές για ηλεκτροκίνητα φορτηγά και την αυτοματοποιημένη διαχείριση των εμπορευματοκιβωτίων, με την προοπτική μείωσης στην κατανάλωση ενέργειας κατά 25%.
Εδώ και μια οκταετία, οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα έχουν επιδεινωθεί λόγω της κήρυξης εμπορικού πολέμου από την προηγούμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, την τεχνολογική αντιπαλότητα μεταξύ των δυο χωρών που οξύνθηκε επί Μπάιντεν, την εγγύτητα των σχέσεων Πεκίνου-Μόσχας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την αύξηση των στρατιωτικών ασκήσεων στο Στενό της Ταϊβάν από την Κίνα. Η Δύση παρακολουθεί με προβληματισμό τη διεύρυνση της σφαίρας επιρροής της Κίνας καθώς τα κίνητρα δεν είναι μόνον οικονομικά αλλά και γεωπολιτικά. Συν τοις άλλοις, η Κίνα διεκδικεί το κύρος μιας οικονομικής δύναμης με υποδομές προηγμένης τεχνολογίας όταν στον παρελθόν είχε στιγματιστεί πως ακολουθεί πιστά τους βηματισμούς του ανεπτυγμένου κόσμου.
Διαβάστε επίσης
ΟΛΘ: Τι κρύβεται πίσω από τη δημόσια πρόταση των Ντρέιφους
Arcane: Η επιτυχία των 250 εκατ. στο Netflix ήταν οικονομική αστοχία
Αγορές νέων οικοπέδων από την ΑΒΑΞ για ανέγερση πολυτελών κατοικιών