THEPOWERGAME
Όλη η Ελλάδα ένα εργοτάξιο πολιτισμού. Θα μπορούσε να είναι σλόγκαν, αλλά είναι η πραγματικότητα και μάλιστα, ιστορικά, χωρίς κανένα προηγούμενο. Η υπουργός Πολιτισμού κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού 2025 στη Βουλή τόνισε ότι «το υπουργείο Πολιτισμού υλοποιεί περισσότερα από 830 έργα, ύψους 1,25 δισεκατομμυρίου ευρώ, με ευρωπαϊκούς κυρίως πόρους από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης».
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων πολιτιστικών υποδομών και δράσεων που διέθετε ποτέ το ΥΠΠΟ για ανάλογο χρονικό διάστημα», είπε χαρακτηριστικά. Η Λίνα Μενδώνη εξήγησε ότι «μόνο από το Ταμείο Ανάκαμψης χρηματοδοτούνται 214 έργα συνολικού προϋπολογισμού 610 εκατομμυρίων» και πρόσθεσε ότι «για το 2025 ο προϋπολογισμός του υπουργείου Πολιτισμού ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ». Δεν γίνεται λόγος μόνο για έργα που δρομολογούνται αλλά και για μία σειρά από σημαντικά πρότζεκτ, τα οποία οσονούπω κόβουν κορδέλα στην Αθήνα αλλά και σε όλη την επικράτεια.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν πρωταγωνίστησε στο opening, εγκαινίασε δηλαδή το έργο της επανέκθεσης των μόνιμων συλλογών του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Αίγιο, στο αποκατεστημένο κτίριο της Παλαιάς Αγοράς, το οποίο αποδίδεται στον Ερνστ Τσίλερ. Πρόκειται για για έργο προϋπολογισμού 803.000 ευρώ, που υλοποιήθηκε στο διάστημα 2020 – 2023. Το έργο αφορούσε τη δημιουργία ενός καινούργιου εκθεσιακού χώρου για την παρουσίαση εξαιρετικών ευρημάτων, τα οποία προήλθαν από εκτεταμένες σωστικές ανασκαφές που διενήργησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας -ευρήματα που αρχικά προέκυψαν από τις εργασίες της Ολυμπίας Οδού και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής (σ.σ. ακολούθησαν συστηματικές ανασκαφικές έρευνες και στην Τράπεζα και στα Νικολαίικα). Όσο για τις μουσειογραφικές ενότητες της έκθεσης, προσαρμόστηκαν στις ιδιαιτερότητες του διατηρητέου κτιρίου και στον περιμετρικό χώρο του αιθρίου.
«Το Αίγιο και η Αιγιάλεια διαθέτουν έναν αδιάλειπτο πολιτισμικό πλούτο από τη Νεολιθική Εποχή έως τις μέρες μας και έχουν όλες τις δυνατότητες να αποτελέσουν προορισμό αναφοράς στο πλαίσιο του πολιτιστικού τουρισμού. Το υπουργείο Πολιτισμού δίνει ιδιαίτερη σημασία στην περιοχή, καθώς το Μουσείο του Αιγίου αποτελεί σημαντικό σταθμό στο πλαίσιο της μίας εκ των πέντε πολιτιστικών διαδρομών, τις οποίες υλοποιούν οι αρμόδιες υπηρεσίες με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε η κυρία Μενδώνη. Για να καταλήξει ότι «το εργαλείο των πολιτιστικών διαδρομών αναδεικνύει και κατεξοχήν προβάλλει τον θεματικό και πολιτιστικό τουρισμό, που συμβάλλει καθοριστικά στην τοπική οικονομική ανάπτυξη». Επιπροσθέτως, αναφέρθηκε στη μοναδική προσωπογραφία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ ́ Παλαιολόγου, που, όπως έχει γράψει η «Α», εντοπίστηκε στο Καθολικό της Παλαιάς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, 15 χιλιόμετρα από το Αίγιο -μία ανακάλυψη που εντυπωσίασε διεθνώς: «Για να ανακοινώσεις ένα τέτοιο συμπέρασμα, πρέπει να το έχεις τεκμηριώσει πολύ καλά και να το έχεις “δέσει” απ’ όλες τις μεριές με συστηματική έρευνα. Διαφορετικά, δεν τολμάς να το ξεστομίσεις, γιατί δεν υπάρχει περιθώριο λάθους. Για περισσότερα από δύο χρόνια, η έφορος Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Ανίτα Κουμούση, τεκμηρίωσε με τον καλύτερο τρόπο και με απολύτως ισχυρά επιχειρήματα το συγκεκριμένο συμπέρασμα».
Διαβάστε επίσης
Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Ρεκόρ ανόδου το 2024 και δυναμική εξέλιξη για το 2025
Η ατζέντα του Μιχάλη Τσαμάζ στο τιμόνι της Uni Systems
ΔΑΠΕΕΠ: Final Four για τις θέσεις Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου