THEPOWERGAME
Αποδόσεις άνω του 2%, δυνητικά στη σφαίρα του 2,5%, μπορεί ακόμη να εξασφαλίσει το κοινό για την αποταμίευσή του, παρά το καθοδικό επιτοκιακό περιβάλλον. Ειδικά αν πρόκειται για βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η μαγική λύση ακούει στο όνομα «έντοκα γραμμάτια» και ειδικότερα τρίμηνης διάρκειας, που αποτελούν τη βέλτιστη επιλογή σήμερα για όσους θέλουν μια υψηλή απόδοση χωρίς κανενός είδους ρίσκο και με μικρό διάστημα δέσμευσης.
Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ η αγορά είναι προ των πυλών μιας νέας μείωσης επιτοκίων -το νέο στίγμα θα αποσαφηνισθεί στη νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 30 Ιανουαρίου-, τα έντοκα γραμμάτια του τριμήνου όχι μόνο προσφέρουν ακόμη επιτόκια υψηλότερα του 2,5%, αλλά… επιφύλαξαν για το κοινό που συμμετείχε στην τελευταία δημοπρασία του 2024 μια απρόσμενη έκπληξη: αντί, όπως ήταν το αναμενόμενο, να υποχωρήσει η ετησιοποιημένη απόδοση, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Η απόδοση χτύπησε νέο υψηλό, κερδίζοντας 20 πόντους και κλείνοντας στο 2,82%, όταν η αμέσως προηγούμενη του Οκτωβρίου ήταν στο 2,63%.
Το λογικό θα ήταν και αυτό που περίμενε η αγορά, το επιτόκιο της δημοπρασίας να υποχωρούσε κάτω από το 2,63%, αλλά αντ’ αυτού το επιτόκιο ανέβηκε. Το ίδιο φαινόμενο είχε συμβεί και στα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια, στην τελευταία έκδοση του 2024, κάτι που, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση της διαδικασίας, οφείλεται στο ότι το Δημόσιο αποφάσισε να δώσει μια όσο το δυνατόν πιο ελκυστική απόδοση στους θεσμικούς επενδυτές, ώστε να απορροφήσει περισσότερα ποσά, καλύπτοντας τις αυξημένες ανάγκες για το κλείσιμο του έτους. Και όχι μόνο στους θεσμικούς, αλλά και στα φυσικά πρόσωπα που συμμετείχαν στη δημοπρασία των «λαϊκών ομολόγων».
Ανεξαρτήτως του τι συνέβη στις τελευταίες εκδόσεις κρατικών τίτλων για το 2024, ο πρώτος μήνας του 2025 προσφέρει ακόμη δελεαστικά επιτόκια για όσους θέλουν να αποκτήσουν έντοκα γραμμάτια, είτε απευθείας (με πλαφόν τα 15.000 ευρώ μέσα από την επικείμενη δημοπρασία), είτε στη δευτερογενή αγορά τίτλων. Με γνώμονα ότι όσο πιο μικρή είναι η διάρκεια επένδυσης, τόσο υψηλότερο το επιτόκιο (δεδομένης της συνέχισης αποκλιμάκωσης των επιτοκίων), τις υψηλότερες αποδόσεις τις έχουν τα έντοκα τρίμηνης διάρκειας και μετά, τα έντοκα εξάμηνης διάρκειας.
Οι νέες δημοπρασίες
Η πρώτη δημοπρασία για το 2025 ξεκινάει στις 22 Ιανουαρίου (έντοκα γραμμάτια διάρκειας 26 εβδομάδων) και η επόμενη στις 29 Ιανουαρίου (διάρκειας 13 εβδομάδων), με τον συνολικό προγραμματισμό του Δημοσίου να περιλαμβάνει 11 νέες εκδόσεις. Και οι δύο αυτές εκδόσεις του πρώτου μήνα του έτους θα γίνουν παραμονές της νέας μείωσης από την ΕΚΤ και θεωρητικά θα έχουν προεξοφλήσει την πτωτική χροιά στις αποδόσεις τους. Όμως σε κάθε περίπτωση, πέραν του ότι οι νέες εκδόσεις θα παραμείνουν πάνω από το 2%, γινόμενες ανταγωνιστικές με πλεονέκτημα άλλες μορφές αποταμίευσης, δεν είναι το μοναδικό καταφύγιο υψηλών αποδόσεων.
