THEPOWERGAME
Στην τελευταία θέση της ΕΕ βρίσκεται η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τον μέσο μισθό σε όρους αγοραστικής δύναμης αναφέρει στην φθινοπωρινή του έκθεση το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (ΕΔΣ). Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει, ο μέσος μισθός σε όρους αγοραστικής δύναμης έχει μειωθεί την τελευταία δεκαετία και αντιστοιχεί στο 57,6% του μέσου μισθού της Ε.Ε.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΔΣ, το 2013 ο μέσος μισθός στην Ελλάδα ήταν περίπου στο 72% και μέσα στην τελευταία δεκαετία μειώθηκε κατά περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΔΣ, η Ελλάδα το 2013 ήταν στην 18η θέση των 27 κρατών – μελών της Ε.Ε. και από το 2022 μέχρι και το 2023 βρίσκεται στην 27η θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και την περίοδο 2020-2023, ο μέσος μισθός σε όρους αγοραστικής δύναμης αποκλιμακώνονταν σε σχέση με τον μέσο μισθό στην Ε.Ε. Από 61,5% του μέσου όρου της Ε.Ε. που ήταν στο 2020, υποχώρησε στο 57,6% μέχρι το 2023.
Το ΕΔΣ δεν αναφέρει άλλες λεπτομέρειες αναφορικά με τη σχετική μείωση των μισθών στη χώρα μας σε σχέση με τις άλλες χώρες. Φαίνεται, ωστόσο, ότι η μείωση αυτή του μέσου μισθού σε όρους αγοραστικής δύναμης στην Ελλάδα, είναι κυρίως αποτέλεσμα της αύξησης του μέσου μισθού στις άλλες χώρες της Ε.Ε., η οποία ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Πάντως, το ΕΔΣ επισημαίνει την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους αγοραστικής δύναμης μέσα στην περίοδο 2000-2023. Η ανάκαμψη είναι ορατή και από περίπου 62% που ήταν το 2020 σε σχέση με το μέσο της Ε.Ε., έχει ανέλθει στο 67,8%.
«Όσον αφορά τις αμοιβές των εργαζομένων τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια θετική πορεία, ωστόσο υπολείπονται της ΕΕ», συνεχίζει το ΕΔΣ. Και προσθέτει: «Οι χαμηλές αμοιβές της μισθωτής εργασίας υποδηλώνουν ότι ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, και συνεπώς υψηλότερης παραγωγικότητας και αποδοχών, δε φαίνεται να επιτυγχάνεται σε ικανοποιητικό βαθμό. Ταυτόχρονα», τονίζει ακόμη και υπογραμμίζει: «Το συγκριτικά χαμηλό επίπεδο των μισθών δεν φαίνεται να βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της χώρας, καθώς το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ήτοι άνω του 6% του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2020-2023».
Παράλληλα, το ΕΔΣ επισημαίνει την αναντιστοιχία μεταξύ αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ της Ελλάδας και της ονομαστικής αποζημίωσης. Κατά την περίοδο 2021-2023 το ΑΕΠ αυξήθηκε ονομαστικά 22%, ενώ οι ονομαστικές αμοιβές κατά 10,5%. «Η αύξηση του ακαθάριστου λειτουργικού πλεονάσματος και μεικτού εισοδήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση του ΕΔΣ, «υπερέβη εκείνη του ΑΕΠ και ανήλθε σε 23%. Το στοιχείο αυτό υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα φαίνεται να τροφοδοτείται περισσότερο από τις αυξήσεις των κερδών, παρά από τις αυξήσεις των μισθών».
Σε επίπεδο ευρωζώνης η κατάσταση εμφανίζεται πιο ισορροπημένη, με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά την περίοδο 2021-2023 να ανέρχεται σε 16,2%, ενώ η αύξηση των αμοιβών των εργαζομένων υπολείπεται ελαφρώς με 15,1% και το ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα υπερβαίνει την αύξηση ΑΕΠ με άνοδο κατά 17,5%.
Διαβάστε επίσης
Καύσιμα: Πόσο θα πληρώσουμε βενζίνη και diesel για τις μετακινήσεις στις γιορτές
Εφορία: Μόλις το 4,4% των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι σε ρύθμιση
Τα 7 ελληνικά projects που πήραν “σφραγίδα ποιότητας” από την ΕΕ