THEPOWERGAME
Το εργασιακό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έχει προκαλέσει γκρίνια, όχι μόνο στις τάξεις των συνδικαλιστών , αλλά και στις τάξεις των εργοδοτικών οργανώσεων.
Τα συνδικάτα βρίσκονται στις επάλξεις, καθώς οι διατάξεις του σχετικά με τις υπερωρίες, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, το καθεστώς των απολύσεων και τις αλλαγές στην προκήρυξη των απεργιακών κινητοποιήσεων προκάλεσαν αντιδράσεις.
Ήδη η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει απεργία για την Πέμπτη 3 Ιουνίου, ενώ τις προηγούμενες ημέρες και η ΓΣΕΕ εξέφρασε τις έντονες διαφωνίες της σχετικά με επίμαχες διατάξεις του εργασιακού νομοσχεδίου.
Στην αντίπερα όχθη, οι εργοδοτικές οργανώσεις εγείρουν ενστάσεις για την λειτουργικότητα, αλλά και το κόστος εφαρμογής του νέου πλαισίου.
Με απλά λόγια, οι επιχειρήσεις παρατηρούν ότι κάποιες πτυχές του νομοσχεδίου αυξάνουν σημαντικά τα λειτουργικά κόστη τους, σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία.
Μια από τις διατάξεις που προβληματίζει έντονα αρκετές εργοδοτικές οργανώσεις είναι οι εξίσωση των αποζημιώσεων των εργατοτεχνιτών με αυτές των υπαλλήλων. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, το οποίο αυξάνει σημαντικά το κόστος αποζημίωσης για τους εργάτες.
Η διαφοροποίηση των αποζημιώσεων απόλυσης των ημερομισθίων εργατών και τεχνιτών, από τις αντίστοιχες των υπαλλήλων, ισχύει επί σειρά δεκαετιών με τις αποζημιώσεις των εργατοτεχνιτών να είναι εξαιρετικά χαμηλότερες.
Μάλιστα, κάποιοι εργοδότες ναι μεν βλέπουν θετικά την εξίσωση των αποζημιώσεων, θεωρούν ωστόσο λανθασμένη την αναδρομική ισχύ του μέτρου και χωρίς μάλιστα καμία μεταβατική περίοδο.
Όπως χαρακτηριστικά ισχυρίζονται σε αρκετές δημόσιες αλλά και ιδιωτικές τοποθετήσεις τους η αναδρομική ισχύς του μέτρου προκαλεί δυσβάσταχτο κόστος στις επιχειρήσεις.
Οι εργοδότες έχουν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους και για μια σειρά άλλων προβλέψεων όπως το υποχρεωτικό πενθήμερο σε έκτακτες περιπτώσεις και με τη συναίνεση του εργαζόμενου, η μετατροπή της αναιτιώδους καταγγελίας σε αιτιώδη, αλλά και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας.
Ειδικά για την ψηφιακή κάρτα εργασίας δεν είναι λίγοι εκείνοι που διατείνονται ότι το κράτος δεν εμπιστεύεται τους εργοδότες για την εφαρμογή του νέου πλαισίου και αναλαμβάνει ρόλο «Μεγάλου Αδελφού».
Παράλληλα αφήνουν αιχμές τόσο για την λειτουργικότητα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» και για το κατά πόσο αυτό μπορεί να εξυπηρετήσει το νέο καθεστώς, όσο και για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων και την προστασία της ιδιωτικότητας τους.
Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, αρκετοί εργοδότες εμφανίζονται δυσαρεστημένοι και από την αλλαγή πλαισίου των αδειών. Κι αυτό γιατί με το νέο νομοσχέδιο προβλέπονται αρκετές νέες άδειες με αποδοχές, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον κόστος στις τσέπες των εργοδοτών.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, θεσπίζει άδεια 14 ημερών στον πατέρα νεογέννητου, άδεια πέντε ημερών φροντιστή σε άρρωστο ή εξαρτώμενο συγγενή και άδεια για λόγους ανωτέρας βίας.
Ακόμη, προβλέπεται άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών, ορίζει και άδεια γάμου χορηγείται με αποδοχές και καθιερώνει άδεια 10 ημερών με αποδοχές λόγω σοβαρών νοσημάτων των παιδιών.
Σημαντικό «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις είναι και οι νέοι αυστηροί κανόνες για την τηλεργασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι εργοδότες διαμαρτύρονται για το υπέρογκο οικονομικού βάρος που καλούνται να επωμιστούν.
Υπενθυμίζεται ότι πλέον κατά την τηλεργασία, ο εργοδότης θα αναλαμβάνει το κόστος που προκαλείται στον εργαζόμενο από τη μορφή αυτή εργασίας, όπως ιδίως το κόστος του εξοπλισμού, των τηλεπικοινωνιών, της συντήρησης του εξοπλισμού, της αποκατάστασης των βλαβών και κάθε τι άλλο σχετικό.