THEPOWERGAME
Φρένο στην πώληση ελαιόλαδου με τον τενεκέ επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση. Τσουχτερά πρόστιμα αναμένονται για όσους διακινούν χύμα ελαιόλαδο. Πλέον θα επιτρέπεται μόνο η διακίνηση χύμα συσκευασιών έως 5 λίτρα.
«Αν παίρνεις το λάδι από κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, είναι παράνομο. Αν το παίρνετε από ετεροεπαγγελματία, δεν είναι παράνομο», δήλωσε ο Μύρων Χιλετζάκης, ελαιοπαραγωγός και αντιπρόεδρος ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Ηρακλείου, μιλώντας στο MEGA.
«Υπάρχουν κάποιοι πολίτες που έχουν φύγει από τα χωριά τους, έχουν τα κτήματα στο χωριό και τα έχουν δώσει σε κάποιους και τους λένε καλλιέργησέ τα και στέλνε μου δυο τενεκέδες λαδί. Αυτό πλέον θα είναι παράνομο. Το ερώτημα είναι όμως το εξής: εφαρμόζονται οι νόμοι στη χώρα μας; Γιατί και το 2017 είδαμε έναν νόμο πάλι στο ελαιόλαδο που να λέει στην εστίαση ότι θα πρέπει να υπάρχουν ατομικές μερίδες ελαιόλαδου, να είναι συσκευασμένο το λάδι κτλ. εφαρμόστηκε αυτός ο νόμος; Δεν εφαρμόστηκε», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι τενεκές ελαιολάδου που θα πωλείται απευθείας από παραγωγούς, χωρίς παραστατικά που να αποδεικνύουν την αγοραπωλησία, θα βαρύνεται με πρόστιμο 5.000 ευρώ.
Τα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, φιλοδοξώντας να στρέψουν την αγορά στην τυποποίηση του ελαιολάδου και να βάλουν τέλος στην πρακτική τού «χύμα στον τενεκέ», έχουν εκπονήσει μια τριπλέτα μέτρων για να αποφευχθεί η φοροδιαφυγή στη διαδικασία της τροφοδοσίας των καταναλωτών με το λάδι της χρονιάς και τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά, καθώς για τη μεταφορά τενεκέ χωρίς δελτίο αποστολής θα φτάνουν και τις 5.000 ευρώ.
Από την περσινή χρονιά οι παραγωγοί πωλούν τον τενεκέ απευθείας στον καταναλωτή σε τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8 ευρώ το κιλό, η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερη από την τιμή του ελαιοτριβείου αλλά φθηνότερη από την τιμή του εμφιαλωμένου-τυποποιημένου ελαιολάδου στα ράφια της λιανικής.
Τυπικά βεβαίως απαγορεύεται η τυποποίηση και διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασία μεγαλύτερη των 5 λίτρων, όμως η συγκεκριμένη διακίνηση γίνεται χωρίς έλεγχο, από χέρι σε χέρι.
Η τιµή για τους παραγωγούς έχει υποχωρήσει στα 4 ευρώ το κιλό, όταν έναν χρόνο πριν ξεπερνούσε τα 9,20-9,5 ευρώ το κιλό, γεγονός που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους Έλληνες παραγωγούς, καθώς είναι μια τιμή κάτω του κόστους.
Διαβάστε επίσης
Σπάνε τα κοντέρ οι τιμές του ουρανίου, λόγω των data centers
Καταθέσεις: Οι πλούσιοι και οι φτωχοί νομοί της Ελλάδας
Γερμανική βιομηχανία ΙΧ: Πράσινη μετάβαση και ελπίδες ανάκαμψης