THEPOWERGAME
Αν και η στροφή προς τις αντλίες θερμότητας αποτελεί αναμφισβήτητα μια πανευρωπαϊκή τάση, στο πλαίσιο των προσπαθειών των κυβερνήσεων για περιορισμό της χρήσης των ορυκτών καυσίμων για θέρμανση, εντούτοις η φορολογία αναδεικνύεται σε αποτρεπτικό παράγοντα σε μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για τις αντλίες θερμότητας (Εuropean Heat Pump Association -EHPA) μόνο 6 χώρες της Ευρώπης (από τις 30 που εξετάστηκαν) και δη το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία και η Μεγάλη Βρετανία έχουν χαμηλότερο Φόρο Προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στις αντλίες θερμότητας απ’ ό,τι στους λέβητες αερίου, προσφέροντας φορολογικό κίνητρο για αλλαγή συστήματος θέρμανσης.
Να σημειωθεί πως στη Μ. Βρετανία ο συντελεστής ΦΠΑ για αντλίες θερμότητας είναι μηδενικός, ενώ η Γαλλία έχει τον πιο μικρό συντελεστή ΦΠΑ (5,5%) μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, οι συντελεστές ΦΠΑ τόσο στις αντλίες θερμότητας όσο και στους λέβητες διαφοροποιούνται κατά πολύ: Ενδεικτικά, ο ΦΠΑ στους λέβητες αερίου είναι 8% στην Πολωνία, αλλά 26% στη Φινλανδία. Ο ΦΠΑ στις αντλίες θερμότητας είναι 9% στην Ιρλανδία αλλά 25% στη Νορβηγία.
Στο 24% ο συντελεστής ΦΠΑ για τις αντλίες θερμότητας στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, ο συντελεστής ΦΠΑ για τις αντλίες θερμότητας βρίσκεται στο 24%. Ο συντελεστής ΦΠΑ για το φυσικό αέριο στο 6%, όπως και στην ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με τα δεδομένα της μελέτης η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν στο 0,183 ευρώ ανά κιλοβατώρα και του φυσικού αερίου στο 0,072 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Επισημαίνεται πως οι τιμές περιλαμβάνουν φόρους και λαμβάνουν υπόψη τα στοιχεία της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Η EHPA προτρέπει τα κράτη μέλη να μειώσουν την αναλογία τιμής ηλεκτρικής ενέργειας προς φυσικό αέριο και να μειώσουν τον ΦΠΑ σε όλους τους τύπους αντλιών θερμότητας στο 5%. Καλεί επίσης την ΕΕ να αλλάξει τη νομοθεσία, ώστε ο ΦΠΑ στις αντλίες θερμότητας να είναι μηδενικός. Πρόσφατα έκθεση της McKinsey υπογράμμιζε τη σημασία των αντλιών θερμότητας για απανθρακοποίηση των κτιρίων, τα οποία ευθύνονται για το 75% των εκπομπών που οφείλονται στη χρήση ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση και την ψύξη.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Γιατί το 2025 θα είναι χρονιά ρεκόρ για τα μεγάλα deals
Καμπανάκι για συστημικό κίνδυνο από το μέγεθος της UBS
Εντείνονται οι ενεργειακές συνεργασίες Ελλάδας Αιγύπτου, τι ακολουθεί