THEPOWERGAME
Η αύξηση των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα, δημιουργεί όμως και ανάγκες επιπλέον εξόδων από την πλευρά των Δήμων. Οι τοπικές υποδομές, όπως ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, φωτισμός κ.λπ., επιβαρύνονται σημαντικά, τουλάχιστον κατά τους μήνες της τουριστικής περιόδου. Οι Δήμοι καλούνται να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες, αρχικά για να διασφαλίσουν ότι δεν διαταράσσεται η ομαλή ζωή των μόνιμων κατοίκων, αλλά και προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι επισκέπτες θα μείνουν ευχαριστημένοι από τον προορισμό.
Επιπλέον, η κλιματική αλλαγή έχει κάνει εμφανή τα αποτελέσματά της και η κεντρική διοίκηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες για αυξημένα έξοδα, αφενός με ειδικά τέλη και αφετέρου με μέτρα, όπως την υποχρεωτική ασφάλιση κτιρίων από φυσικές καταστροφές.
Το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση, δηλαδή το πρώην «τέλος διαμονής», το οποίο εισήχθη με αυτήν την ονομασία το 2024, μπορεί να βαρύνει τον ίδιο τον επισκέπτη, ωστόσο -όπως υποστηρίζουν οι ξενοδόχοι και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες καταλυμάτων- έχει αποτέλεσμα την αύξηση του τελικού τουριστικού προϊόντος, κάτι που το καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικό. Μάλιστα, από φέτος το ΤΑΚΚ αυξάνεται και διαμορφώνεται από 2 έως 15 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τα ξενοδοχεία, ανάλογα την κατηγορία τους, για το διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου και από 0,5 ευρώ έως 4 ευρώ για το διάστημα Νοεμβρίου – Μαρτίου. Στα υπόλοιπα καταλύματα, τους καλοκαιρινούς μήνες, το ΤΑΚΚ ανέρχεται σε 4 ευρώ για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και 15 ευρώ για μονοκατοικίες και βίλες, με τα ποσά αυτά να πέφτουν σε 2 ευρώ και 4 ευρώ αντίστοιχα τους χειμερινούς μήνες.
Τα έσοδα αυτά πρόκειται να κατευθυνθούν σε δράσεις που έχουν στόχο τόσο την πρόληψη, όσο και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Αύξηση του Τέλους Παρεπιδημούντων από 0,5% σε 0,75%
Οι Δήμοι εισπράττουν το Τέλος Παρεπιδημούντων από τις τουριστικές επιχειρήσεις, το οποίο μέχρι τώρα ανερχόταν στο 0,5% επί του τζίρου, ενώ με βάση νέα νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών έχουν τη δυνατότητα από φέτος να το αυξήσουν στο 0,75%. Πολλοί Δήμοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτήν την αύξηση, η οποία μπορεί να μη φαίνεται μεγάλη, ωστόσο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων επιβαρύνσεων των τουριστικών επιχειρήσεων, που προέρχονται από Τέλη και φόρους.
Σύμφωνα με έρευνα του Tornos News, από 40 Δήμους που εξετάστηκαν, οι 24 προχώρησαν στην αύξηση, ενώ οι υπόλοιποι διατήρησαν το ποσοστό στα ίδια επίπεδα. Οι Δήμοι που αποφάσισαν την αύξηση είναι:
- Αττική: Αθήνα, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Άλιμος, Παπάγου-Χολαργός, Κηφισιά, Λαυρεωτική
- Βόρεια Ελλάδα: Θεσσαλονίκη, Θέρμη, Νεάπολη-Συκιές, Σιθωνία (Χαλκιδική), Κομοτηνή, Καστοριά
- Υπόλοιπη Ηπειρωτική Ελλάδα: Δυτική Αχαΐα, Επίδαυρος
- Κρήτη: Ηράκλειο, Χανιά, Σητεία
- Νησιωτική Ελλάδα: Κως (εξαίρεση: ενοικιαζόμενα δωμάτια/διαμερίσματα στο 0,5%), Ρόδος, Μύκονος, Σέριφος, Τήνος, Τήλος.
Από την άλλη πλευρά, 16 Δήμοι αποφάσισαν να διατηρήσουν το τέλος στα ίδια επίπεδα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι εξής: Άρτα, Αμφιλοχία, Δυτική Μάνη, Ζαγόρι, Ιωάννινα, Καλάβρυτα, Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, Σοφάδες, Πόρος, Αντίπαρος, Ληξούρι, Μεγανήσι, Σύρος-Ερμούπολη, Φολέγανδρος, Κύθηρα.
Πρόσθετα τέλη και προσφυγές από ξενοδόχους
Ωστόσο, υπάρχουν Δήμοι οι οποίοι αποφασίζουν να επιβάλουν και πρόσθετα Τέλη. Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης να επιβάλει το «Ειδικό Ανταποδοτικό Τέλος Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης», του οποίου τα έσοδα, όπως επισημαίνεται, προορίζονται για τη δημιουργία ενός «βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος». Σύμφωνα με αυτό, τα ξενοδοχεία καλούνται να πληρώνουν 12,6 ευρώ/τ.μ., οι (τουριστικές) κατοικίες 0,45 ευρώ/τ.μ., οι Επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης 8 ευρώ/τ.μ., οι Εμπορικές επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. 8 ευρώ/τ.μ. και οι Εμπορικές επιχειρήσεις κάτω των 100 τ.μ. 1,10 ευρώ/τ.μ.
Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού κατέθεσε στις 07.01.2025 προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατά της Απόφασης 510/2024 του Δήμου. Ο πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, Ευγένιος Βασιλικός, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για εισπρακτικό χαρακτήρα του τέλους αυτού, που προσθέτει επιπλέον φορτία σε υπερφορολογημένες επιχειρήσεις.
Ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης δεν είναι ο μοναδικός που επιβάλλει πρόσθετους φόρους. Ο Δήμος Πάρου αποφάσισε να διατηρήσει και το 2025 πολιτιστικό τέλος με συντελεστή 0,37 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στα ακίνητα και τέλος τουριστικής προβολής 0,33 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο καταστημάτων γενικής χρήσης.
Από την πλευρά του ο Δήμος Αλοννήσου προχωρεί για το 2025 σε αναπροσαρμογή του Τέλους διαφημιστικών καταχωρίσεων από επιχειρήσεις στο site του Δήμου. Από το 2012 έως το 2024 το Τέλος ήταν 100 ευρώ σε ετήσια βάση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα ξενοδοχεία, 80 ευρώ για τις λοιπές επιχειρήσεις και 50 ευρώ για όσους εγγράφονταν για πρώτη φορά, ασχέτως της κατηγορίας που ανήκουν. Η δημοτική Επιτροπή πρότεινε από το 2025 να ισχύσει γενικό Τέλος 100 ευρώ σε όλες τις επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης
Καρύδας (Κοπελούζος): Στόχος η λειτουργία του GREGY το 2030
Ποιοι πρέπει να διορθώσουν το Ε9: Πότε θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
Εντείνονται οι ενεργειακές συνεργασίες Ελλάδας Αιγύπτου, τι ακολουθεί