THEPOWERGAME
Τα δημοσιεύματα που θέλουν η Τουρκία να υπογράφει συμφωνία οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την νέα κυβέρνηση της Συρίας, σήμαναν συναγερμό σε Αθήνα και Λευκωσία. Τι λέει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Πώς αντιδρούν τα κόμματα.
Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα «και το νέο καθεστώς της Συρίας πρόκειται να υπογράψουν συμφωνία για την οριοθέτηση των μεταξύ τους ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας». Μάλιστα πρόσθεσε ότι μετά από τη συμφωνία με τη Συρία «θα έρθει και ανάλογη με την Αίγυπτο».
Περιγράφοντας το στάδιο της συνεννόησης μεταξύ Τουρκίας και Συρίας ο Ουράλογλου έκανε λόγο για «καθ’ οδόν» συμφωνία.
Η αντίδραση της Αθήνας
Η Αθήνα δίνει αυστηρή και σαφή απάντηση σε αυτές τις διαφαινόμενες εξελίξεις. «Πρόκειται για μια μεταβατική κατάσταση στην Συρία, που δε νομιμοποιεί οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία. Το παρακολουθούμε. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με την Κύπρο και τις γειτονικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρουν στην ΕΡΤ πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να αποτρέψει τη νέα κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου», δήλωσε ο Δημήτρης Μάντζος, τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ.
Κριτική άσκησε και η Ελληνική Λύση, η οποία επισημαίνει σε ανακοίνωσή της: «Η ΝΔ επέλεξε για άλλη μια φορά να απαντήσει στις επίσημες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με την παράνομη “κυβέρνηση” των τρομοκρατών της Συρίας μέσω “πηγών” και “διαρροών”. Η Ελληνική Λύση είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι οι ισλαμιστές τρομοκράτες που κατέλαβαν την Συρία ελέγχονται πλήρως από την Τουρκία και πως η Ελλάδα θα έπρεπε να αγωνιστεί για τη μη αναγνώριση τους με οποιονδήποτε τρόπο. Η Ελληνική Λύση είχε έγκαιρα προειδοποιήσει την Ν.Δ. και για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο επίσης είχε συναφθεί με μια παράνομη, πραξικοπηματική κυβέρνηση ισλαμιστών που ελέγχεται από την Τουρκία».
Παράλληλα, το κόμμα της Ελληνικής Λύσης σημειώνει στην ανακοίνωσή του: «Τώρα θα προειδοποιήσουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τελευταία φορά: Ο μοναδικός τρόπος αντίδρασης στην τουρκική προσπάθεια ακρωτηριασμού της εθνικής κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου, είναι η άμεση επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια, ενέργεια που ακυρώνει άμεσα το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, και η άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, που επίσης ακυρώνει άμεσα οποιαδήποτε προσπάθεια παράνομης συμφωνίας του Ερντογάν με τον τρομοκράτη που παριστάνει τον πρωθυπουργό της Συρίας. Οποιαδήποτε ολιγωρία, αδιαφορία και απραξία, συνιστά προδοσία των εθνικών συμφερόντων».
Πάντως, όπως επισημαίνουν και τουρκικά δημοσιεύματα αλλά επιβεβαιώνει έμμεσα και η Λευκωσία, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν προειδοποιήσει για αυτές τις εξελίξεις τους ευρωπαίους ομολόγους τους. Μάλιστα, ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει ότι ελήφθη και η ευρωπαϊκή υποστήριξη.
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, «οι πληροφορίες περί επικείμενης συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και της μεταβατικής κυβέρνησης της Συρίας με πιθανή συμμετοχή και του ψευδοκράτους, συνιστούν μια νέα σοβαρότατη απόπειρα παραβίασης του Δικαίου της Θαλάσσης, του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας
Η κυβέρνηση, αντί να παρακολουθεί τις εξελίξεις περιοριζόμενη σε αφηρημένες δηλώσεις, οφείλει σε συνεργασία με τους εταίρους μας να διεκδικήσει ευρωπαϊκές κυρώσεις σε περίπτωση που υπάρξουν βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ο κ Μητσοτάκης, οφείλει, έστω και καθυστερημένα να εκμεταλλευθεί τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου του 2019, που εξασφαλίσθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία με τα οποία η ΕΕ καλεί στην λήψη «κατάλληλων μέτρων» έναντι της Τουρκίας, σε περίπτωση που προβεί σε παραβατικές ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά όσον αφορά τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπενθυμίζουμε ότι απόρροια της διπλωματικής αυτής επιτυχίας της Ελλάδος και Κύπρου ήταν η επιβολή κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, λόγω των παράνομων τουρκικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ. Δυστυχώς δε η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να ενεργοποιήσει αυτό το πλαίσιο κυρώσεων για το παράνομο τουρκολιβυκό Μνημόνιο, καθώς όπως είπε ο τότε ΑΝΥΠΕΞ «δεν ήταν στρατηγική επιλογή». Στην ίδια λογική κινήθηκε και σε σχέση με την κρίση του Oruc Reis.
Θα πρέπει παράλληλα η Ελλάδα σε συνεργασία με τους εταίρους της να στηρίξει τη σύγκληση Διάσκεψης ΕΕ- χωρών Ανατολικής Μεσογείου, με τη συμμετοχή της Τουρκίας εάν σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για ακόμη μια φορά, η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι αδυνατεί να παρουσιάσει μια στρατηγική για την ανατολική μεσόγειο με αρχή, μέση και τέλος και αρκείται απλώς σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα για την ικανοποίηση των επικοινωνιακών και μικροπολιτικών της επιδιώξεων».
Η αντίδραση της Κύπρου
Η οποία πρόθεση σύναψης συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Συρίας, ως χώρες με παρακείμενες ακτές, θα πρέπει να βασίζεται στο Διεθνές δίκαιο και δη στο εθιμικό διεθνές δίκαιο της θάλασσας όπως αυτό αντανακλάται στην UNCLOS, και να λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή αναφέρει σε δήλωσή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.
Σχολιάζοντας δημοσιεύματα σε τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, ο κύριος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι παρακολουθούν «στενά τις εξελίξεις και αξιολογούν την κατάσταση διαρκώς, από την πρώτη στιγμή». «Οποιαδήποτε απόπειρα αμφισβήτησης, επηρεασμού ή παραγνώρισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και η Κυπριακή Δημοκρατία θα λάβει όλα τα διαθεσιμα μέτρα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Ο κύριος Λετυμπιώτης πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε συντονισμό με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας έχουν ενημερώσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ενδεχόμενες τουρκικές μεθοδεύσεις, λαμβάνοντας ευρωπαϊκή υποστήριξη.
Η μεταβατική κατάσταση στην Συρία δεν νομιμοποιεί οποιαδήποτε συμφωνία για ΑΟΖ αναφέρουν από την πλευρά τους και ελληνικές διπλωματικές πηγές που κλήθηκαν να σχολιάσουν τα όσα προανήγγειλε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας περί συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την νέα κυβέρνηση της Συρίας.
Διαβάστε επίσης
Το νέο πακέτο στήριξης για τη μεσαία τάξη
4 στους 10 Έλληνες φοβούνται ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα τους κλέψει τη δουλειά
Ρεύμα: Οι ΑΠΕ ρίχνουν τις χονδρεμπορικές τιμές