THEPOWERGAME
Την Τετάρτη αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση του μηχανισμού ωρίμανσης έργων (Project Preparation Facility – PPF) στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).
Η ρύθμιση κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και διευρύνεται ο σκοπός του Ταμείου ώστε να περιλαμβάνει και «την ωρίμανση Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας που έχουν ενταχθεί στο «Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας».
Με την ίδια τροπολογία ανοίγει και ο δρόμος για την αλλαγή διοικητικού συμβουλίου στο ΤΑΙΠΕΔ καθώς θα δίνει πλέον τη δυνατότητα στο Υπερταμείο να αυξάνει ή να μειώνει τα μέλη του Δ.Σ.
Το νέο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα είναι επταμελές ενώ έχουν ήδη κυκλοφορήσει τα ονόματα του διευθύνοντος συμβούλου Δημ. Πολίτη και του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου και υπεύθυνου για το PPF Παν. Σταμπουλίδη.
Για να προχωρήσει η σύσταση του PPF στην κυβέρνηση χρειάστηκε να κινηθούν πάνω σε μια λεπτή γραμμή καθώς δεν ήθελαν κατά κανένα τρόπο να υπάρξουν αντιδράσεις από υπουργεία που θα δουν διαδικασίες οι οποίες συνδέονται με διαγωνισμούς δικών τους έργων να μεταφέρονται στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ.
Το μοντέλο που τελικά επελέγη προβλέπει πως ρόλο «τροχονόμου» για τους διαγωνισμούς που θα αναλαμβάνει να προετοιμάσει το ΤΑΙΠΕΔ θα έχει η Κυβερνητική Επιτροπή Συντονισμού Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας στην οποία προεδρεύει ο πρωθυπουργός.
Η συγκεκριμένη επιτροπή θα αποφασίζει σε ποιους διαγωνισμούς θα λειτουργήσει το Ταμείο ως φορέας επιτάχυνσης / ωρίμανσης, «χωρίς να επηρεάζεται η κυριότητα του έργου». Επιπλέον, «σε εθελοντική βάση» δηλαδή με δική τους πρωτοβουλία, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, φορείς του δημοσίου θα μπορούν να απευθύνονται στο PPF προκειμένου να αναλάβει την ωρίμανση δικών τους διαγωνισμών.
Το PPF, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη υπουργείων ή άλλων κρατικών φορέων, θα αναλαμβάνει να προετοιμάσει διαγωνισμούς έργων όχι μόνο του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του επόμενου ΕΣΠΑ ή άλλων χρηματοδοτικών μηχανισμών.
Στην ουσία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τους μηχανισμούς ωρίμανσης που δημιουργούνται ούτως ή άλλως σε πολλά υπουργεία – για παράδειγμα μέσω της πρόσληψης τεχνικών συμβούλων – ώστε να αποφευχθούν οι πολυετείς καθυστερήσεις.
Σύμφωνα με στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου, σήμερα μεταξύ της έναρξης προετοιμασίας ενός έργου και της ανάθεσής του (με την υπογραφή της σύμβασης) μεσολαβούν συνήθως εξήντα μήνες!
Ως αποτέλεσμα αρκετοί διαγωνισμοί μεταφέρονται από ΕΣΠΑ σε ΕΣΠΑ ή αναβάλλονται επειδή απαιτούνται σκληρά παζάρια με τις Βρυξέλλες για τη μεταφορά τους σε άλλους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Σύμφωνα με τη ρύθμιση που κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, για την ωρίμανση διαγωνισμών «υπογράφεται σύμβαση μεταξύ του Ταμείου και του δικαιούχου του προγράμματος.
Με τη σύμβαση αυτή, εξειδικεύεται περαιτέρω το περιεχόμενο της αρμοδιότητας ωρίμανσης που ανατίθεται στο Ταμείο, καθορίζεται η αμοιβή του Ταμείου για τις υπηρεσίες ωρίμανσης, προβλέπονται οι ειδικότερες υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμβαλλομένων μερών, καθώς και οι σχετικές προθεσμίες για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους.
Με την ίδια σύμβαση, μπορεί να ρυθμίζεται και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την άσκηση της αρμοδιότητας του Ταμείου. β) Σε περίπτωση που η Σύμβαση του Προγράμματος είναι αρμοδιότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ.), σύμφωνα με το άρθρο 126 του ν. 4799/2021, η σύμβαση της περ. α) υπογράφεται από τον οικείο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας ή τον οικείο Δήμαρχο».
Για την εκτέλεση της σύμβασης ο κρατικός φορέας που συνεργάζεται με το ΤΑΙΠΕΔ «υποχρεούται παρέχει στο Ταμείο όλες τις αναγκαίες για την άσκηση της αρμοδιότητάς του πληροφορίες, μελέτες και έγγραφα που του ζητούνται και να ανταποκρίνεται εντός του χρονοδιαγράμματος και των εν γένει προθεσμιών που συμφωνούνται με το Ταμείο, ως προς τα ζητήματα που είναι κρίσιμα για την πρόοδο του έργου και να εγκρίνει, μέσα σε Προθεσμία ενός (1) μηνός από την παραλαβή πλήρους και εμπεριστατωμένης εισήγησης του Ταμείου, άλλως να απορρίπτει ρητά και αιτιολογημένα εντός της ίδιας προθεσμίας τη σχετική εισήγηση για: τον προϋπολογισμό του αντικειμένου που ανατίθεται στο Ταμείο και τις τυχόν τροποποιήσεις του και ΙΙ) τη μελέτη σκοπιμότητας του έργου».
«Σε περίπτωση παρέλευσης άπρακτης της ανωτέρω μηνιαίας προθεσμίας, οι σχετικές με τα ανωτέρω ζητήματα εισηγήσεις του Ταμείου Θεωρείται ότι έχουν αυτοδικαίως εγκριθεί».
Η τροπολογία ορίζει και τον τρόπο αμοιβής του ΤΑΙΠΕΔ για τις υπηρεσίες που θα παρέχει.
Ειδικά για έργα/συμβάσεις που χρηματοδοτούνται από πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης υπογράφεται σύμβαση μεταξύ του Ταμείου και του Ταμείου Ανάκαμψης, εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό Οικονομικών, που προβλέπει ότι προκαταβάλλεται στο Ταμείο ποσό μέχρι δέκα εκατομμύρια ευρώ έναντι της παροχής υπηρεσιών ωρίμανσης για συμβάσεις/έργα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα ανατεθούν στο Ταμείο από τους δικαιούχους των Προγραμμάτων.
Εκτός των ανωτέρω, το Ταμείο δύναται να λαμβάνει χρηματοδότηση για την παροχή των υπηρεσιών ωρίμανσης από το Ειδικό Πρόγραμμα της Τεχνικής Βοήθειας του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναψοράς (Ε.Σ.Π.Α.) 2021-2022, προκειμένου να ωριμάζει έργα που δύνανται να χρηματοδοτηθούν από πόρους του προγράμματος Ε.Σ.Π.Α..