Οι αποδόσεις στη δευτερογενή
Και αυτό διότι μπορεί ακόμη το αποταμιευτικό κοινό να βρει αποδόσεις στο επίπεδο του 2,5% ή και οριακά παραπάνω, αγοράζοντας στη δευτερογενή αγορά τίτλων, παλαιότερες εκδόσεις που εξαρχής έτρεχαν με υψηλότερα επιτόκια. Ενδεικτικά, η έκδοση του περσινού Ιανουαρίου είχε επιτόκιο 3,83% και το φράγμα του 3% έσπασε μόλις τον περσινό Σεπτέμβριο. Η διαφορά με την πρωτογενή αγορά είναι ότι υπάρχει χρέωση προμήθειας από τις τράπεζες, αλλά από την άλλη πλευρά απευθείας στη δημοπρασία δεν μπορεί κάποιος να αγοράσει πάνω από 15.000 ευρώ. Στη δευτερογενή αγορά δεν υπάρχει όριο και η προμήθεια είναι μικρή. Στα πολύ θετικά, επίσης, ότι οι τίτλοι αυτοί είναι αφορολόγητοι.
Οι 4 μειώσεις επιτοκίων και η πορεία του euribor
Σε αντιδιαστολή, ο χώρος των κλασικών καταθέσεων δεν μπορεί να ανταγωνιστεί αυτό το επίπεδο αποδόσεων. Ως αποταμίευση, το 2025 ξεκινάει με επιτόκια κάτω του 0,40%, τα οποία θα υποχωρήσουν κι άλλο, με τις επερχόμενες μειώσεις επιτοκίων. Ήδη έχουν προηγηθεί 4 κινήσεις μείωσης των επιτοκίων παρέμβασης από την ΕΚΤ έως σήμερα και τα φώτα τραβάει η νέα συνεδρίαση στο τέλος του μήνα.
Μέχρι σήμερα τα επιτόκια του ευρώ έχουν υποχωρήσει συνολικά κατά 100 μονάδες, λίαν συντόμως θα έχουν ξεπεράσει τη μονάδα. Ακολούθως, το διατραπεζικό euribor παρακολουθεί την κατηφορική πορεία, έχοντας ολισθήσει κατά 120-130 μονάδες συνολικά.
Τι δίνουν σήμερα οι προθεσμιακές
Αντίδοτο στην απλή κατάθεση -στην οποία το μέσο επιτόκιο για παλαιές καταθέσεις ήταν σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος στο 0,50% για τον Νοέμβριο- αποτελούν οι προθεσμιακές, που, όπως έχουμε συχνά αναφέρει, χάνουν στην κούρσα του ανταγωνισμού με τα έντοκα. Και στο ποσοστό της απόδοσης και στο «ντεσού» της διάρκειας που κλειδώνονται και φυσικά στο γεγονός ότι οι τόκοι των προθεσμιακών φορολογούνται.
Παρ’ όλα αυτά, αν κάποιος σήμερα δεσμεύσει ρευστότητα για περίπου 24 μήνες, μπορεί να βρει προθεσμιακές ακόμη και στη ζώνη του 2%, αν δεν είναι συστημική τράπεζα. Για ποσά άνω των 10.000 ευρώ υπάρχουν επιλογές από μη συστημικές τράπεζες που φθάνουν το 1,7% (Attica) ή και το 2,25% (Procredit), για διάρκεια όμως 2 ετών.
Για διάρκεια ενός εξαμήνου, οι προθεσμιακές που υπάρχουν στην αγορά κυμαίνονται εν πολλοίς κάτω του 0,50%, αλλά μπορεί να φτάσουν το 1,9%. Ενδεικτικά, τα επιτόκια για προθεσμιακή 6 μηνών ξεκινούν από 0,01%, 0,16% και 0,20% (Πειραιώς), από 0,25%-0,85% (Εurobank), 0,60% – 1% (Alpha Bank), 0,70% – 0,80% (Εθνική), 1,1% (Optima), 1,5% (Procredit) και 1,9% (Παγκρήτια και Attica Bank).
Διαβάστε επίσης
Τηλεπικοινωνίες: Μάχη Nova και Vodafone για τη δεύτερη θέση
Πεδίο μάχης ο τουρισμός μεταξύ δήμων & επαγγελματιών: Τα νέα αυξημένα τέλη
Εξαγορά ΗΛΕΚΤΩΡ από Motor Oil: Τέλη του μήνα η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού