THEPOWERGAME
Μόνο τυχαίες δεν είναι οι αναφορές των ξένων για την Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, αφού στην αγορά φαίνεται ότι η κινητικότητα είναι μεγάλη. Και το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί τόσο λόγω του rebalancing εξαιτίας της αναβάθμισης της Eurobank στον MSCI, όσο και ενόψει του ετήσιου roadshow που πραγματοποιεί κάθε χρόνο αυτή την εποχή στη Νέα Υόρκη το Χρηματιστήριο Αθηνών. Για φέτος, η εκδήλωση είναι προγραμματισμένη για τις 8 με 11 Ιουνίου και θα γίνει, λόγω Covid, ηλεκτρονικά.
Το «παρών» αναμένεται να δώσουν 32 εισηγμένες, μεταξύ των οποίων, αρκετές προέρχονται από τη μικρή κεφαλαιοποίηση:
ΑΔΜΗΕ, Aegean Airlines , Alpha Bank , EXAE, Autohellas, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, Cenergy Holdings, Elval – Halcor, Entersoft, Epsilon Net, Eurobank, Fourlis, ΓΕΚ – ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Ικτίνος, Κρι – Κρι, Lamda Development, Motor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς ΟΛΠ, Prodea, Profile , Quest Holdings, Sarantis Group, ΔΕΗ, Πλαστικά Θράκης, ΤΙΤΑΝ και Βιοχάλκο.
Με τον ημερήσιο τζίρο να παγιώνεται πάνω από τα 80 εκατ. ευρώ, είναι εμφανές ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια βλέπουν στο Χ.Α. πεδίο δόξης και… αποδόσεων λαμπρό. Τον Μάρτιο οι ξένοι πραγματοποίησαν στο Χ.Α. το 57,1% του τζίρου της αγοράς από 51% τον Φεβρουάριο. Οι ξένοι διαχειριστές θεωρούν αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα αγορά την ελληνική, η οποία έχει μπροστά της μία σειρά από προκλήσεις.
Έλληνες διαχειριστές υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα δεν θα ατονήσει εύκολα κι αυτό, διότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οι αποδόσεις που έχουν «ονειρευτεί» σε σχέση με τις αποδόσεις που έχουν καταγραφεί σε άλλα αναδυόμενα χρηματιστήρια.
Τα κέρδη από την αρχή του χρόνου διαμορφώνονται κοντά στο 7%, ενώ πολλά από τα blue chips, ακόμα και οι τράπεζες διαμορφώνονται σε τιμές πολύ κάτω από τα προ Covid επίπεδα.
Η Ελλάδα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές που εδράζουν στα μεγάλα επενδυτικά σπίτια του Λονδίνου, έχει δείξει ότι με την παρούσα κυβέρνηση, δεν κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις. Με την κυβέρνηση να δίνει τον τόνο, οι τράπεζες, που έχουν το μεγάλο πρόβλημα της μείωσης των κόκκινων δανείων σε μονοψήφια ποσοστά το 2022, βγαίνουν μπροστά για να μην χάσουν τη μεγάλη ευκαιρία που δίνεται από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης των 32 δισ. ευρώ.