THEPOWERGAME
Εκρηκτική ανάπτυξη στην ελληνική αγορά πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών αναμένεται την προσεχή πενταετία, με την αξία του κλάδου ΤΠΕ να εκτοξεύεται από τα 7,8 δισ. ευρώ το 2024 στα 10,4 δισ. ευρώ το 2029. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μελέτης της Deloitte, που παρουσιάστηκε χθες στο ετήσιο συνέδριο του ΣΕΠΕ, με ορίζοντα το 2029 η αξία του κλάδου θα φτάσει τα €10,4 δισ., συνεισφέροντας περίπου το 4,6% του ΑΕΠ της χώρας. Μάλιστα, υπό συνθήκες σύγκλισης με την ΕΕ, το μέγεθος του κλάδου θα μπορούσε να αγγίξει τα 12,5 δισ. ευρώ , αντιπροσωπεύοντας το 5,5% του ΑΕΠ.
Αυτό συνεπάγεται αύξηση 35% σε σχέση με το 2024 και 80% σε σχέση με το 2019. Ήδη από το 2019 μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τη μελέτη, ο κλάδος τρέχει με τετραπλάσια ταχύτητα (6,17%) έναντι του μέσου ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (1,65%), γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία του ως καταλύτης για τη μελλοντική πορεία της χώρας.
Ενδεικτικό της δυναμικής του κλάδου είναι ότι οι επιδόσεις του 2023 ξεπέρασαν τις αρχικές εκτιμήσεις της Deloitte: αντί των 7,2 δισ. ευρώ, που είχαν προβλεφθεί, ο κλάδος άγγιξε τα 7,4 δισ. ευρώ. Όπως διαπιστώνει η μελέτη, ο κλάδος ΤΠΕ ήδη αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας, με ετήσιο κύκλο εργασιών που φτάνει τα 13,8 δισ. ευρώ και περισσότερους από 260.000 απασχολούμενους.
Επιπλέον, ο κλάδος είναι υπεύθυνος για το 24% των άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ συμβάλλει κατά 4% στις συνολικές εξαγωγές. Ενδεικτικό της δυναμικής του είναι ότι μόνο η πλατφόρμα «gov.gr» απέφερε οφέλη τρία δισ. ευρώ τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας της, ενώ η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, γενικότερα, συνέβαλε στην αύξηση των δημόσιων εσόδων κατά 2,5 δισ. ευρώ, μέσω της μείωσης της φοροδιαφυγής.
Τεχνητή νοημοσύνη uber ales
Οι τεχνολογικές προτεραιότητες του κλάδου για την προσεχή τριετία επικεντρώνονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη (30%), την Κυβερνοασφάλεια (18%) και το Cloud (13%). Παράλληλα, το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (6%) και τα Μεγάλα Δεδομένα (10%) αποτελούν τομείς με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης.
Όσον αφορά τους κλάδους, που εκτιμάται ότι μπορεί να ωφεληθούν κατά κύριο λόγο από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, αυτοί -σύμφωνα με τη μελέτη- είναι η υγεία (20%), η ενέργεια (15%) και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (11%), ενώ σημαντικές δυνατότητες εντοπίζονται και στο λιανικό εμπόριο, τις μεταφορές, την εκπαίδευση και την αμυντική βιομηχανία.
Τα προβλήματα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας
Παρά τη δυναμική του, ο κλάδος ΤΠΕ αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια, όπως η έλλειψη εξειδικευμένων ταλέντων, οι ανεπαρκείς ψηφιακές υποδομές και οι κανονιστικοί περιορισμοί. Σύμφωνα με τη μελέτη μόλις το 2% των στελεχών του κλάδου θεωρεί ότι οι ψηφιακές υποδομές στην Ελλάδα είναι ισχυρές και υποστηρίζουν επαρκώς τη δραστηριότητα του κλάδου ΤΠΕ.
Το 63% βλέπει ευκαιρίες για βελτίωση των υποδομών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων, ενώ ένα 33% κρίνει τις υποδομές ανεπαρκείς, σημειώνοντας ότι θέτουν προκλήσεις για την ανάπτυξη. Αυτά τα δεδομένα υπογραμμίζουν την ανάγκη για στρατηγικές επενδύσεις στις υποδομές και την εκπαίδευση, ώστε να ξεπεραστούν οι υφιστάμενες προκλήσεις.
Η επόμενη μέρα του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας
Η Deloitte προτείνει τέσσερις βασικούς άξονες για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου:
- Διεθνοποίηση: Δημιουργία διεθνών κέντρων, όπως data centers, και ενίσχυση των εξαγωγών.
- Επένδυση στην Καινοτομία: Εστίαση σε εθνικές ανάγκες, όπως η κυβερνοασφάλεια και η άμυνα, με στήριξη της ανάπτυξης καινοτομικών λύσεων.
- Ανθρώπινο Δυναμικό: Ενίσχυση δεξιοτήτων μέσω νέων προγραμμάτων εκπαίδευσης, προσέλκυση ταλέντου από το εξωτερικό και επαναπατρισμός εξειδικευμένων επαγγελματιών.
- Ψηφιακή Κουλτούρα: Καλλιέργεια μιας κουλτούρας “digital first” με πλήρη ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα.
Πώς θα γεννήσουμε στελέχη
Στο μείζον ζητούμενο της αγοράς ΤΠΕ, την έλλειψη προσωπικού, η μελέτη διαπιστώνει ότι απαιτούνται επιπλέον 1.500 απόφοιτοι ανά έτος, μέσα από τη δημιουργία 30 νέων μεταπτυχιακών προγραμμάτων συναφών με ΤΠΕ.
Επίσης, απαιτούνται 1.000 απονομές tech visas σε ετήσια βάση, με στόχο την εισαγωγή ταλέντου και τεχνογνωσίας από το εξωτερικό, προκειμένου να υποστηριχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η δημιουργία νέων competence centers. Τέλος είναι ανάγκη 1.000 στελέχη ειδικοί ΤΠΕ να επαναπατριστούν σε βάθος 5 ετών.
Διαβάστε επίσης
ΕΝΦΙΑ: Όλα τα κλειδιά για την έκπτωση φόρου έως 20%
Το σχέδιο της νέας Elpedison για διπλασιασμό πελατειακής βάσης