THEPOWERGAME
Ανάπτυξη 2% βλέπει ο ΟΗΕ για τη χώρα μας το 2025, καθώς και 1,9% για το 2026, στην έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία. Όπως διαπιστώνει ο Οργανισμός, ισχυρότερες οικονομίες έχουν χώρες που εστιάζουν στην παροχή υπηρεσιών, όπως η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία, εν αντιθέσει με κράτη που βασίζονται στη βιομηχανία, όπως η Γερμανία και η Αυστρία.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του αρμόδιου Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών, η ελληνική οικονομία αναμένεται να τρέξει φέτος με πιο γρήγορους ρυθμούς σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οργανισμός βλέπει ανάπτυξη 1,3% για φέτος και 1,5% για του χρόνου.
Η Ευρώπη αναμένεται να ανακάμψει συγκρατημένα με την ανάπτυξη να αυξάνεται από 0,9% το 2024 σε 1,3% το 2025, «υποστηριζόμενη από τη χαλάρωση του πληθωρισμού και τις ανθεκτικές αγορές εργασίας», σύμφωνα με την έκθεση.
Σημειώνεται δε πως ο ΟΗΕ προβλέπει στασιμότητα για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2025, λόγω εκτεταμένων προκλήσεων κυρίως από το μέτωπο Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.
ΟΗΕ: Στάσιμη το 2025 η παγκόσμια ανάπτυξη
Στο 2,8% αναμένεται να παραμείνει το 2025 η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, αμετάβλητη σε σχέση με το 2024, σύμφωνα με την ίδια έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη. Όπως τονίζουν τα Ηνωμένα Έθνη, την ανάπτυξη κρατούν πίσω οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.
Στη γενική εικόνα, η έκθεση κάνει λόγο από τη μία για «θετικές αλλά κάπως πιο επιβραδυμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών» και από την άλλη για μέτριες ανακάμψεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και τη Βρετανία και ισχυρές επιδόσεις σε ορισμένες μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, κυρίως την Ινδία και την Ινδονησία.
«Παρά τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη, η παγκόσμια οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί με βραδύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο του 2010-2019 (πριν την πανδημία) του 3,2%», σύμφωνα με την έκθεση του Τμήματος Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.
«Αυτή η υποτονική επίδοση αντανακλά τις συνεχιζόμενες διαρθρωτικές προκλήσεις, όπως οι αδύναμες επενδύσεις, η αργή αύξηση της παραγωγικότητας, τα υψηλά επίπεδα χρέους και οι δημογραφικές πιέσεις», αναφέρεται.
Η έκθεση τονίζει ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες είναι πιθανό να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια το 2025, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνονται. Ο παγκόσμιος πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει από 4% το 2024 σε 3,4% το 2025, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Ο ΟΗΕ καλεί σε τολμηρή πολυμερή δράση για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως το χρέος, η ανισότητα και η κλιματική αλλαγή. «Η νομισματική χαλάρωση από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να αναζωογονήσει την παγκόσμια ανάπτυξη ή να αντιμετωπίσει τις διευρυνόμενες ανισότητες», τονίζεται στο κείμενο.
Διαβάστε επίσης
Tap2ride: Το νέο σύστημα ανέπαφων πληρωμών στο Μετρό
Τράπεζες: Μετά τις προμήθειες μειώνουν το κόστος και στα συνδρομητικά πακέτα
Καρύδας: Ισχυρό το ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές τράπεζες για GREGY