THEPOWERGAME
Η Σερβία μπορεί να εξαγοράσει από την Gazprom Neft και την Gazprom το μερίδιο στην NIS Refiner, το μοναδικό διυλιστήριο της Σερβίας, προκειμένου να διατηρήσει την τοπική παραγωγή καυσίμων μετά τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της ρωσικής πετρελαϊκής βιομηχανίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάνταρ Βούτσιτς σύμφωνα με το Bloomberg.
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο διυλιστήριο Naftna Industrija Srbije ή NIS, δήλωσε συγκεκριμένα στους δημοσιογράφους στο Βελιγράδι, σήμερα Σάββατο. «Ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά έχουμε τα χρήματα, ακόμη και χωρίς δανεισμό» συμπλήρωσε.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία κατέχει το 56,15% των μετοχών της εταιρείας, η οποία αποτιμάται λίγο πάνω από ένα δισ. δολάρια. Η Gazprom και η Gazprom Neft κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών της NIS, της οποίας η παραγωγή καυσίμων είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Σερβίας. Η χώρα πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στους Ρώσους επενδυτές το 2008, διατηρώντας λίγο κάτω του 30% της κυριότητας της εταιρείας που αποτελεί την κορυφαία εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Βελιγραδίου.
ΗΠΑ: Η Σερβία δεν αποτελεί στόχο των κυρώσεων
Ο Βούτσιτς προέβη στις δηλώσεις αυτές μία ημέρα αφότου το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε το τελευταίο πακέτο κυρώσεων με στόχο να πνίξει την πολεμική μηχανή της Μόσχας.
Δύο κορυφαίοι διπλωμάτες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Ρίτσαρντ Βέρμα και ο Τζέιμς Ο’Μπράιεν, βρέθηκαν το Σάββατο στο Βελιγράδι προκειμένου να διευκρινίσουν πως τα τιμωρητικά μέτρα δεν έχουν σκοπό να πλήξουν τη Σερβία. «Δεν θα υπάρξει καμία οικονομική ανατάραξη εάν αφαιρεθεί η ρωσική ιδιοκτησία» από την NIS, δήλωσε ο Βέρμα μετά τη συνάντησή του με τον Βούτσιτς. Οι κυρώσεις «στοχεύουν τη ρωσική επιθετικότητα, δεν στοχεύουν τη Σερβία ή τον σερβικό λαό», πρόσθεσε.
Προς το παρόν η Σερβία έχει στη διάθεσή της 45 ημέρες για να βρει μια λύση για τη NIS, όμως η κυβέρνηση θα ζητήσει επιπλέον χρόνο για να διαπραγματευτεί μια ρύθμιση, είπε ο Βούτσιτς.
Σημειώνεται πως η NIS εξαρτάται από τις εισαγωγές αργού που έρχονται μέσω ενός αγωγού στη γειτονική Κροατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το Ηνωμένο Βασίλειο και σημαντικά κράτη της ΕΕ πιθανώς να προσθέσουν στις κυρώσεις των ΗΠΑ, η εταιρεία δύσκολα θα μπορούσε να συνεχίσει να λειτουργεί υπό την τρέχουσα ιδιοκτησία, δήλωσε ο πρόεδρος της Σεβρίας στο Bloomberg. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι επιθυμεί να αποφύγει μια εχθρική εξαγορά ή μια κραυγαλέα εθνικοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, επειδή «δεν είμαστε κομμουνιστές».
Διαβάστε επίσης
Γιατί το 2025 θα είναι χρονιά ρεκόρ για τα μεγάλα deals
Από το κινητό η έκδοση τιμολογίων
Αντλίες θερμότητας: Χαμηλός ΦΠΑ μόνο σε 5 χώρες της ΕΕ, η θέση της Ελλάδας