THEPOWERGAME
Οι τραπεζικοί και ασφαλιστικοί όμιλοι της Ευρώπης επιδιώκουν τη σύναψη διασυνοριακών συμφωνιών, αλλά τα κράτη-μέλη της ΕΕ καταβάλλονται από πανικό. Το Βερολίνο και η Ρώμη ανάγουν σε μείζονα εθνικά ζητήματα το ενδιαφέρον της UniCredit, της δεύτερης ισχυρότερης τράπεζας στην Ιταλία, για την απόκτηση του ελέγχου των Commerzbank και Banco ΒΡΜ, αντίστοιχα, παρεμβάλλοντας έτσι εμπόδια στην περαιτέρω ενοποίηση του χρηματοοικονομικού κλάδου στην ΕΕ.
Εκτός της αρνητικής στάσης στην πρόταση της UniCredit για την εξαγορά της Banco BPM έναντι 10,1 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι εκλαμβάνει ως ανεπιθύμητη και την αύξηση του μεριδίου της Credit Agricole στο μετοχικό κεφάλαια της ΒΡΜ μέχρι το 15,1%. Πληροφορίες του Bloomberg θέλουν τη Ρώμη ακόμη και να διερευνά τρόπους για να διατηρήσει την επιρροή της σε μια ενδεχόμενη συμμαχία ανάμεσα στην ασφαλιστική Assicurazioni Generali και τη γαλλική Natixis Investment Managers, καθώς οι δυο οντότητες θέλουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως τα τέλη του επόμενου μηνός. Ο λόγος; Η Generali κατέχει τον μεγαλύτερο όγκο ομολόγων της Ιταλίας.
Την ίδια ώρα, όμως, γιγαντώνεται ο ανταγωνισμός από τους ισχυρούς ομίλους της Wall Street, οι οποίοι έλκουν τη μερίδα του λέοντος από τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, ενώ οι κρατικοί τραπεζικοί κολοσσοί της Κίνας μπορούν να χρηματοδοτούν γενναιόδωρα ολόκληρους κλάδους της οικονομίας σαν την ηλεκτροκίνηση. Η ενοποίηση των αγορών κεφαλαίου και η δημιουργία τραπεζικής ένωσης δεν αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού κλάδου αλλά και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη.
«Είναι οι μέτοχοι… αυτοί που επενδύουν σε εταιρείες και… αυτοί που προσδιορίζουν το μέλλον», είπε ο Κάρλο Μεσίνα, διευθύνων σύμβουλος της Instesa San Paolo. Στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε μέσα στο Σαββατοκύριακο στους Financial Times, ο Μεσίνα είπε πως μπορεί να υπάρχει πολιτική συναίνεση για την υπεράσπιση των εθνικών ορίων σε ορισμένους κλάδους, αλλά η UniCredit ήδη ελέγχει μια μεγάλη γερμανική τράπεζα».
Πράγματι, η UniCredit κατέχει την HVB εδώ και καιρό. Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό πως αύξησε την έκθεσή της και στην Commerzbank μέχρι το 28%, συμπεριλαμβανομένου του 9,5% που ελέγχει απευθείας από τον Σεπτέμβριο. Όμως η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς κάλεσε την UniCredit να μειώσει το ποσοστό της στην Commerzbank, μια κίνηση που θεωρείται πως κρύβει πολιτικά κίνητρα εν όψει των προώρων εκλογών μέσα στον Φεβρουάριο. Το γερμανικό κράτος είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Commerzbank, κατέχοντας περίπου το 12% των μετοχών της τράπεζας.
Είναι σαφές πως η Ρώμη και το Βερολίνο επιθυμούν να μην χάσουν την επιρροή τους στον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο της χώρας. Στην περίπτωση της Ιταλίας, η Μελόνι αντιπροτείνει τη δημιουργία τρίτου πόλου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα με την ένωση της Banco BPM και της Monte die Paschi di Sienna (MPS), όπου το μερίδιο του κράτους από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 κινείται πια κάτω από το 12%. Η Ιταλία δέχεται πιέσεις από την Κομισιόν να επαναφέρει την ΜΡS εξ ολοκλήρου σε ιδιωτικά χέρια και μια συμφωνία BPM-MPS ήταν η κατάλληλη διέξοδος.
Από την άλλη πλευρά, αναλυτές τονίζουν πως οι συνθήκες είναι θετικές για τη δημιουργία ισχυρών χρηματοπιστωτικών ομίλων στην Ευρώπη, καθώς οι τράπεζες είναι ισχυρές κεφαλαιακά μετά την κρίση του 2008 και συνακόλουθη κρίση δημοσίου χρέους. Την ανάγκη για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης τόνισαν σε εκτενείς εκθέσεις ο Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, και ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σε μια από τις κρίσιμες περιόδους για την επιβίωση της Ευρωζώνης προ δεκαετίας.
Η αποδυναμωμένη ανταγωνιστικότητα της ΕΕ εγείρει πια βαθύτερα ζητήματα για την επιβίωση των κρατών-μελών της. Ο επικεφαλής της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ, έγραψε σε κεντρικό άρθρο των Financial Times πως η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει με την περαιτέρω ενοποίηση της ενιαίας αγοράς σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία και την ώρα που Αμερικανοί ανταγωνιστές μιλούν για τη φθορά της Ευρωζώνης.
Διαβάστε επίσης
Mega φορολοταρία: Ποιοι κερδίζουν από 100.000 ευρώ
Προθεσμιακές καταθέσεις: Γιατί “απέτυχαν” στην Ελλάδα
Ρεύμα: Οι ΑΠΕ ρίχνουν τις χονδρεμπορικές τιμές