THEPOWERGAME
Το Perrier κάποτε αποκαλούνταν η σαμπάνια των εμφιαλωμένων νερών, όμως το μέλλον του φαίνεται αβέβαιο αφού οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ζήτησαν την παύση της παραγωγής λόγω ανησυχιών για την ποιότητα και πιθανή ιογενή μόλυνση.
Όπως γράφουν οι Financial Times, το Perrier έχει πληγεί από σκάνδαλα τον τελευταίο χρόνο. Η ιδιοκτήτρια της μάρκας, η Nestlé Waters, παραδέχθηκε τον Ιανουάριο ότι είχε χρησιμοποιήσει απαγορευμένες πρακτικές καθαρισμού νερού, ενώ έφτασε σε συμφωνία με τις γαλλικές αρχές τον Σεπτέμβριο να πληρώσει 2 εκατομμύρια ευρώ για να αποφύγει μία δύσκολη δίκη.
Η Nestlé τόνισε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και δήλωσε ότι το νερό της ήταν «πάντα ασφαλές για κατανάλωση». Τον Απρίλιο, ωστόσο, αναγκάστηκε να καταστρέψει σχεδόν τρία εκατομμύρια μπουκάλια όταν οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν E.coli και άλλα βακτήρια κοπρανώδους προέλευσης σε ένα από τα πηγάδια της.
Η έκκληση για παύση της παραγωγής φυσικού μεταλλικού νερού στο εργοστάσιο της μάρκας στο Βερζέζ, νότια της Γαλλίας, έγινε μετά από έκθεση της Περιφερειακής Υγειονομικής Υπηρεσίας της Οξιτανίας. Η έκθεση ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο, αλλά διέρρευσε στο Radio France και στην εφημερίδα Le Monde. Η έκθεση ανέφερε ότι υπήρχε ακόμη κίνδυνος χρήσης απαγορευμένων πρακτικών καθαρισμού, όπως υπεριώδης απολύμανση και φιλτράρισμα ενεργού άνθρακα, παρά τις διαβεβαιώσεις της Nestlé ότι τις είχε διακόψει. Αυτές οι πρακτικές δεν είναι επικίνδυνες, αλλά είναι παράνομες για ένα προϊόν που περιγράφεται ως «φυσικό μεταλλικό νερό», το οποίο υποτίθεται ότι προέρχεται από καθαρές υπόγειες πηγές.
Η έκθεση, βασισμένη σε αιφνιδιαστική επιθεώρηση στο εργοστάσιο του Βερζέζ στο τέλος Μαΐου, κάλεσε τη Nestlé να εξετάσει «άλλη πιθανή χρήση των τρεχουσών υδρολογικών κοιλοτήτων», κάτι που θα επέτρεπε τη χρήση τεχνικών καθαρισμού που απαγορεύονται για το φυσικό μεταλλικό νερό. Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθούν «επιπλέον εγγυήσεις υγείας και ασφάλειας», ωστόσο.
Τον περασμένο χρόνο, κατόπιν αιτήματος της Nestlé, η γαλλική κυβέρνηση χαλάρωσε τους κανονισμούς για τη χρήση μικροδιήθησης στα μεταλλικά νερά. Ωστόσο, η έκθεση της υγειονομικής υπηρεσίας ανέφερε ότι η χρήση μικροφίλτρων στο εργοστάσιο της Perrier «δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς».
Επίσης, τόνισε έναν «ιολογικό κίνδυνο», συγκεκριμένα την πιθανή παρουσία αδενοϊών, νοροϊών ή ηπατίτιδας Α. Δήλωσε ότι τα μικροφίλτρα είχαν «απολυμαντική δράση… [αλλά] δεν είχαν κατακράτηση ιών». Οι επιθεωρητές της υπηρεσίας δεν είχαν λάβει «λεπτομερές σχέδιο ελέγχου των ιών».
Μια εκπρόσωπος της Nestlé δήλωσε: «Πρόκειται για μια προκαταρκτική διοικητική έκθεση. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί οριστική σύσταση σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας του εργοστασίου μας στο Βερζέζ. Η έκθεση αυτή δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια των προϊόντων μας. Όλα τα νερά που διατίθενται στην αγορά από τη Nestlé Waters, συμπεριλαμβανομένου του Perrier, είναι απολύτως ασφαλή για κατανάλωση».
Το μέλλον της μάρκας Perrier και του εργοστασίου παραγωγής στο Βερζέζ, το οποίο απασχολεί περίπου 1.000 άτομα, εξαρτάται τώρα από την τοπική νομαρχία, η οποία εκπροσωπεί το Υπουργείο Εσωτερικών στην περιοχή.
Η νομαρχία, που είναι υπεύθυνη για την ανανέωση της άδειας της Nestlé να παράγει φυσικό μεταλλικό νερό στο εργοστάσιο, δήλωσε ότι θα ανακοινώσει απόφαση μέσα σε λίγους μήνες. Ήταν η νομαρχία που ζήτησε από την περιφερειακή υγειονομική υπηρεσία να πραγματοποιήσει την επιθεώρηση τον Μάιο.
Η Nestlé παράγει μεταξύ 12 και 17 δισεκατομμυρίων μπουκαλιών Perrier ετησίως.
Διαβάστε επίσης
Forbes: Η Αθηναϊκή Ριβιέρα στους κορυφαίους προορισμούς του 2025
Ο ρόλος των εναλλακτικών καυσίμων στις μεταφορές