THEPOWERGAME
Αν και χαμήλωσαν οι τόνοι από τις πρώτες αντιδράσεις στην πρόταση του Αμερικανού πρόεδρου, Τζο Μπάιντεν, για την προσωρινή άρση της πατέντας των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19, το ζήτημα εξακολουθεί να απασχολεί και να προβληματίζει όλες τις πλευρές σε μια περίοδο που η πανδημία στην Ινδία βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση.
Πληροφορίες της αμερικανικής Wall Street Journal αποκαλύπτουν ότι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας εντείνουν το λόμπινγκ στη γραμμή της Γερμανίας και της Ιαπωνίας που εξέφρασαν από την αρχή τη διαφωνία τους με την πρόταση Μπάιντεν.
Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για να εξετασθούν εναλλακτικές δράσεις προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα των εμβολιασμών ανάμεσα στον ανεπτυγμένο και τον αναπτυσσόμενο κόσμο, μαρτυρούν πηγές της αμερικανικής εφημερίδας. Παράλληλα καλλιεργούνται επαφές με μέλη του Κογκρέσου ώστε να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν για να αποσύρει την επίμαχη πρόταση για την άρση της πατέντας των εμβολίων.
Επιχειρήματα υπέρ και κατά της άρσης της πατέντας
Βασικό επιχείρημα του φαρμακευτικού κλάδου είναι πως έτσι δεν θα λυθεί το αδιέξοδο της ανεπαρκούς προσφοράς των εμβολίων. Απεναντίας θα επιδεινωθεί η ήδη περιορισμένη προμήθεια των πρώτων υλών. Εκείνοι που είναι υπέρ της άρσης της πατέντας στα εμβόλια υποστηρίζουν πως έτσι θα διευρύνονταν η παραγωγή και κατ΄επέκταση θα πολλαπλασιάζονταν η δυναμική στην καταπολέμηση της πανδημίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, το παγκόσμιο έλλειμμα σε εμβόλια υπολογίζεται σήμερα στις 140 εκατ. δόσεις και εκτιμάται πως θα έχει φθάσει τις 190 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Το χάσμα αυτό προβλέπεται να παραμένει αγεφύρωτο για καιρό ακόμη, δεδομένης και της έξαρσης της πανδημίας στην Ινδία που θέτει νέους κινδύνους στους κυβερνώντες σε μια από τις πολυπληθέστερες χώρες του κόσμου.
Η Serum Institute of India (SII), που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής εμβολίων στον κόσμο, ανακοίνωσε πως παύει τις εξαγωγές από την Ινδία μέχρι τα τέλη του 2021 και άρα τις παραδόσεις στο πρόγραμμα Covax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον εμβολιασμό των φτωχότερων χωρών. Η SII, η οποία κατασκευάζει το Covishield έτσι όπως ονομάζεται το εμβόλιο της AstraZeneca που κατασκευάζεται στην Ινδία- είχε υποσχεθεί 200 εκατ. εμβόλια στο Covax. Μέχρι και τις αρχές αυτής της εβδομάδας, η SII είχε παραδώσει μόνον 30 εκατ. δόσεις στο Covax, σύμφωνα με την παγκόσμια συμμαχία για τα εμβόλια GAVI, όπου συμμετέχουν ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς.
Απόρριψη της παροχής πρόσθετης βοήθειας στην παραγωγή
Την ίδια ώρα, όμως, το Politico αποκάλυψε πρόσφατα πως ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες που προθυμοποιήθηκαν να συμβάλουν στην επιτάχυνση της παραγωγής έλαβαν αρνητική απάντηση από τους ομίλους που ηγούνται της αγοράς των εμβολίων κατά της νόσου Covid-19.
Συγκεκριμένη αναφορά έγινε από το Politico στην καναδική Biolyse, την Icepta του Μπανγκλαντές, την Teva του Ισραήλ και τη Bavarian Nordic της Δανίας. Παραδείγματος χάριν, η Teva είναι η μεγαλύτερη παρασκευάστρια γενόσιμων φαρμάκων στον κόσμο.
Μολονότι μικρότερη, η καναδική Biolyse ειδικεύεται στα ενέσιμα φάρμακα και είναι ικανή να αποπερατώσει την παραγωγή 50 εκατ. δόσεων σε ετήσια βάση. Εάν είχε λάβει το πράσινο φως προ ενός έτους θα μπορούσε εντός εξαμήνου να είναι σε ετοιμότητα για την παραγωγή εμβολίων. Στέλεχος της Biolyse ανέφερε πως επικοινώνησε με αρκετές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Johnson & Johnson και της AstraZeneca.
Από την πλευρά τους, οι παρασκευαστές των εμβολίων εξηγούν πως είναι εξαιρετικά περίπλοκες οι διαδικασίες παραγωγής και τα κριτήρια ασφαλείας είναι υψηλά. «Προέχει η ασφάλεια των ασθενών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της AstraZeneca, η οποία έχει ήδη 20 συνεταίρους-προμηθευτές. Η Johnson & Johnson τόνισε πως έχει ήδη εξασφαλίσει αρκετές συνεργασίες για να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της παραγωγής.
Μπορεί τα κρούσματα στον ανεπτυγμένο κόσμο να έχουν τεθεί υπό έλεγχο αλλά οι μεταλλάξεις του ιού SARS-CoV-2 στον αναπτυσσόμενο και φτωχό κόσμο επιδεινώνουν τους κινδύνους σε όλες τις γωνιές τις υφηλίου. Για να τεθεί υπό έλεγχο ο κορωνοϊός θα πρέπει να καταπολεμηθεί η πανδημία σε όλες τις γωνίες του κόσμου. «Όσο εξαπλώνεται ο κορωνοϊός, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος δημιουργίας νέων και πιο θανατηφόρων μεταλλάξεων», δήλωσε η Εριέτα Φορ, επικεφαλής της Unicef.