THEPOWERGAME
Επιβεβαιώνει η ΕΕΤΤ το νέο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί στις τηλεπικοινωνίες μετά τη συγχώνευση των εταιρειών Wind και Forthnet. Η νέα εταιρεία που προέκυψε και πλέον λειτουργεί ως Nova είναι Nο 2 παίκτης στη σταθερή και Nο 3 παίκτης στην κινητή. Αντίθετα, η Vodafone εμφανίζεται Nο 3 παίκτης στη σταθερή και παραμένει Nο 2 παίκτης στην κινητή.
Κυρίαρχος στην αγορά είναι ο ΟΤΕ, με μερίδιο πάνω από 45%, το οποίο φτάνει μέχρι 65% σε ορισμένες περιπτώσεις. Παραδείγματος χάριν, ο όμιλος ελέγχει το 62% της αγοράς σταθερής σε όρους εσόδων και το 45%-55% της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας. Στην καρτοκινητή, μάλιστα, το μερίδιό του ανέρχεται σε 55%-65%.
Η ΕΕΤΤ για εμπορικούς λόγους δεν παρέχει τα ακριβή μερίδια των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, αλλά το εύρος που αυτά κινούνται. Ωστόσο, οι διαφορές είναι τέτοιες που είναι διακριτό πού βρίσκεται ο καθένας και σε ποια θέση. Εξάλλου, αυτό φαίνεται περίπου και από τα έσοδα των παρόχων, τα οποία δείχνουν ότι ο ΟΤΕ κατέχει περίπου το 60% της αγοράς (περίπου 3 δισ. ευρώ) και το υπόλοιπο 40% οι δύο άλλοι πάροχοι (έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ ο καθένας).
Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από την Επισκόπηση Αγορών της ΕΕΤΤ για το 2023 που δημοσιοποιήθηκε χθες. Σύμφωνα με αυτήν, το 2023 η αγορά των τηλεπικοινωνιών το 2023 ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 2,3% του ΑΕΠ. Είναι η χαμηλότερη συμβολή του κλάδου της τελευταίας δεκαετίας, αφού από το 2014 έως και το 2023 η συμβολή κυμάνθηκε από το 3% έως το 2,3% του ΑΕΠ.
Η μείωση της συμβολής των τηλεπικοινωνιών στο ΑΕΠ είναι κυρίως αποτέλεσμα της μεγάλης αύξησης του ΑΕΠ της χώρας και λιγότερο της μείωσης των λιανικών εσόδων του κλάδου. To 2023 υποχώρησαν κατά 1,3% σε σχέση με το 2022, αλλά εν γένει παραμένουν κοντά στη ζώνη των 5 δισ. ευρώ από το 2015 μέχρι σήμερα.
Η πορεία αυτή των εσόδων του κλάδου δείχνει μικρή αποκλιμάκωση των χρεώσεων στις τηλεπικοινωνίες σε ονομαστικές τιμές. Πάντως, η ΕΕΤΤ κάνει λόγο για αποκλιμάκωση των χρεώσεων στις τηλεπικοινωνίες το 2023, αφού, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στις τηλεπικοινωνίες υποχώρησε τη χρονιά εκείνη κατά περίπου 2,5% όταν ο Γενικός ΔΤΚ διευρύνθηκε κατά 3,5%.
Από τα την Επισκόπηση αυτήν βγαίνουν πολλά συμπεράσματα για τις τηλεπικοινωνίες, τα πιο σημαντικά των οποίων είναι:
- To 97% των προγραμμάτων συμβολαίων κινητής τηλεφωνίας προσφέρει πλέον απεριόριστη τηλεφωνία. Στη σταθερή αυτό ισχύει στο 48% των προγραμμάτων (συμβολαίου).
- Το 22% των προγραμμάτων συμβολαίου κινητής προσφέρει απεριόριστα δεδομένα. Ωστόσο, το 2023 το ποσοστό των προγραμμάτων συμβολαίων κινητής με απεριόριστα δεδομένα μειώθηκε έναντι του 2022, που ήταν 26%.
- Έπειτα από μια περίοδο μείωσης (2014-2019) της υπηρεσίας φορητότητας αριθμού στη κινητή, φαίνεται αυτή να διογκώνεται (2020-2023) και να πλησιάζει σε επίπεδα προ κρίσης. Μάλιστα, το 2023 πάνω από 500.000 συνδρομητές μετέφεραν τον αριθμό τους σε άλλο δίκτυο κινητής, αριθμός αυξημένος κατά περίπου 57% σε σχέση με το 2022.
- Τέσσερις στις πέντε κλήσεις (78%) που κάνουν οι Έλληνες γίνονται με το κινητό. Μόλις το 22% των κλήσεών τους γίνεται μέσω σταθερού. Πάντως, ο αριθμός των γραμμών σταθερής αυξάνει, κυρίως λόγω αναγκών πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Τον Δεκέμβριο του 2023 λειτουργούσαν στη χώρα μας 5.091.488 γραμμές σταθερής, έναντι 4.877.221 γραμμών έναν χρόνο πριν.
- Το 94% των συνδέσεων σταθερής αγοράζονται ως συνδυαστική προσφορά και μόλις το 6% συνιστούν αδεσμοποίητες συνδέσεις. Επίσης, σε ποσοστό 52% οι συνδυαστικές προσφορές περιλαμβάνουν και την κινητή τηλεφωνία.
- Η αγορά των υπηρεσιών πολυμεσικής πληροφόρησης (ΥΠΠ) έχει συρρικνωθεί στα 45 εκατ. ευρώ, ύψος που θεωρείται ιστορικό χαμηλό.
Διαβάστε επίσης
ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Ανεβάζει στα 3,8 ευρώ την τιμή στόχο η Eurobank Equities
Κώστας Σημίτης: Το τελευταίο αντίο σε 10 εικόνες
Εξαγορά ΗΛΕΚΤΩΡ από Motor Oil: Τέλη του μήνα η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού