THEPOWERGAME
Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρεί τον Άρθουρ Μενς «αντιπροσωπευτικό παράδειγμα γαλλικής ευφυΐας», αν και ο ίδιος θεωρεί πως είναι υπερβολικός αυτός ο χαρακτηρισμός εκ μέρους του προέδρου της Γαλλίας. Οι προσδοκίες για τον 32χρόνο Άρθουρ Μενς και τη Mistral, τη νεοφυή εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που έχει ιδρύσει μαζί με τους Γκυγιόμ Λαμπλ και Τιμοτέ Λακρουά, είναι υψηλές απ’ όλη την Ευρώπη. Η ανταγωνιστικότητα της Γηραιάς Ηπείρου υστερεί στην τεχνολογία και την καινοτομία, με τη Mistral να αποτελεί μια ευκαιρία για δικαίωση όχι μόνο των Γάλλων αλλά και των Ευρωπαίων.
Ο Μενς, διευθύνων σύμβουλος της Mistral AI, συμπεριλήφθηκε από το Politico στους ιδεαλιστές που αναμένεται να ασκήσουν επιρροή στην Ευρώπη το 2025 και το περιοδικό Time τον κατατάσσει στις 100 πιο ισχυρές προσωπικότητες του κόσμου. Η Mistral AI, μια ονομασία που πηγάζει από τον δυνατό και επίμονο άνεμο της Μεσογείου, ιδρύθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 με αρχικό κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ. Έκτοτε, η εξέλιξη της είναι, πράγματι, ταχύτατη, παρουσιάζοντας το πρώτο μοντέλο ΑΙ ένα τρίμηνο νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Σήμερα, η αποτίμηση της φθάνει τα έξι δισ. δολάρια. Πληροφορίες θέλουν τον Μενς να έχει επίσης ασκήσει επιρροή στη διαμόρφωση της νέας οδηγίας της Ε.Ε για τη ρύθμιση της τεχνητής νοημοσύνης, τονίζοντας πως οι κανόνες δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται στις εφαρμογές ΑΙ καθαυτές αλλά στον τρόπο που χρησιμοποιούνται από τρίτους.
Νωρίτερα φέτος η Mistral AI, η οποία διατηρεί την έδρα της στο Παρίσι, κατέληξε σε συμφωνία με τη Microsoft, βάσει της οποίας ο αμερικανικός κολοσσός απόκτησε μειοψηφικό πακέτο έναντι 16 εκατ. δολαρίων ή 15 εκατ. ευρώ. Η Mistral AI, ουσιαστικά, παραχωρεί την αξιοποίηση των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων της (LLM) και του προγράμματος Mistral Large, το οποίο συναγωνίζεται το GPT-4 της OpenAI, στην πλατφόρμα Azure της Microsoft. Σε αντάλλαγμα, η Mistral AI μπορεί να αξιοποιεί τους υπολογιστικούς πόρους της Microsoft, οι οποίοι είναι χρήσιμοι στην επίλυση προβλημάτων. Αυτή η απόφαση λέγεται πως προκάλεσε δυσφορία στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες, αλλά ο Μενς τόνισε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία με κολοσσούς σαν τη Microsoft για να σημειωθεί πρόοδος στην Ευρώπη.
Αναφορικά με τις προοπτικές της ΑΙ, ο Μενς είχε πει πως «υπάρχει ευρεία αναγνώριση του γεγονότος πως αυτή η τεχνολογία μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές και η Ευρώπη πρέπει να κάνει κάτι για αυτό ως ρυθμιστής, ως καταναλωτής και ως επενδυτής». Παρά το νεαρό της ηλικίας τους, ο Μενς μαζί με τον Λαμπλ και τον Λακρουά έχουν χαράξει ήδη μια σταδιοδρομία στους ισχυρούς της Σίλικον Βάλεϊ. Ο Μενς εργαζόταν ως ερευνητής στην DeepMind της Google επί σχεδόν μια τριετία. Ο Γκυγιόμ Λαμπλ, ο οποίος είναι επιστημονικός διευθυντής της Mistral AI, είναι ένας από τους δημιουργούς του γλωσσικού μοντέλου LLaMA της Meta Platforms. Ο Τιμοτέ Λακρουά, τεχνικός διευθυντής της Mistral AI, ήταν επίσης ερευνητής της Meta.
Από τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης της Mistral AI, το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν έντονο από έμπειρους παίκτες του τεχνολογικού κλάδου. Ένας από αυτούς ήταν η Lightspeed Venture Partners, η οποία είχε στηρίξει τις Snapcat και Epic Games από τα πρώτα τους βήματα. Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση της Snapcat υπερβαίνει τα 19 δισ. δολάρια, ενώ η αποτίμηση της μη εισηγμένης Eric Games υπολογίζεται περίπου στα 32 δισ. δολάρια, με το 40% των μετοχών να ελέγχεται από τον κινεζικό κολοσσό Tencent.
Ένας από τους πρώτους επενδυτές της Mistral AI ήταν ο Έρικ Σμιντ, πρώην επικεφαλής της Google, ο δισεκατομμυριούχος Γάλλος επιχειρηματίας στον κλάδο τηλεπικοινωνιών Ξαβιέ Νιέλ και η Bpifrance, η κρατική επενδυτική τράπεζα της Γαλλίας. Παράγοντες του κλάδου τονίζουν πως υπάρχουν 80 με 100 άτομα σε όλον τον κόσμο που έχουν εμπειρία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Η Ευρώπη, όμως, έχει ακόμη να καλύψει αρκετά κενά, καθώς φέτος έχουν επενδυθεί 4 δισ. δολάρια σε εταιρείες ΑΙ, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και του Ισραήλ, σύμφωνα με την Dealroom. Στις ΗΠΑ, οι αντίστοιχες επενδύσεις φθάνουν τα 25 δισ. δολάρια.
Διαβάστε επίσης
Mareterra: Το “Ελληνικό” του Μονακό, όπου μια βίλα κοστίζει 120.000 το τετραγωνικό
Τα 9 παράθυρα για πρόωρη σύνταξη
ΔΕΗ: Τα νέα έργα ΑΠΕ που “βάζει στην πρίζα” σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία