THEPOWERGAME
Το ΤΕΕ προκήρυξε τον διαγωνισμό για τον εντοπισμό των αυθαιρέτων της τελευταίας 15ετίας
Στις 24 Ιανουαρίου κατατίθενται οι προσφορές στο διαγωνισμό, ύψους άνω των 80 εκατ. ευρώ με τον ΦΠΑ, που προκήρυξε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) για τον εντοπισμό των αυθαίρετων κτισμάτων που κατασκευάστηκαν από το 2011 μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με το τεύχος του διαγωνισμού, ο ανάδοχος θα εφαρμόσει αλγορίθμους Τεχνητής Νοημοσύνης σε «σε ιστορικό υπόβαθρο αναφοράς 2011 και σε πρόσφατο υπόβαθρο 2024 (ορθοεικόνες) τα οποία έχουν παραχθεί από δορυφορικές εικόνες και θα διατεθούν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το ΤΕΕ, με σκοπό τη σύγκριση και τον εντοπισμό της διαφοράς των κτιρίων από το 2011 έως 2024 και την εξαγωγή των περιγραμμάτων τους σε έκταση 30.000 km2. Γεωαναφορά των τοπογραφικών διαγραμμάτων των οικοδομικών αδειών των ΥΔΟΜ (έως 2019) και μετάπτωση των τοπογραφικών διαγραμμάτων από το e-Άδειες (από το 2019 και μετά) για τον εντοπισμό των κτιρίων μετά το 2011 χωρίς οικοδομική άδεια».
Ο ανάδοχος θα αναλάβει, επίσης, την παραγωγή ψηφιακού ορθοφωτοχάρτη ακρίβειας έως 20 εκατοστά, από αεροφωτογράφηση για την κάλυψη 20.000 τετρ. χιλιομέτρων της χώρας, επιπλέον των περιοχών που έχουν ήδη καλυφθεί κατά την περίοδο 2022-2024 στο πλαίσιο των έργων Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης και τρισδιάστατου (3D) Μητρώο Κτιρίων που υλοποιεί το ΤΕΕ, κατανεμημένων πανελλαδικά στα αστικά κέντρα χώρας, με έμφαση σε παράλιες ζώνες και κατά προτεραιότητα σε περιοχές με αυξημένα προβλήματα αυθαίρετης δόμησης. Θα δημιουργήσει, επίσης, Ψηφιακό Μοντέλο Εδάφους (DTM) και Επιφανείας (DSM) και τρισδιάστατη ψηφιοποίηση περίπου 1.000.000 κτισμάτων, με υπολογισμό της κάλυψης, της συνολικής δομημένης επιφάνειας, του υψομέτρου βάσης και κορυφής και τη δημιουργία 3D μητρώου κτιρίων και ενσωμάτωση των παραπάνω δεδομένων στον ΕΨΧ για την διαχείριση τους και την επεξεργασία με τα υπόλοιπα δεδομένα αυτού.
Ο ανάδοχος θα προχωρήσει στην ανάπτυξη εφαρμογών, εργαλείων και ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο πληροφοριακό σύστημα «Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης» για την υλοποίηση της διαδικτυακής πλατφόρμας χωρικού εντοπισμού και αξιολόγησης της εν δυνάμει αυθαίρετης δόμησης με συνδυασμό χωρικής ανάλυσης, πολυκριτηριακής επεξεργασίας και χρήση βαθειάς μηχανικής μάθησης και προσαρμοσμένων αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).
Θα προχωρήσει, επίσης, στην ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων (μητρώο συνολικά 2.500.000 κτιρίων, ψηφιοποιημένες και γεωκωδικοποιημένες άδειες οικοδομών, e-Άδειες και Αυθαίρετα ΤΕΕ, ΗΤΚ, πολεοδομικό καθεστώς, Κτηματολόγιο, δασικοί χάρτες, αιγιαλοί κ.α.) με τη χρήση των ως άνω εφαρμογών, για τον εντοπισμό και την αξιολόγηση των «εν δυνάμει» αυθαίρετων κατασκευών, με προτεραιότητα τη δόμηση της περιόδου 2012-2019. Τέλος αναλαμβάνει την «οργάνωση και λειτουργία συντονιστικού κέντρου (War Room) εποπτείας. ελέγχου, επεξεργασίας δεδομένων και παρακολούθησης της αυθαίρετης δόμησης. Εγκατάσταση σταθμών και διενέργεια παράλληλων πτήσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs), συνολικής κάλυψης 3.500 τετρ. χλμ, με προτεραιότητα στις περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος και στις περιοχές που έχουν ήδη αποτυπωθεί από τα 2 προηγούμενα έργα του ΤΕΕ με πτήσεις 2022 – 2024. Επεξεργασία δεδομένων για τον έλεγχο της αυθαίρετης δόμησης για περ. 140.000 κτίρια».
Ο δείκτης FDI της Ookla για την Ελλάδα
Πολύ χαμηλά κατέταξε την Ελλάδα η Ookla στον δείκτη Fiber Development Index (FDI), που αξιολογεί την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας βασισμένη σε οπτικές ίνες. Η χώρα μας κατατάσσεται με το Μπαγκλαντές και την Καμπότζη και βρίσκεται στην περιοχή των αναδυόμενων χωρών (emerging markets). H Ελλάδα ωστόσο κατατάσσεται στη δεύτερη κατηγορία χωρών που περιλαμβάνει τις χώρες σε μετάβαση. Στην κατηγορία αυτή η χώρα μας είναι προτελευταία έχοντας ως τελευταία την Αλγερία. Το μόνο παρήγορο -όσο μπορεί να είναι παρήγορο- ότι σχετικά κοντά στην Ελλάδα βρίσκονται και άλλες χώρες όπως η Τσεχία, η Γερμανία και το Βέλγιο. Ωστόσο η Ελλάδα είναι η τελευταία στο δείκτη FDI μεταξύ των χωρών της Ε.Ε.
Οι καταγγελίες της ΕΕΤΤ το 2023
Το 2023 η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) διαχειρίστηκε 9.326 καταγγελίες. Εξ αυτών οι 8.338 αφορούσαν τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και οι υπόλοιπες 998 τα ταχυδρομεία. Το 27% των καταγγελιών στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες αφορούν αμφισβητήσεις λογαριασμών και το 23% αναφορές συνεχιζόμενης βλάβης. Έχει ενδιαφέρον στα Πεπραγμένα της ΕΕΤΤ για το 2023 που παρουσιάσθηκαν χθες κατά την εκπνοή του 2024, ότι στη σταθερή τηλεφωνία κυριαρχούν οι καταγγελίες για κακής ποιότητας υπηρεσίες, ενώ στην κινητή τηλεφωνία κυριαρχούν οι καταγγελίες για άδικες χρεώσεις. Στα ταχυδρομεία κυριαρχούν οι καταγγελίες για καθυστερήσεις παράδοσης επιστολών/δεμάτων. Η ΕΕΤΤ στα Πεπραγμένα της αναφέρει ότι από το 2000 μέχρι και το 2023 έχει αποδόσει στο δημόσιο 3 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι το εκπλειστηριάσμα των αδειών κινητής τηλεφωνίας. Πάντως και τα πρόστιμα που έχει επιβάλλει και ανέρχονται σε 177 εκατ. ευρώ από το 2006 έως και πέρυσι.
Το αντίο του CEO της SOFTONE
Με μια λιτή μεν, αρκετά συναισθηματική δε, ανάρτηση στο LinkedIn, o Πάνος Μαρτίνης, διευθύνων σύμβουλος της SOFTONE, η οποία βρίσκεται υπό την «ομπρέλα» της Olympia Group, και πλέον συνενώνει τις δυνάμεις της με την Entersoft υπό τη στέγη του ομίλου του Πάνου Γερμανού, γνωστοποίησε την αποχώρησή του από την εταιρεία στα τέλη του έτους.
