THEPOWERGAME
Τις προκλήσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας και των αγορών σχολιάζει ανάλυση της Bank of America, τόσο για την αστάθεια στη Βρετανία με το ξεπούλημα των ομολόγων όσο και για τις διαθέσεις της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με τα επιτόκια.
Τα βασικά σημεία της ανάλυσης της BofA:
- Οι ερωτήσεις της ΕΚΤ έχουν μετακινηθεί από το «πότε να μειωθούν τα επιτόκια κατά 50 μ.β.» στο «ποια συνεδρίαση να παραλείψουμε». Και οι δύο φαίνεται ότι ήταν πολύ γρήγορες και υπερβολικές για εμάς.
- Η αξιολόγησή μας δεν έχει αλλάξει την κεντρική μας εκτίμηση για την Ευρωζώνη: ανάκαμψη της ανάπτυξης μετρίως, υποεκτίμηση του πληθωρισμού, το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 1,5% μέχρι τον Σεπτέμβριο.
- Στη Βρετανία ελαφρώς περισσότερο πληθωρισμός, ελαφρώς λιγότερη ανάπτυξη στην αναθεώρηση των εκτιμήσεών μας. Παρά ταύτα, εξακολουθούμε να αναμένουμε μειώσεις επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας κάθε τρίμηνο, φτάνοντας στο 3,5% μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2026.
Πώς ξεκίνησε το 2025
Στο 4ο τρίμηνο του 2024, η προσοχή των επενδυτών επικεντρώθηκε στο πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η ΕΚΤ σε μειώσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. Θεωρούσαμε λένε αναλυτές της BofA ότι αυτό ήταν υπερβολικό. Καθώς η αγορά διορθώθηκε, η αφήγηση μετακινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση: ποια συνεδρίαση θα παραλείψουν στην ΕΚΤ; Και πάλι, θεωρούμε ότι μπορεί να πηγαίνουμε πολύ γρήγορα.
Ευρωζώνη: Επιστροφή στο σχολείο
Η κεντρική μας εκτίμηση παραμένει αμετάβλητη στην αρχή του 2025: ανάκαμψη μετρίων ρυθμών, υποεκτίμηση του πληθωρισμού, επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 1,5% μέχρι τον Σεπτέμβριο. Η λίστα κινδύνων είναι πολύ μεγάλη: εμπορικές εντάσεις, τιμές ενέργειας, εσωτερικές πολιτικές επιλογές, μη γραμμικές δυναμικές ανάπτυξης εντός της χώρας…
Βρετανία: Μεταξύ σφύρας και άκμονος
Μικρές προσαρμογές στις εκτιμήσεις: υψηλότερος πληθωρισμός το 2025 και χαμηλότερη ανάπτυξη. Αναμένεi h BofA βελτίωση στην ανάπτυξη (αν και αυξάνονται οι καθοδικού κίνδυνοι ), μικρή χαλάρωση στην αγορά εργασίας και αργή πρόοδος στον πληθωρισμό. Προβλέπουμε μειώσεις επιτοκίων κάθε τρίμηνο, φτάνοντας το 3,50% μέχρι τις αρχές του 2026, με αυξημένους κινδύνους.
Η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων αυξάνει τους κινδύνους για δημοσιονομική σύγκλιση και καθοδικούς κινδύνους ανάπτυξης. Η παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων είναι απίθανη. Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό είναι δικαιολογημένες, αλλά αυτές οι κινήσεις μπορούν να καταστήσουν δύσκολη την εξισορρόπηση για την Τράπεζα της Αγγλίας. Στο περιθώριο, υπάρχει περισσότερη πίεση για μείωση τον Φεβρουάριο.
Διαβάστε επίσης
Τηλεπικοινωνίες: Μάχη Nova και Vodafone για τη δεύτερη θέση
Εντείνονται οι ενεργειακές συνεργασίες Ελλάδας Αιγύπτου, τι ακολουθεί