THEPOWERGAME
*** Πονοκέφαλοι για τη δεξιά παράταξη στη Θεσσαλονίκη. Μπορεί η διαδοχή του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να ολοκληρώθηκε, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, όμως τα δύσκολα αρχίζουν τώρα. Γιατί;
*** Επειδή: α) τα 2/3 της ομάδας του θεωρούν ότι θα ήταν «ιδανικοί υποψήφιοι» για το χρίσμα στις επόμενες κάλπες, ενώ β) σχεδόν όλοι οι βουλευτές (και οι υποψήφιοι βουλευτές) του κόμματος στην πόλη νιώθουν «έτοιμοι να αναλάβουν κι αυτήν την ευθύνη».
*** Μεταξύ μας, αυτή η εξέλιξη -για όσους γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία της πόλης- ήταν αναμενόμενη. Το να είσαι περιφερειάρχης στη Θεσσαλονίκη είναι υπόθεση. Το να είσαι βουλευτής, όχι.
*** Κι επειδή η άλλη επίζηλη θέση, του υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, δεν φτάνει για να καλύψει τις τοπικές φιλοδοξίες, η θέση του περιφερειάρχη «έρχεται γάντι». Γι’ αυτό κάνω την πρόβλεψη ότι στο Μαξίμου θα βρουν τον μπελά τους με αυτήν την ιστορία. Αργά ή γρήγορα.
*** Αν και ακούω και κάτι άλλο πολιτικά πολύ ενδιαφέρον, που αφορά την ίδια πόλη. Ότι δηλαδή στο Μαξίμου (και κατ’ επέκταση στην Πειραιώς) υπάρχει ένας προβληματισμός για το αν ήλθε η ώρα για μια κομματική αναζωογόνηση εκεί. Σε επίπεδο προσώπων.
*** Γι’ αυτό μην εκπλαγείτε αν μάθετε ότι το ψηφοδέλτιο της Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές κάλπες θα είναι πολύ ανανεωμένο. Κι ότι κάποια ονόματα που ήδη ακούγονται (όπως, μεταξύ άλλων, του Άκη Σκέρτσου) έχουν κάποια βάση.
*** Η αλήθεια είναι ότι η πόλη, σε αυτό το επίπεδο, εμφανίζει μια στασιμότητα. Πόσα χρόνια έχει να βγει από εκεί ένας πρωτοκλασάτος υπουργός; Κάποτε το υπουργικό συμβούλιο «ξεκινούσε» από τη Θεσσαλονίκη. Σήμερα;
*** Στην Κουμουνδούρου, πάλι, έχουν άλλης φύσεως προβλήματα. Περισσότερο υπαρξιακά, θα έλεγα. Τι εννοώ: Ο Φάμελλος θέλει πάση θυσία να αποδείξει σε όλους ότι δεν είναι μεταβατικός. Ξέρει ότι κανείς δεν θα του το πει φόρα παρτίδα, αλλά είναι σίγουρος ότι το συζητούν πίσω από την πλάτη του.
*** Κάτι πρέπει να κάνει, λοιπόν, και το πρώτο πράγμα που έχει στη λίστα του είναι να ξαναφέρει τα στελέχη της Νέας Αριστεράς πίσω στον ΣΥΡΙΖΑ. Μ’ αυτόν τον τρόπο, συν τοις άλλοις, το κόμμα του θα αποκτήσει ξανά το στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτός θα έχει καταγάγει μια νίκη, που τόσο την έχει ανάγκη.
*** Κι αναζητεί αφορμές – ευκαιρίες. Μία από αυτές είναι μπροστά του: Η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σήμερα λοιπόν ή το αργότερο τη Δευτέρα, θα ανακοινωθεί η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόσωπο που θα επιλέξει.
*** Εικάζεται ότι θα είναι είτε ο Γιάννης Δραγασάκης είτε η Λούκα Κατσέλη είτε κάποιο παρεμφερές πρόσωπο, το οποίο δεν θα είχε πρόβλημα να ψηφίσει όλος ο «παλιός καλός ΣΥΡΙΖΑ». Μεταξύ μας;
*** Αργά ή γρήγορα θα πρέπει να πει κάποιος του προέδρου ότι στην Πατησίων δεν έχουν (ακόμα) καμία διάθεση να επιστρέψουν στην Κουμουνδούρου. Όσο είναι εκεί ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς και όλη η παλιοπαρέα. Αργότερα μπορεί. Αλλά τώρα όχι.
*** Οπότε;
*** Υπάρχει πάντα ο Χάρης Δούκας, με τον οποίο θα μπορούν να συναντώνται στον ΣΥΡΙΖΑ για να «στέλνουν μηνύματα». Όπως έγινε προχθές, που πήγε από την Κοτζιά ο Φάμελλος με τον Βασιλειάδη. Win-win κατάσταση μεν, αλλά… αδιάφορη.
*** Αυτά.
Διαβάστε επίσης
Τηλεπικοινωνίες: Μάχη Nova και Vodafone για τη δεύτερη θέση
Πεδίο μάχης ο τουρισμός μεταξύ δήμων & επαγγελματιών: Τα νέα αυξημένα τέλη
Εντείνονται οι ενεργειακές συνεργασίες Ελλάδας Αιγύπτου, τι ακολουθεί