Η αποχώρηση του κ. Μαρτίνη από τη διοικητική ομάδα του νέου σχήματος έγινε σαφής ήδη από την Παρασκευή, καθώς από την ανακοίνωση του Olympia Group για το κοινό μέλλον των Entersoft και SOFTONE το όνομα του κ. Μαρτίνη απουσίαζε από το νέο management team, ενώ η ίδια ανακοίνωση γνωστοποιούσε ότι στο νέο εταιρικό σχήμα τον ρόλο του CEO θα έχει ο σημερινός επικεφαλής της Entersoft, Αντώνης Κοτζαμανίδης.
«Στο τέλος αυτής της χρονιάς, θα αποχωρήσω από τη θέση του CEO, καθώς η SOFTONE ξεκινά ένα νέο ταξίδι μαζί με την Entersoft. Κοιτάζοντας πίσω στα τελευταία 4 χρόνια, αισθάνομαι περήφανος για όσα κατάφερε η ομάδα μας. Πετύχαμε αξιοσημείωτη ανάπτυξη, ξεπεράσαμε σταθερά τους στρατηγικούς μας στόχους και μετασχηματιστήκαμε ώστε να γίνουμε ένας από τους κορυφαίους παρόχους επιχειρηματικού SaaS στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Μαρτίνης. «Σε όλους τους ανθρώπους της Entersoft και της SOFTONE: Εύχομαι το κοινό σας ταξίδι να σας οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα» καταλήγει η ανάρτηση του αποχωρούντος CEO.
Ανάρτηση από την πλευρά της έκανε και η SOFTONE για την αποχώρηση του Πάνου Μαρτίνη, αναφέροντας: «Με εκτίμηση και ευγνωμοσύνη, αποχαιρετούμε τον Πάνο Μαρτίνη, ο οποίος ολοκληρώνει την επιτυχημένη 4ετή θητεία του ως CEO της εταιρείας μας.
Η συμβολή του κ. Μαρτίνη στην αλματώδη ανάπτυξη της SOFTONE υπήρξε σημαντική. Με τον επαγγελματισμό και την απερίσπαστη εστίαση στα καθήκοντά του, συνέβαλε σε σειρά σημαντικών επιτευγμάτων όπως η δυναμική οργανική επέκταση και η υλοποίηση στρατηγικών εξαγορών, η εξέλιξη αλλά και διεύρυνση του προϊοντικού portfolio, η αναδιαμόρφωση της οργανωτικής δομής και της εταιρικής ταυτότητας της SOFTONE.
κ. Μαρτίνη, σας ευχαριστούμε θερμά για όλα και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στα μελλοντικά σας εγχειρήματα!
Υπ’ ατμόν το εγχώριο business software
Υπ’ ατμόν βρίσκεται η εγχώρια αγορά επιχειρηματικού λογισμικού με τους βασικούς της παίκτες να χτίζουν τη στρατηγική τους, ενόψει των νέων μαχών που φέρονται αποφασισμένοι να δώσουν το 2025. Ως μια στρατηγική κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση «διαβάζεται» η απόφαση της θεσσαλονικιώτικης EPSILON NET να προχωρήσει στην απόκτηση αυτόνομου κτιριακού συγκρότημα στη Μεταμόρφωση Αττικής.
Πέρα από την προφανή μείωση κόστους στις μισθώσεις, η αγορά αυτή φαίνεται να ενισχύει τη στρατηγική του ομίλου για εδραίωση της παρουσίας του σε δύο κομβικές τοποθεσίες: Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η επένδυση σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις (σ.σ. η εταιρεία απέκτησε και το κτιριακό συγκρότημα στο οποίο φιλοξενούνται οι εγκαταστάσεις στη Θεσσαλονίκη) εκλαμβάνεται ως «μήνυμα ισχύος» και προετοιμασίας της εταιρείας για ακόμα μεγαλύτερη επέκταση.
