THEPOWERGAME
*** Γιατί πήγε ο στρατηγός Χούπης στον Λίβανο, χθες, μαζί με τον πρωθυπουργό; Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κρίθηκε απαραίτητο να συνοδεύει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για έναν και μοναδικό λόγο: να συμφωνήσει με τους Λιβανέζους ομολόγους του για την τεχνική βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις στις αντίστοιχες του Λίβανου.
*** Ωστόσο, η απορία παραμένει: Τι είδους τεχνική βοήθεια θα μπορούσε να είναι αυτή; Εκτιμώ ότι τις επόμενες μέρες θα μάθω και θα σας μεταφέρω τις πληροφορίες (αν βεβαίως σας ενδιαφέρουν).
*** Ακούω μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει η νέα (επανα)προσέγγιση του Παύλου Πολάκη με τον Νίκο Παππά. Οι δυο τους ήταν τακίμια και κατά το μεγαλύτερο διάστημα της εποχής Τσίπρα. Μετά οι δρόμοι τους χώρισαν, όχι με τον καλύτερο τρόπο είναι η η αλήθεια, αλλά τώρα έρχεται η στιγμή να τα ξαναβρούν.
*** Τι τους ενώνει; Το γεγονός ότι ο Πολάκης μένει στην απέξω σε ό,τι αφορά τη μοιρασιά της εξουσίας (όπως αυτός την νομίζει), σε σχέση με τον Φάμελλο, ενώ ο Παππάς, αργά αλλά σταθερά περιθωριοποιείται.
*** Ο Πολάκης, μεταξύ άλλων:
- δεν πήρε την θέση του αντιπροέδρου, που περίμενε,
- δεν εισακούστηκε στο θέμα των αμυντικών δαπανών του προϋπολογισμού (και γι αυτό δεν πήγε στη Βουλή να ψηφίσει, αλλά έστειλε επιστολή), ενώ
- τον ενημέρωσαν αρμοδίως να μην κάνει… όνειρα για θέσεις στους δικούς του, με βάση το εσωκομματικό εκλογικό αποτέλεσμα.
*** Το συμπέρασμα; Ο Πολάκης είναι ευάλωτος κι αυτό ακριβώς το σημείο αναμένεται ότι θα αξιοποιήσει ο μετρ του είδους Νίκος Παππάς. Μάλιστα, η κίνηση προσέγγισης τους αναμένεται άμεσα και πάντως (πολύ) πριν το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ την προσεχή άνοιξη.
*** Εκεί όπου δεν αποκλείεται, αν τελικά το χάσμα με τους νεοπροεδρικούς μεγαλώσει, ο Πολάκης και οι δικοί του να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Σηματοδοτώντας έτσι τη νιοστή διάσπαση του κόμματος.
*** Μεταξύ μας, αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο. Εκτός κι αν το συνέδριο, όπως λέγεται, πάρει παράταση γι’ αργότερα. Και πάει για το φθινόπωρο του 2025. Κάτι όμως που δεν το θέλει καθόλου η πλευρά Πολάκη. Να ’χούμε να γράφουμε δηλαδή.
*** Μια και είμαι σε εσωκομματικό mood να σας μεταφέρω άλλη μια εκτίμηση: Αργά ή γρήγορα, οι εσωκομματικές τριβές στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ Νίκου Ανδρουλάκη και Παύλου Γερουλάνου θα μετατραπούν σε (αρχικά ελεγχόμενη) σύγκρουση.
*** Πότε θα γίνει αυτό; Όταν δουν το φως της δημοσιότητας τα πρώτα γκάλοπ, που θα φανερώνουν μια δημοσκοπική κόπωση του κόμματος. Κάτι, που είναι λογικό, αφού το κόμμα δεν μπορεί να είναι μόνο ανοδικό στις μετρήσεις.
*** Αυτό όμως θα είναι το turn point για την εσωκομματική αντιπολίτευση του Ανδρουλάκη και να μου το θυμηθείτε. Γιατί; Επειδή ο Γερουλάνος και οι δικοί του δεν συμφωνούν με την πολιτική των ίσων αποστάσεων (έναντι της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ), που εφαρμόζει ο Ανδρουλάκης.
*** Άλλη μια σύγκρουση είναι αυτή που έχει ήδη ξεσπάσει ανάμεσα στον Σωκράτη Φάμελλο και στον Νίκο Ανδρουλάκη. Ως προς το ποιος ασκεί πραγματικά σκληρή αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Αν κι εκεί νομίζω ότι η αφετηρία του καυγά είναι άλλη.
*** Ο Φάμελλος δεν δέχεται να ασκεί τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκλεγεί γι’ αυτόν τον σκοπό ένα (ηθικό) δίκιο το έχει. Ίσως γι’ αυτό και ο Ανδρουλάκης – μολονότι πήρε τα κλειδιά – δεν πήγε να εγκατασταθεί στα γραφεία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Διαβάστε επίσης
Spoofing: H νέα και πιο επικίνδυνη μορφή τηλεφωνικής απάτης με στόχο τραπεζικά δεδομένα
Metlen: Τι σημαίνει η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου
Η Γερμανία και το μέλλον των ΑΠΕ με φόντο τον Τραμπ και τον Μερτς