Σε μια εποχή όπου ο κλάδος της πληροφορικής αναζητά εξωστρέφεια, η EPSILON NET δείχνει να παίζει τα χαρτιά της με στόχο τη σαφή ηγετική της παρουσία στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, μετά την ανάληψη του πλήρη ελέγχου της εταιρείας από το αμερικανικό private equity fund General Atlantic, από τον βασικό μέτοχο Ιωάννη Μίχου και από την Εθνική Τράπεζα.
Γιατί οι Έλληνες ερευνητές φεύγουν στο εξωτερικό
Στην Ελλάδα η έρευνα, δεν πληρώνεται. Οι αμοιβές των ερευνητών είναι υποπολλαπλάσιες από ό,τι των συναδέλφων τους στο εξωτερικό, ενώ τα χρήματα που διαθέτει το κράτος για τη λειτουργία των ερευνητικών κέντρων, είναι σταγόνα στον ωκεανό των υψηλών δαπανών που χρειάζονται τα ερευνητικά εργαστήρια για εξοπλισμούς και αναλώσιμα. Μία μαρτυρία 60χρονου ερευνητή, με βιογραφικό βαρύ από τίτλους, εργασίες, δημοσιεύσεις, συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα και διδακτική εμπειρία στο σουηδικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής Karolinska, δείχνει το πόσο, εν τοις πράγμασι, η ελληνική πολιτεία «εκτιμά» το έργο ερευνητών αναγνωρισμένης αξίας. Στη χώρα μας, ο ερευνητής αυτός, αμείβεται με μισθό 2.200 ευρώ, όταν συνάδελφοι του στην Ιταλία, παίρνουν έως και 10.000 ευρώ , μηνιαίες απολαβές. Δεν είναι να απορούμε που Έλληνες επιστήμονες συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό. Η έρευνα υποχρηματοδοτείται, συνολικά, ενώ δεν υπάρχει και το υποστηρικτικό πλαίσιο, για να διαχυθεί, με ορθό τρόπο στην αγορά, χωρίς οι ερευνητές να γίνονται marketeers, του έργου τους. Αν δεν υπήρχαν τα Ευρωπαϊκά προγράμματα και η Βιομηχανία, η έρευνα στη χώρα μας, που σε επίπεδο εφαρμογής γεννάει και την καινοτομία, θα ήταν «πίσω από τις λάσπες».
Στα ύψη οι πληρότητες του Sofitel Athens Airport
Ένα από τα πιο δημοφιλή ξενοδοχεία της Αθήνας, όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, είναι το Sofitel Athens Airport που βρίσκεται στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Οι πληρότητες που εμφανίζει αυτό το ξενοδοχείο είναι εντυπωσιακές. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους δύο πιο χαμηλούς μήνες της χρονιάς, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, το ξενοδοχείο σημειώνει πληρότητες της τάξης του 70%. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που υπάρχουν έντονες συζητήσεις για τη δημιουργία και δεύτερου ξενοδοχείου εντός του αεροδρομίου, προκειμένου να απορροφηθεί η ζήτηση. Στελέχη του ξενοδοχείου μάλιστα υποστηρίζουν ότι η ενδεχόμενη ύπαρξη μιας δεύτερης μονάδας δεν τους δημιουργεί προβληματισμό καθώς η ζήτηση πολλές φορές υπερβαίνει τη δυναμικότητα του Sofitel, με αποτέλεσμα οι πελάτες να φεύγουν προς άλλους κοντινούς προορισμούς.
! Στις κοντινές περιοχές του αεροδρομίου έχουν δημιουργηθεί μονάδες τύπου Airbnb, οι οποίες απορροφούν αυτή τη στιγμή τη ζήτηση. Και μάλιστα προσφέρουν υπηρεσίες μεταφοράς από και προς το αεροδρόμιο στους πελάτες τους, με ίδια μέσα.
Ασπίδα οι μερισματικές αποδόσεις στη μείωση των επιτοκίων
Με το βασικό επιτόκιο του ευρώ να μειώνεται στο 3% μετά την πρόσφατη μείωση των επιτοκίων 0,25% από την Κριστίν Λαγκάρντ, η αγωνία των αποταμιευτών – επενδυτών για αποδόσεις μεγαλώνει. Κι αυτό, όταν είναι γνωστό ότι τα επιτόκια καταθέσεων, ακόμα και των προθεσμιακών δίνουν αποδόσεις μόλις 0,10 – 0,30%. Η προσοχή στρέφεται μοιραία στο Χρηματιστήριο, σημειώνουν οι αναλυτές. Άλλωστε, με βάση τις προβολές των κερδών και τις εκτιμήσεις των διοικήσεων, η μέση μερισματική απόδοση για τον FTSE-25 διαμορφώνεται σε 4,9% τη στιγμή που τα ετήσια έντοκα εκδίδονται σήμερα με κουπόνι 2,27%.
Το 2024 κλείνει με 104 εταιρικές πράξεις χρηματικών διανομών από 88 εισηγμένες θυμίζοντας τις εποχές προ του 2007. Πλην όμως, ακόμα το ρεκόρ των 5 δισ. ευρώ σε χρηματικές διανομές (2007) δεν έχει ξεπεραστεί, ωστόσο η σταθερή αύξηση της οργανικής κερδοφορίας της ραχοκοκαλιάς των εισηγμένων εταιρειών δείχνει ότι θα βρισκόμαστε εκεί σε βάθος τριετίας. Με βάση τις εκτιμήσεις οι μερισματικές αποδόσεις στις τράπεζες φτάνουν μέχρι 6,9% με βάση τις προβλέψεις για τις χρηματικές διανομές από τα φετινά κέρδη. Στα μη τραπεζικά blue chips κινούνται από 1,7% έως 11,6%.
Σύμφωνα με στοιχεία της Beta Χρηματιστηριακή, με βάση τα αποτελέσματα του 2023, οι μερισματικές αποδόσεις ξεπέρασαν το 26% για τις μετοχές του FTSE 25. Αναλυτικότερα, 26,82% απόδοση εμφανίζει η Ελλάκτωρ, 12,53% η HelleniQ Energy, 11,56% ο ΟΠΑΠ, 8,77% η Μότορ Όιλ, 7,25 η Aegean. Από εκεί και πέρα πάνω από 2% η απόδοση για τη ΔΕΗ, η οποία έδωσε για πρώτη φορά μέρισμα έπειτα από 10 χρόνια, πάνω από 4% το Αεροδρόμιο που επίσης έδωσε για πρώτη φορά μέρισμα μετά την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο τον Φεβρουάριο του 2024, πάνω από 5,2% η ΕΧΑΕ, 4,8% ο ΟΤΕ, 1,9% η Τέρνα Ενεργειακή, άνω του 6% το Jumbo, 4,4% η Metlen, 2% o Σαράντης, 1,35% η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, 1,7% η ΕΥΔΑΠ, 2,3% το Κρι Κρι, 4,48% ο ΟΛΠ, 3,18% ο Φουρλής, 2,74% η Coca Cola, 2,18% η Tιτάν, 2,95% ο Παπουτσάνης, κοντά στο 15 η Cenergy, 2,35% ο ΑΔΜΗΕ, 2,05% η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, 6,88^ Η Autohellas και 3,63% η Quest. Στις τράπεζες με βάση την κερδοφορία του 2023 και τα μερίσματα που διένειμαν την μεγαλύτερη απόδοση 4,59% εμφανίζει η ΕΤΕ, ακολουθεί η Eurobank με 4,07% και από 1,6% Alpha και Πειραιώς.
Διαβάστε επίσης
Visa: Οι 4 πιο διαδεδομένες ταξιδιωτικές απάτες για το 2024
Bloomberg: Οι καλύτεροι προορισμοί για το 2025, ανάμεσά τους Πάρος και Αντίπαρος
Ανακύκλωση: Μπαίνει “φρένο” στην εισφοροδιαφυγή, τέλος του 2024 οι αλλαγές